Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

in bom jaz tudi tako ! Cool
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Že dolgo iščem ime za 20cm italijansko čebulo, danes pa semzvedel, da naj bi bila banana šalotka.Pozna kdo?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ali sem prav prebrala, 20 cm dolga?_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Malo sem pobrskala po internetu o vzgoni salotke. Nekako nisem mogla dojeti kako pridelati seme salotke. In kaj sem nasla? Pozamo okrog 50 sort salotke (ne trdim da je to tocen podatek o stevilu sort ). Nekatere sorte lahko razmnozujemo samo vegetativno, z delitvijo, nekatere sorte pa tvorijo cvet in semena. Te lahko razmnozujemo tudi s semenom.
Kako in kdaj posadimo salotko za seme pa nisem nikjer nasla._________________CARPE DIEM
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

V aprilu posadim čebulo za seme.
-------------
Ali kdo želi seme Ptujske rjave čebule? Lani sem jo semenila. Za cca 4 male žličke jo lahko oddam. Nekaj sem jo posejala v korito, nekaj jo bom pa na prosto, ko bo čas
Pa lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

voda, hvala za potrdtev slišanega, namreč sem slišal, da lahko puljene sadike sadiš na vrt... zanimivo.
Tale tvoj sistem je veliko hitrejši, kar se tiče setve!
Nekaj malega semena mi je še ostalo, bom probal, da vidim kaj mi bo bolj všeč pri presajanju in kako bo delalo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

cinija, piantine-sadike so godne za presajanje ko so visoke cca 20 cm in imajo najmanj 3 peresa. debelejše pikiram v zemljo, tenke zavržem. na vrečki piše da se čebula in por seje v marcu direktno v zemljo. takrat uporabiš enak sistem kot v posodi na gosto poseješ na mali površini zemlje in ko izgleda kot gor opisano jo presajaš. potrebno jo je ves čas pleti, zato je sejane v posodi lažje. enako delam s porom. lpvoda

dodano: Cinija, sedaj sem videla da si spraševala po enih drugih 20-tih cm._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 17 Feb 2015 14:39; skupaj popravljeno 1 krat
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

voda - kako pa je s tem, da odrežeš vrhove. Najbolje, da nekaj dni ne pada dež?

Mislim na to, da ostanejo listi kot zajemalke v katerih se nabere voda in to lahko škodi čebuli? Ker mislim da so mi za drobnjak rekli, da ga ni dobro rezati v dežju - potem voda napolni cevke in .....
voda

Figula, da se te male luknjice napolnijo..., a si s tem nikoli nisem belila glave in ko pada ne razsajam. a zdi se mi, da je tvoja opomba na mestu. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

istrska rdeča "sladka" in rumena čebula. prva ni ostra zato se ji reče sladka (odlična za paradajz solate). v Istri (verjetno tudi drugod ob morju) jih sejejo po 15 avgustu, zaradi prihajajočega deževja. novembra jo presajajo. naslednje leto junija in julija pobirajo. rdeča ni za shranjevanje. nekoč je zdržala v shrambi do novga leta. sedaj je opazit, da vedno manj. lpvoda
Odgovori