Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Super se obnesejo za vzgojo sadik solate, radiča ipd. - le-te sejem na gosto v manjšo posodico in potem prepikiram v te platoje - zrastejo zelo lepe sadike za na vrt.
Ni problem pikirati takšne mini rastline, kar pogumno!
Najprej natlači zemljo v "lonček", s svinčnikom narediš luknjo v zemljo kamor vtakneš korenino in steblo (listki naj bodo tik nad zemljo) in od strani nežno pritisneš zemljo.
Ko boš pikirala, rastline primi za liste, ne za steblo.
Ni problem pikirati takšne mini rastline, kar pogumno!
Najprej natlači zemljo v "lonček", s svinčnikom narediš luknjo v zemljo kamor vtakneš korenino in steblo (listki naj bodo tik nad zemljo) in od strani nežno pritisneš zemljo.
Ko boš pikirala, rastline primi za liste, ne za steblo.
Hvala! Mislim, da se bom res odločila za pikiranje (in ja, odločilni razlog za to je ta, da je plato čisto nov in me srce boli ga razrezat- seveda če ne bi šlo drugače ga bi). Kako pa potem dalje z njimi? Verjetno jih bom do sajenja na prosto morala presaditi še enkrat? In zanima me še, glede na to, da bo lončkov verjetno zmanjakalo za vse letošnje flance, če bi sadila v odrezane 1,5l plastenke, a bi bilo to OK? Malo sem skeptična, če bi paradižnike sadila v te plastenke, da nebi bilo kaj narobe (pregloboko vse skupaj?).
Jaz pa letos sejem v četverčke in šesterčke. Začenjam presajati paradižnike zase, ostalo bom vse razdelila. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
robert je napisal/a: |
Jaz tudi sejem vse vrste v en platojček,pri presajanju pa nimam problema,imam majhno žličko in tisto kar je za presaditi lepo dvignem z žličko ostale pa pustim nedotaknjene. |
Tui jaz delam tako. Če ne žlička, pa primeren ozek nožek, ki nima zelo ostre konice. Saj rastline niso tako nežne. In pikiram, ko imajo rastline že vsaj 1 par (ali 2) pravih listov.
Avi je napisal/a: |
če bi sadila v odrezane 1,5l plastenke, a bi bilo to OK? Malo sem skeptična, če bi paradižnike sadila v te plastenke, da nebi bilo kaj narobe (pregloboko vse skupaj?). |
Kot pravi Plamenka, rezati bo treba. Najprej za sajenje v plastenko, potem pa še za jemanje ven iz nje
Sem to šolo lani obiskovala - ni prijetno, verjemi. Tudi se korenina malo preveč pretrese in premučka ob rezanju. Sicer so bili kasneje paradižniki OK, ampak občutek ob presajanju na vrt pa ni bil najboljši .
Če le imaš možnost nabavi 1/2 l kozarce, kot ti je svetovala Plamenka in uporabi plastenke v hudi sili. Pa čimbolj naj bodo ravne (recimo izboklina cocacole je že en zoprn moment več)
Plamenka je napisal/a: |
No, jaz pikiram v pollitrske prozorne plastične piknik kozarce. Enkrat jih kupim, pa potem še zdržijo za naprej. |
Ti lončki so super varianta. Poceni, ne zavzamejo veliko skladiščnega prostora, v platoju se pa dajo tudi malo stisnit. V začetku daš lahko zemlje le do polovice ali še manj, potem pa počasi zasipaš steblo do vrha. Ne pozabi jih naluknjati spodaj, da bo odvečna voda lahko odtekala. Ker v nasprotnem primeru je treba biti sila pazljiv pri zalivanju.