Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Angleška kopulacija je edino kar znam angleško,je pa boljša, ker se vstavljen cepič drži na podlagi in lahko uporabimo obe roki za rezanje traku in zavijanje, pa tudi površina prileganja je večja.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Dobro.

Sem mislil, da ima navadna kopulacija kakšno prednost pred angleško, pa najbrž nima?
Predvideval sem, da lahko pri navadni cepiš malo tanjše podlage in cepiče, ampak to se da tudi z angleško, kajne?

Hvala pep.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz se najraje poslužujem okulacije.
Spomladi pa če že kaj cepim, raje na razkol
ali pa na žleb. S kopulacijo nimam uspeha.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Sam imam iste izkušnje kot Elstar, podlaga je močnejša in prej zarodi.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Tisti predlagani filmček je v domačem jeziku in ne bo problema. Na Youtube je kar dosti slovenskih prispevkov, v jeziku naših južnih sosedov še več. Bistveno pa je, da vidiš potek cepljenja "v živo". Posnetki ti dajo več, kot vsi opisi skupaj.
Predlagam pa ti, da se poigravaš z vsemi tehnikami, če imaš na razpolago dovolj podlag.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Z angleško kopulacijo imam precej boljše rezultate kot z navadno.
V bistvu navadne sploh ne izvajam več._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tukaj je zelo dober prikaz spomladanskega cepljenja - angleška kopulacija, za lub in razkol. https://www.youtube.com/watch?v=28fvH8rbME8
Kot je bilo že tukaj dostikrat omenjeno, tudi oni ne priporočajo razkol.
Me pa nekaj moti na tem posnteku - občutek imam, da konica jezička gleda preko odrezane ploskve na podlagi, meni se to ne zdi vredu?!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Nekaj časa nazaj je bilo vprašanje glede cepljenja/pomlajevanja odraslih dreves.
Zanimivo je tole - https://www.youtube.com/watch?v=8NvFB4GqSQE
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

22.2.2015 - VRANSKO

CEPIČI - rez, priprava, skladiščenje

OSNOVE RAZMOŽEVANJA SADNIH VRST - načini razmnoževanja

PRIPRAVA NA SAJENJE - čas sajenja, nakup sadik, skladiščenje, izbor sort...

http://www.permakultura.si/index.php/component/content/article/14-sample-data-articles/149-sadjevransko1
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Gremo?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori