Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2015

Odgovori
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Ja, samo, da ne pri polžih. Wink_________________Lp

Nauta
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nauta je napisal/a:
še malo, pa bo tudi v lončku na nočni omarici. Ne vem, kje se to konča? Razz
Zakaj pa ne, če je na dobro osončenem prostoru heheh_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lani sem česen sadila malo tu, malo tam. Nekaj na grede med ostalo zelenjavo, nekaj na trato okrog dreves, eno anko pa na gredico med okrasne rastline. Po pričakovanju so bili česni na trati najmanjši, pa še pol sem jih pokosila in sedajle v šopih gledajo ven kot kitajski drobnjak Embarassed , na gredi običajne velikosti , oni med okrasnimi rastlinami pa skoraj "slonji", ker sem tam pognojila z briketiranim kurjim gnojem. To glavico sem namenoma pustila čez zimo, da vidim, kako se obnese - nič ne kaže, da bi to konkretno gnojenje slabo vplivalo na skladiščne sposobnosti. Torej: malce kokošjega gnoja očitno ne škodi??? Ves česen je občasno dobil tudi porcijo pepela.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zanimivo, sem imela v spominu, naj se česna ne bi gnojilo. Bom tudi jaz dodala malo kurjega gnoja. Ali okrasne rastline česna niso zadušile? So bile bolj nizke ali višje od česna?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Rastline so bile visoke okoli 30 cm in so ga lepo skrile (suhe rože, lan, prezimna fuksija). Pa na brežini je to, kjer voda še preveč odteka in mu lanska moča ni nič škodila. Sem pa tudi jaz prvo brala, da se česna ne sme gnojiti, enkrat nekje pa, da mu fosfor ustreza.

Za vsak slučaj tako pognoji le delček česna, ker ena izkušnja še ne potrjuje pravila.

Aha, tudi tule omenjajo fosforna gnojila. Obenem še dušikova, ampak ta bi pa že morda imela slabši vpliv na obstojnost čez zimo?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, potem bom pa mogoče le posejala ozko vrstico korenja vmes. In malo pognojila.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Počasi bodo začele cveteti višnje in češnje - to je čas, ko je pričakovati prvi nalet čebulne muhe.
Kar se tiče muhe v česnu: jaz nikoli nisem česna prekrivala in ga muha ni prizadela kaj posebno. Tu in tam je bila kakšna rastlina napadena, a ni propadla in tudi glavice česna so bile uporabne za skladiščenje - ne gnijejo tako kot čebulne. Mislim, da je za česen bolj problematična bela gniloba korenin (mislim, da sem prav povedala) in pa rja listov. Ob napadu gnilobe rastlina odmre v celoti - podzemni del zgnije. Ob napadu rje pa odmrejo listi in tako glavice ostanejo majhne. kako je s skladiščenjem takega česna, pa "česnova sekcija" na Gartlcu še ni razvozlala/izvedela. Ampak enkrat gotovo bomo...
Aja, pa še to - rumene plošče sem nastavila pred mnogimi leti med por, pa jih ne bom nikoli več, ker se je nanje prilepilo vse kar je lezlo/letelo v okolici in sem se počutila skrajno slabo ob tako množičnem poboju bitjec, ki niso nič kriva, da so. No, por je bil pa vseeno muhast. Sem se pa lansko leto na Gartlcu naučila, da napaden por jeseni ne propade. Tako sem ga pustila v zemlji in ga zdaj - spomladi z užitkom jemo._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

juglans je napisal/a:
sajeno 31.10. 14
Testno sem posadil še nekaj spomladanskega ptujskega, nekaj šalotke, srebrnjaka, holandske, ptujske in belokranjske čebule (čebulčkov).
Čez vse skupaj bom še nanesel nekaj zastirke.

Takole, spomlad je tukaj, česen že veselo raste, poizkus s čebulo in spomladanskim česnom je pa tako, tako. Pravzaprav skoraj nič.

Spomladanski česen ni prezimil. Ali je zgnil od vse moče, ali pa je enostavno zmrznil. Ga ni in bo na novo sajen. (poleg predvidenega za spomladansko sajenje)
Šalotke so preživele bolj redke, vsekakor manj kot polovica.
Srebrnjak mi je zanimiv, ker ga ni.
Belokranjke ni, enako tudi holandske.
Ptujski luk pa nekaj biba na plano. Bomo videli kaj bo uspel narediti.

Skratka, eksperiment je uspel in tako potrjeno vem kaj se sadi jeseni in kaj spomladi. Wink
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

že od nekdaj velja, da spomladanski česen seješ na pomlad in ga porabiš do zime. jesenski, kateri je za skladiščenje, pa seješ od septembra, do dokler je zemlja pripravljena, da ga prime. ev. še velja februar. skratka, zimskega za shranjevanje mora "ofuriti" mraz. lpvoda

PS: "zimsko" posajen česen praviloma ne zgnije. no če se naredi jezero za 3 mesece nisem več prepričana. majski srebrnjak se sije zgodaj na pomlad._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes sem iz podstrešja prestavila v hladilnik zadnjih 5 glavic Anke (od brbr). Samo ena, od vseh dosedaj, kaže znake rasti, ostale so pa sicer že malo uvele, prerašča pa nobena.
Odgovori