Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nov super/truper čebelnjak

crtj-admin
Site Admin

Nov super/truper čebelnjak

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljeni.
Imamo mogoče kakšnega izkušenega čebelarja na forumu. Sam o čebelah in pridobivanju meda nimam pojma.
Zanima me, če je naprava iz spodnjega linka res tako vrhunska kot jo oglašujejo in kakšne so slabosti. Naprava je predstavljena v samih superlativih in nobene slabosti.
Če si prav razlagam je v njej nek mehanizem, ki ob vklopu sprosti med, da sam izteče iz panja v posode. Po končanem točenju se napravo prestavi v normalno in čebele spet lahko nalagajo. Torej, dosti manj nepotrebnega orodja kot pri klasičnem pobiranju medu.
Naprava(čebelnjak) še ni v prodaji. Izdelovalci imajo komaj jutri javno predstavitev preko spleta. Nato, glede na naročila, grejo v izdelavo.
Ne zanima me delovanje, ampak uporabnost, je res boljše in slabosti.
Pa še link:
http://www.honeyflow.com/

L.p.
Peter

p.s.
Upam, da sem temo postavil v pravi del foruma, če ne prosim administratorje/moderatorje, da jo prestavijo v drugo.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Sem dal dosti čebelarjenja skozi tako da sem kar skeptičen do tega. Učasih smo imeli čebele doma z očetom pa sma tudi skrbela za 3 različna pašne čebelnjake tako da se dokaj razumem v to. Čebele sem podrobneje spoznal v srednji šoli.
Vidi samo nekj problemov z tem:
1. V videu je prikazano kako med teče z čebelnjaka in ni nič prikazano kaj je v notranjosti. Tak posnetek lahko naredil bilo kdaj z železno cevko malo meda in grelcem.
2. Navadni postopek meda je da najprej z vilicami z satja odstraniš vosek potem pa z centrifugalno napravo med iz satja. Nekako si nemorem predstavljat kako bi se to naredilo v panju.
3. Pri konvecijonalnem točenju meda so čebele in druge žuželke vedno prisotne pri tebi. Tudi če satje pobereš z panjev in ga odpeleš na drugo lokacijo žuželke prav hitro to zavohajo in pridejo nabirat med. Tako da bi se prrav hitro okoli posode z medom nabralo večje število žuželk in čebel ki bi to posodo izropale. Čebele namesto da bi hodile nabirat med po rastlinah bi ga enostavno pobrale z posode.
4. Med ki ga istočiš z satja moreš potem ogreti in nekaj časa pustiti da vse smeti priplavajo na površje. Tukaj pa teče čisto čist med kot da so ga prelili iz drugega kozarca.

To je samo nekaj problemov ki sem jh zdj nahitro napisal z glave._________________LP seba993
Uporabniški avatar
Peter

seba993

Seveda ni problem naredit tak posnetek, kjer med teče po cevki. Treba naredit sistem, ki deluje. Tej, ki imajo zgornji čebelnjak je zgleda to uspelo, glede na to, da mislijo proizvod predstavit javnosti in ga nato tudi tržit.
Predstavili pa ga bojo na Indiegogo, to je podobno Kickstarter-ju.
če si si malo prebral, med ne priteče kar ven in par minut so kozarci polni. Ampak počasi teče cel dan. Tip razlaga, da priporoča pokrivanje kozarcev in točenje podnevi, ker je med bolj topel in tekoč.

Glede na to, da si čebelar me zanima. Ko scentrifugiraš satovje, kaj narediš z njim? Ga preprosto vrneš v čebelnjak ali je potrebno še kakšno čiščenje ali ročno zapiranje satovja z voskom?
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Bomo videli kako je s tem ko bo dejansko predstavljen cel patent ne samo zunanjost. Čebele tut niso tako neumne kot se zdi in bi pri navadnem stekanju meda iz satja hitro tega pobrale nazaj in z propolison in voskom zatesnile lukno. Pol pa nastopi še nasledni problem.
Med je v satju prekrit z voskom ki je isti kot tisti v svečah. Da ta vosek stopiš so potrebne višje temparature kot pa da je med tekoč. Torej more bit temparatura v panju precej visoka da se stopi voščena zaščita in med lahk začne teči. Tako da smo spet pri zgornjem problemu da bi čebele hitro poskrbele da nebi izgubljale hrane za zimo.
Kot sem že zgoraj napisal pa me najbolj moti čistoča meda ki priteče.
Ja satje lahko vrneš nazaj v panj za nasledno sezono ali pa vosek izrežeš in ponovno napelješ tanko pocinkano žico skozi lukjice ki so v satu. Potem ga lahko spet vrneš v panj. To se dela zaradi tega ker se luknjece z obrabo manjšajo in so poznejši rodovi čebel vedno manjši._________________LP seba993
Uporabniški avatar
Peter

Vsega kar si na zadnje napisal nisem vedel. Hvala.
Počakajmo na predstavitev.

L.p.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Peter poglej pod temo:Obiskovalci iz narave-Medonosna čebela._________________Narava vse povrne!
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Pri nas doma imamo tudi čebelarja in je zelo skeptičen glede takšnega načina pridelave medu. Težave, ki jih vidi je že dobro povzel Seba993, pa se ne bi ponavljala.

Tole so pa moja opažanja, brez nekega hudega znanja o čebelarjenju:
Sem pa pri ogledu filma takoj pomislila na to, da ko pri nas pustiš po pomoti kje med, ga čebele takoj napadejo in ga nazaj pobirajo. Najdejo ga povsod, tudi v stavbi, kjer običajno pretakamo med. Včasih je sicer to dobro, če imaš kje kakšne ostanke in pustiš, da počistijo namesto tebe. Večinoma pa tega nočeš. Na posnetku pa ni bilo videti čebel, ki bi navalile na med, ki je iztekal, kar mi je sumljivo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

He, he, tole pa še mene zanima, čeprav sem samo "predelovalec" meda Very Happy

In bo zanimivo izvedeti kaj več podatkov Idea Wink

Laično mi ni jasno samo kako res lahko točijo gost med - je to pogojeno recimo z visoko zunanjo temperaturo, ali pa si le pomagajo s kakšno grelno napravico ... Rolling Eyes .
S tehnologijo, tehniko, ki je skrita notri pa se ne bi obremenjeval; živi bili pa (jo) videli Wink .

Verjetno pa ste le opazili, da gre pri tistem najmočnejšem curku medu za hitro predvajanje videa; če zmanjšate recimo hitrost oblakov za recimo 10 x, se bo ustrezno zmanjšal tudi curek medu.

Čisto spodaj pa imate tudi galerijo slik, na nekaj slik se lepo vidi, da so kozarci lepo zaprti, zaščiteni pred umazanijo in "krajo" medu.

http://www.honeyflow.com/media/images/content/thumb/DSC07111-gallery173_Feb19104814.jpg

http://www.honeyflow.com/gallery/p/23

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Peter

Verjetno je logično, da so čas pospešili, da se vidi točenje. Če bi hoteli to skrit bi to verjetno tudi naredili. Če v tradicionalnem čebelarstvu treba centrifugirat satovje, pa mogoče to opravi gravitacija, seveda v času celega dneva. Kozarce so pa odprli zaradi lepšega prikaza. V realnosti, verjetno, svetujejo pokrivanje kozarcev in samega sistema točenja.
Res pa, kot sem že gor napisal, o čebelarstvu nimam pojma. Pred leti, ko sem še obdeloval eno njivco mi je kapnilo, kako bi bilo lepo, če bi na robu travnika stal še manjši čebelnjak. Malo sem pobrskal po spletu in me je minilo. Nisem vedel, da je toliko dela. Če pa bi taka zadela delovala, bi bilo super.
No, kot smo rekli, počakajmo na predstavitev.

Tu je en zanimiv eksperiment za tiste, ki pravijo, da med slabo teče Wink
http://izklop.com/index.php/id/pages/myspace.com/www.etnopoint.rs?url=links/start&a=open&id=91809

L.p.
Odgovori