Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koledar nabiranja zdravilnih zelišč
-
- Site Admin
Koledar nabiranja zdravilnih zelišč
(Prenos iz arhiva)
Koledar v excel tabeli - pripravila in posodablja Tiana
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1thxhRWpfcD8sQ2S8I0TXgX_AOjX2X-NkyXmLDkI73Ho/edit?usp=sharing
dodala: muha
Kar nekaj zdravilnih rastlin že raste v aprilu. Nabiramo čemaž, trobentice, vijolice, regrat, marjetice, lapuh, kmalu bodo smrekovi vršički... Na starem forumu je Kosobrin za kar nekaj mesecev lepo naredil sezname nabiranja po mesecih z povezavo na opise. Ima mogoče kdo povezavo ali informacijo, kje videti še kaj takega?
Lep pozdrav
Danilo
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1thxhRWpfcD8sQ2S8I0TXgX_AOjX2X-NkyXmLDkI73Ho/edit?usp=sharing
dodala: muha
Kar nekaj zdravilnih rastlin že raste v aprilu. Nabiramo čemaž, trobentice, vijolice, regrat, marjetice, lapuh, kmalu bodo smrekovi vršički... Na starem forumu je Kosobrin za kar nekaj mesecev lepo naredil sezname nabiranja po mesecih z povezavo na opise. Ima mogoče kdo povezavo ali informacijo, kje videti še kaj takega?
Lep pozdrav
Danilo
Tole sem si naredila zase iz raznih virov, za najbolj razširjena zelišča:
Mesec Rastlina Del rastline
Marec-April
trobentica cvet, list
vijolica cvet
kopriva list
mala marjetica cvet
Maj/Junij
trpotec, ozkolistni list
bezeg cvet, lahko tudi list
ognjič cvet
kopriva list
rman cvet
mala marjetica cvet
breza listi, mladi
jagoda listi
Junij/Julij
malina list
robida list
melisa list, cvet
meta list, cvet
dišeča Lakota cvet
materina dušica cvetne vejice z listki vred
kamilica cvet
ognjič cvet
kopriva list
rman cvet
navadna plahtica list, cvet
pravi ranjak cvet
šentjanževka cvet
Julij/Avgust/September
lučnik cvet
ajbiš cvet, na koncu še mladi vršički
meta, melisa cvet in list
malina, robida list
kamilica cvet
ognjič cvet
rman cvet
jiaogulan listi
dobra misel list
koruzni laski še rumeni
September/Oktober
šipek plod
regrat korenina
Glede kopiranja potrjujem to, kar je napisala metuljc. Seveda le, ko gre za take male izsečke iz knjige. Ko sem pa recimo vprašala Pomurske lekarne, če lahko kopiramo njihove opise zdravilnih rastlin iz interneta, smo dobili gladek NE. Podobno sem pred časom preko založbe pisala g. Mastnaku, če lahko na forumu pri opisih rastlin vključim kratke citate iz njegove knjige, a odgovora žal nisem dobila. zato sem pri teh stvareh precej previdna.Nazadnje urejal/a muha 06 Apr 2015 07:31; skupaj popravljeno 1 krat
Mesec Rastlina Del rastline
Marec-April
trobentica cvet, list
vijolica cvet
kopriva list
mala marjetica cvet
Maj/Junij
trpotec, ozkolistni list
bezeg cvet, lahko tudi list
ognjič cvet
kopriva list
rman cvet
mala marjetica cvet
breza listi, mladi
jagoda listi
Junij/Julij
malina list
robida list
melisa list, cvet
meta list, cvet
dišeča Lakota cvet
materina dušica cvetne vejice z listki vred
kamilica cvet
ognjič cvet
kopriva list
rman cvet
navadna plahtica list, cvet
pravi ranjak cvet
šentjanževka cvet
Julij/Avgust/September
lučnik cvet
ajbiš cvet, na koncu še mladi vršički
meta, melisa cvet in list
malina, robida list
kamilica cvet
ognjič cvet
rman cvet
jiaogulan listi
dobra misel list
koruzni laski še rumeni
September/Oktober
šipek plod
regrat korenina
Glede kopiranja potrjujem to, kar je napisala metuljc. Seveda le, ko gre za take male izsečke iz knjige. Ko sem pa recimo vprašala Pomurske lekarne, če lahko kopiramo njihove opise zdravilnih rastlin iz interneta, smo dobili gladek NE. Podobno sem pred časom preko založbe pisala g. Mastnaku, če lahko na forumu pri opisih rastlin vključim kratke citate iz njegove knjige, a odgovora žal nisem dobila. zato sem pri teh stvareh precej previdna.Nazadnje urejal/a muha 06 Apr 2015 07:31; skupaj popravljeno 1 krat
Malo časa mi dajte, pa bom malo drugače uštimala. Ker ponavadi v teh knjigah piše, da ni dovoljeno replicirat nobenega dela knjige brez avtorjevega privoljenja.
Imamo na forumu možnost, da sooblikujemo kakšno datoteko mogoče? Da jaz na primer naredim tabelo, kjer navedem rastline, ki jih poznam, kdaj se jih nabira, ostali pa samo dodajate nove rastline, kolikor pač kdo pozna?
Imamo na forumu možnost, da sooblikujemo kakšno datoteko mogoče? Da jaz na primer naredim tabelo, kjer navedem rastline, ki jih poznam, kdaj se jih nabira, ostali pa samo dodajate nove rastline, kolikor pač kdo pozna?
Muha,super če bi tvoj seznam lahko dopolnjevali in tabela je tudi ok rešitev.
Ne vem točno po mesecih,ampak sama nabiram še:
mlade leskove liste
liste gozdnih jagod
plodove gozdnih jagod
plodove gozdnih robid
plodove gozdnih malin
brinove plodove
brinove vršičke
smrekove vršičke
borove vršičke
plodove gozdnih (divjih) češenj
zdajle zgodaj spomladi tudi "kurrja črevca"
regratove cvetove
letos bom tudi 1. regratove liste
Pa bom sproti še dodajala.
Nabiram oziroma učim se po Ašičevih knjižicah._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Ne vem točno po mesecih,ampak sama nabiram še:
mlade leskove liste
liste gozdnih jagod
plodove gozdnih jagod
plodove gozdnih robid
plodove gozdnih malin
brinove plodove
brinove vršičke
smrekove vršičke
borove vršičke
plodove gozdnih (divjih) češenj
zdajle zgodaj spomladi tudi "kurrja črevca"
regratove cvetove
letos bom tudi 1. regratove liste
Pa bom sproti še dodajala.
Nabiram oziroma učim se po Ašičevih knjižicah._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/