Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje z deževniki - kompost deževnikov

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz bi jim dal zrak, tudi v naravnih kupih ga imajo dovolj.

Namesto lukenj (neprijetno delo), lahko daš v posodo drenažno cev, ki štrli ven in daje zrak.
Lejte to (angleščina): http://permaculturenews.org/2014/12/11/worm-farming-at-zaytuna-farm-2/

Leglo, ki je navajeno na kuhinjske odpadke lahko dobiš pri meni.

Mi jih imamo v banji in se res obnese.
Drenaža za odvečno tekočino je odtok banje, na notranji strani nad odtokom pa je mrežica.
Ko bom spraznil, bom za novo rundo dal drenažno cev po dnu in na eni strani ven - za zrak.

Začeli smo lani poleti, s pol bane uležanega gnoja, potem pa dodajali samo rastlinsko biomaso, večinoma kuhinjski odpad.
To zimo so bili pokriti z debelim slojem listja v nekdanji štali, kjer so bili tudi poleti, da jim ni bilo prevroče.

Pri bani je dobro, ker je malo večja stvar in je preprostejše dodajati večje količine odpadkov.
Še ena prednost je, kompostni deževniki imajo radi bolj vodoravno gibanje tik pri vrhu.

Pa še nekaj, kar je že kravzlj dostikrat omenjal - pokriti morajo biti, da je tema, kar je plus točka glede na njihovo obnašanje.
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Deževniki so že srečno prispeli in so preseljeni v novo domovanje Very Happy .

V večje plastično korito cca 30(š)x60(d)x35(v) za rože z drenažnimi luknjami sem položil naluknjano oranžno cev od električne inštalacije tako, da konca gledata ven za zračenje. Čez vse sem obložil s kopreno. Na malo humusa pomešanega z narezanim vlažnim časopisom, kartonom in slamo sem prenesel deževnike skupaj z materialmo s katerim so bili transportirani (vsi so se nagužvali čisto na dno vrečke). Vse pokril še malo z mešanico humusa, časopisa, kartona in slame.

Zraven sem dal malo odpadkov iz organka pomešanih z zmečkanimi solatnimi listi in humusom. Nato sem čez vse to položil štiri večje liste solate za boljši občutek, ker so radi pokriti. Ko bodo prišli na to malico bom šele dodajal naprej.

Razmišljam, da bi jim za sladkanje dal eno banano. Ali pa naribano jabolko...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Very Happy upam, da bodo uživali pri tebi!
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ti jim pa lepo postrežeš. Gotovo ti bodo obilno vračali s kompostom Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Nikjer nisem zasledil da si jih zalila. Rabijo veliko vlage, ne pozabi, da se ti ne posušijo!

Drugače pa mislim da je super. Samo s hrano še počakaj kake 2 tedna, da se navadijo. Potem pa bo akcija ,)

LP Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
miki2

Odgovor Napisal/-a miki2 »

Da se še jaz pridružim, takole sem si točno pred letom dni zamislil mojo mini "tovarno" deževnikov https://picasaweb.google.com/117535661642956206023/Vrt2014
V letu dni sem pridelal 830 litrov lumbrivita in to predvsem iz vrtnih odpadkov, pozimi pa samo iz kuhinjskih. Kombiniram pa zunanje kompostiranje in notranje. Sprva sem mislil notranje kompostiranje uporabiti le v zimskem času, a sem se tako navadil, da bi enostavno pogrešal moj sobotni "obred" hranjenja in druženja s črvi. Zato sem se odločil, da tudi preko poletja kompostiram na oba načina. Tako kuhinjski, kot vrtni odpadki in pokošena trava se obvezno prej fermentirajo v posodah. Za vrtne odpadke in pokošeno travo sem izdelal dve 200 litrski kopiji malega plastičnega Organka. Šele tako pripravljen obrok dodajam potem mojim neutrudnim prijateljem. Deževnike sem kupil v Vitanju pri g. Viliju in mislim, da so navadni kompostni, a mi lepo služijo. Po točno enem letu je kot sem že rekel rezultat 830 litrov lumbrivita. Vse gre za obilno gnojenje domačega vrta, še premalo ga je. Poleg tega sem si še prislužil ogromno posmehovanja in čudnih pogledov, ter muzanja za hrbtom. Kar mi sicer ne gre v glavo, saj sem med kmečkimi ljudmi, jaz pa priseljenec iz mesta. Čudno se mi zdi, da se imajo za kmetovalce, a narave sploh ne razumejo. Počutim se, kot da sem 100 svetlobnih let pred njimi. Z nezaupanjem opazujejo kaj počnem in potem počasi ponavljajo za mano.
Nazadnje urejal/a miki2 25 Maj 2015 22:07; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Pa je res kar majhna tovarna, zelo lepo urejena Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
miki2

Odgovor Napisal/-a miki2 »

Hvala. Ja delo pa ni tako težavno kot v tovarni, se zelo lepo počutim zraven in sprostim živce.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Miki, tvojih slik ne vidim... lahko prosim preveriš povezavo?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hm, pred dobre pol ure sem stran od Picase videla, zdaj pa ne več Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori