Galanthus nivalis - navadni mali zvonček

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Galanthus nivalis - navadni mali zvonček

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Najbolj pogosti:

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Malo posebni:

Iz čveka o kavici 27. 2. 2016

Melona: Tudi jaz nisem pomislila na semena. Ta veliki zvončki se tudi sejejo, mi jim rečemo kronce?

Muha: Ta veliki zvončki - kronce - so veliko delikatnejši glede setve. Rabijo točno prav vlažno zemljo, da vzklijejo. Tam, kjer jim je naravno rastišče, se seveda z veseljem razmnožujejo tudi na ta način, doma je pa bolj kilava. V 15 letih rednega vtikanja zrelih glavic v zemljo, sem pridelala le en boren šopek izven stalne gručice.

Mali zvončki pa tudi radi pominejo čez nekaj let, če jih ne pustimo semeniti . Dve zadnji leti sem semena pobirala za sosedovo punčko, ker si jih je želela nasejati doma. Rezultat: nobenih osamelcev več na travniku, samo nekaj šopkov pa še tisti so bolj skromni, kot sem jih bila navajena.

Običajno pa počakam s prvo košnjo do takrat, ko stebelca s semensko glavico ležejo na tla. Takrat potrgam večino glavic v šopih in jih po košnji naključno kar cele potikam v zemljo po celem travničku. Samo toliko globoko, da so nekako v nivoju zemlje. Potem jih že dež in delo na travničku primerno zasujeta.
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 15:23; skupaj popravljeno 4 krat
Mirosa

Odgovor Napisal/-a Mirosa »

Na dvorišču so zacveteli prvi zvončki:
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Originalnilist, večina na tvoji sliki je velikih zvončkov, kronic, le na prvi desno so mali zvončki. Saj veš, kajne?
Malo pobrskaj, je kar nekaj zanimivih reči Matjaž napisal o malih in velikih zvončkih. Prav pobožajo dušo, tile njegovi zapisi. Cvetlične zgodbe.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Sem tela pokazat kako lepo cvetijo,pozabila pa sem da je naslov mali zvonček,sorry Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1 je napisal/a:

Galanthus nivalis Flore Pleno
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zvončki so zacveteli.