Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Mater ste pridni.
Jaz vsako leto špekuliram, da nimam preveč sadik, ker nimam posebnega prostora, samo stanovanje in potem šele, ko je zemlja dovolj topla romajo rastline na prosto.
Po navadi jih imam preveč ali premalo. Nikoli, ampak res nikoli, ravno prav.
Za kalitev in dokler so male romajo med dvojna okna (ker pred/ pod okni nimam poličke). Kar pomeni, da imajo relativno ok svetlobo, problem je temperatura. Na ta način sem omejena na cca 40 sadik (česarkoli - paradižniki, paprike, čili). Ta količina je ok, dokler so male, ko pa prerastejo lončke velikosti, ki jo vidimo na sliki pri Pajotu, se pa začnejo moje težave...
Glede na mraz bom verjetno počakala, da zima malo popusti...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Legi86 je napisal/a:
Mi lahko kdo prosim prilepi kakšno internetno povezavo, kjer so opisi čilijev - zanima me predvsem kako visoko zrastejo in karakteristike rasti določene sorte...ne toliko kakšni so oz. bodo plodovi? Confused

Najbolje, da vpišeš sorto, ki te zanima in potem prebereš o njej vse, kar dobiš.

Za nekatere čilije so na tej strani podatki o višini sadike, ne pa za vse:
http://www.pepperseeds.eu/peperzaden.html?limit=all
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

pajo je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:
Ha, @pajo, tole pa mora biti prava veselica! Kako kaj domači tolerirajo vso to "razstavo" po hiši? Laughing

LP

Križajo se sam pa prav tako.

Kdaj pa nameravate tole posaditi v rastlinjaku?

LP
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Spiridon je napisal/a:
pajo je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:
Ha, @pajo, tole pa mora biti prava veselica! Kako kaj domači tolerirajo vso to "razstavo" po hiši? Laughing

LP

Križajo se sam pa prav tako.

Kdaj pa nameravate tole posaditi v rastlinjaku?

LP

Odvisno od vremena. Lani mislim, da sem jih že takoj aprila. Potem pa če se je obetalo malo hladnejše jutro pa zvečer svečo ali dve pa je bila zadeva rešena._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

pajo je napisal/a:

Odvisno od vremena. Lani mislim, da sem jih že takoj aprila. Potem pa če se je obetalo malo hladnejše jutro pa zvečer svečo ali dve pa je bila zadeva rešena.

O uporabi sveč v rastlinjaku za dvig temperature nad ničlo sem tudi jaz razmišljal. Smile

LP
pajo

Spiridon preverjeno deluje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

pajo je napisal/a:
Spiridon preverjeno deluje.

Poznam zadevo še iz časa, ko sem obiskoval tečaj za planinskega vodnika in je bila tema "bivakiranje v snežni luknji ali igluju", a tega nikoli (na srečo!) nisem praktično preizkusil.
Recimo vaš rastlinjak... za koliko stopinj sta dve sveči v notranjosti dvignili temperaturo nad zunanjo?

LP
pajo

Točno ne vem ampak dovolj, da mi je vse preživelo brez posledic._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zelenc je napisal/a:
@mfranc - gre za Indian čili, semena sem dobil pri Pajotu. Mnja, zanimiva sorta, nisem pričakoval, da bo tako hitra.

Hm, Zelenc, firbčen kot sem, nisem našel sorte z imenom Indian Chili, vedno samo kot splošen naziv za čilije iz Indije, npr. sorta bhut jolokia.
Kakšen podatek več, slika? Pajo?

Zelenc je napisal/a:
Sicer sem lani pri Pajotu videl, da zadevica zraste komaj morda pol metra v višino, pa me je zamikalo da poizkusim kaj pri meni raste. No, zdej je tako, da je grmiček bogato poln, goste ima tudi liste.

He, he, na tak podatek takoj zastrižem z ušesi; za moj mini gruntek ga ni čez mini grmičke Wink .

LP_________________mfranc
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Je kdo že poiskusil tole za ogrevanje rastlinjaka kadar je napovedana hladnejša noč:

https://www.youtube.com/watch?v=uHXaO1VF5pA
Odgovori