Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Plodove vidim. Saj to niso letos sejani?

Plamenka, prva setev, 12. januar. Res pa nori samo ena sorta, drugi dve, takrat sejani, se šele pripravljata na cvetenje. Kar se mi zdi bolj normalno.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V samo dveh zimskih mesecih že plodovi. To pa je hitrost, tudi če so bili pod lučko.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Uf, v mojem rastlinjaku je ponoči samo 5 st., pa še to zdaj, ko ni bil zunaj minus. Še ne bo nič s selitvijo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
mfranc

Zelo hitro, če bi šlo tako naprej, bi morali biti zreli plodovi že v maju. Sem pa kot ponavadi "zmerno pesimističen optimist" Cool , upam, da ne izpadejo kot prva lastovka, pa vse sorte nevšečnosti se lahko še zgodijo ... Rolling Eyes .

seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

seba993 je napisal/a:
Kako velike posode mi priporočate za te majhne sadike? Numex twilight, Aurora, Mini etna, Bolivian rainbow? Mam doma nekaj odpadnih desk in ladiskiga poda s službe pa bi si jih sam naredil.
_________________LP seba993
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

mfranc je napisal/a:
Zelenc je napisal/a:
@mfranc - Pajo pravi, da gre za indoan čili, tako da to je to, kar o njem vem. Res pa je, da je drobna zadeva in ferbec zbujajoča.

Tule je nekaj že napisal Pajo http://forum.gartlc.si/gartlc-post-48969.html&highlight=indijski+%E8ili#48969

res pa naziv ne pomaga mnogo, ker je na spletu najti samo kot splošno ime za čilije ki izhajajo iz Indije in bližnjih krajev (verjetno cela indijska podcelina Rolling Eyes ).
Ev. tako imenujejo kuho, ki bazira na teh čilijih.

Lahko bomo še ugibali, kam bi ga uvrstili, ko bomo videli zrele papričice Wink

Čisto možno, da izhaja (možna tudi skrižana varianta?) tudi iz zelo širokega spektra Okrasnih paprik (Ornamental Pepper) ki jih je zelo veliko ... Rolling Eyes

No, saj ni važno, tudi če je skrižana, bo prišla kmalu do F5 in naprej, tako da jo bo Pajo lahko krstil!

Zelenc je napisal/a:
Res pa je, da je drobna zadeva in ferbec zbujajoča. Če pa je interes, pa lahko nekaj semen pošljem, mislim da jih imam še nekaj. Wink

Zelenc, kar se mene tiče; za semena se ti zahvalim, imam že tako 133% zasedene kapacitete Wink .

Bom pa res z zanimanjem zasledoval razvoj Exclamation up in se postavil v vrsto za drugo sezono.

LP

P.S. taka mala rastlinica, žepna izdaja, bi bila idealna za potovanje, počitnice, za kakšnega zasvojenca.
Potovalna izvedba Cool

No, takole izgleda te dni... Pridno zalivam, južna stran ob oknu in nad radiatorjem. Ko je zunaj lepo vreme, jim je prav prijetno toplo. Nimam sicer pojma koliko kresnejo po žnablih, so mi pa všeč, ker rastejo pokonci in so miniaturne sorte Wink

Če bo res, kar vremenarji obljubljajo za prihajajoče dni, jima bom poleg še nekaterim drugim privoščil nov teglc. Uporabil bom neko običajno zemljo in dodal malenkost organskega gnojila.

muci123

Odgovor Napisal/-a muci123 »

Letos sem se opogumil in prvič naročil semena Tabasco in Datil.
Ali mi lahko svetujete na kaj naj bom pozoren ob saditvi ali sem že pozen dobil naj bi jih ta teden.Ali semena kaj namakate pred saditvijo?
Ali ima kdo sorto Datil in kakšen je akus oz. kako huda je v primerjavi z Tabasco?
Hvala lepa za odgovore....
Peter Shocked
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, malo pozno bo za sajenje čilijev. Če bodo semena hitro vzklila, boš imel plodove, a bolj pozno. Kar se namakanja tiče, eni namakajo, eni ne, važno je, da semena kalijo čimbolj na toplem. Svetujem ti, da si prebereš celotno temo o čilijih, ker smo že marsikaj predebatirali in ti bo v pomoč.
mfranc

Lepe rožice, Zelenc Wink , v kako velikih lončkih pa so? Vsekakor jih presadi.

Se mi zdi, da se že barvajo?

Tudi moji pogrešajo sonček, nekaj dni abstinirajo in so se ustavili. Je pa te dni dovolj temperature za paradižnike, 20 - 22 °C je na oknu in so začeli noreti. Čisto bojo "zatolkli" Cool čilije.

Zato bom te dni zopet selil sadike, iz okenskega "sendviča" jih bom večino preselil v mini rastlinjak.

JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Tale "junak" Peppino, ima tri klične liste. Prvič sem to opazil. Embarassed

_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Odgovori