Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

SFG - square foot gardening

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zuf, tole je po izgledu, materialu in funkciji čisto tako, kot stare kmečki "kapsenk" (prosti prevod po muhi: kapusnik - osamele gredice za vzgojo predvsem sadik zelja - kapusnic). Res pravi inkubator za vzgojo sadik.

Imaš v kompost primešanega precej oglja, ali samo izgleda tako?

Jaz bi redčila v več stopnjah. Vsakič toliko, da bi preostale rastlinice zadihale. Se mi zdi, če takoj v začetku preveč razredčiš, da slabše rastejo. Računaj, da ti jih nekaj lahko razredči že narava sama: polži, ptiči ...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz že tretjo leto poizkušam na vrtu vzgojit kapusnice pa mi ne rata.
Slaba kalitev, ali pa so čisto naluknjane ipd.
Edino cvetačo mi je letos ratalo, da je kokr tok lepa, vse ostalo pa bolj bogo.
Mislim, da bom v prihodnje samo v inkubatorjih vzgajal. Smile
p.s.
dodatek: No ja, na vrtu bi šlo, če bi dal na površino 5cm komposta, najbrž bi semenu kapusnic dobro delo.
Bom sprobal.

Hvala za nasvet glede sprotnega redčenja!
Ravnokar sem v plato presadil rdeče zelje in pisano blitvo.

Na vrhu je 5cm komposta, brez oglja.
trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

Zuf, zanima me, kaj sedaj raste v tistem malem vrtičku na debelini substrata 15 cm?
Ali ste tam samo gojili sadike za na vrt, ali naj bi na tako plitvem substratu rastline rasle tudi do 'dozorevanja' za pobirat? Fižol, kumare ....
Predstavljam si, da sadike v tako plitvem substratu zahtevajo veliko nege. Predvsem zalivanja. Ali se morda motim?

Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
matelicl

Odgovor Napisal/-a matelicl »

Danes sem posadil prve sadike v svoj SFG. Po zalivanju je na površju ostal le perlit, kljub temu, da sem pripravil mešanico šota, perlit, kompost v razmerju 1:1:1. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Me prav zanima, kako se bo zadeva obnesla v nadaljevanju.
matelicl

Odgovor Napisal/-a matelicl »

Pozdraljeni. Spomladi sem si omislil 3 dvignjene grede, kjer nameravam eksperimentirati po sistemu SFG. Zemljo sem smešal istočasno za vse tri grede in sicer šoto, kompost in perlit v razmerju 1:1:1. V prvi gredi, kjer imam posajene naslednje kulture; peteršilj, rdeča pesa, solata ledenka, korenjček, čebula, korenjček, solata hrastov list, kolerabice in redkvice vse uspeva čudovito, tako da mi daje vedeti, da sem na pravi poti. Problem pa se mi pojavi pri fižolu ribnčanu in brstičnem ohrovtu, ki rasteta v drugi gredi. Fižol mi je po predhodnem nakaljevanju prišel iz zemlje v treh dneh, brstični ohrovt pa je v enem tednu povečal svoj volumen za 3x. Nato se je pričelo. Fižol je postajal čedalje bolj rumen in na listih so se pojavile lise. Trije ohrovti od šestih pa so ravno tako pričeli rumeneti. Pri ohrovtu sem pri korenini opazil majhne bele črvičke, ki so korenino pregrizli. Pogrižene ohrovte sem zamenjal z novimi in vse skupaj sem zalil s pripravkom iz alg, vendar po štirih dneh še ni opaziti nobenega napredka, tudi novi listi so remeni. Kaj lahko še storim?

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

matelicl je napisal/a:
Pri ohrovtu sem pri korenini opazil majhne bele črvičke, ki so korenino pregrizli. Pogrižene ohrovte sem zamenjal z novimi in vse skupaj sem zalil s pripravkom iz alg, vendar po štirih dneh še ni opaziti nobenega napredka, tudi novi listi so remeni. Kaj lahko še storim?

Pri ohrovtu bi znala delati škodo kapusova muha. Ravnal si pravilno. Sedaj samo še od časa do časa pobrskaj okoli korenin in fizično uniči črvičke, če se bodo znova pojavili. Lahko, da je lepa zalega še ostala v zemlji. Pravijo, da si kapusnice potem lepo opomorejo, samo seveda ne gre čez noč.

Kaj ne ustreza fižolu, ne vem. Mogoče preveč rahel substrat, saj ima prave zemlje le za 1/3, ostalo so le rahljalni dodatki?
spela

Odgovor Napisal/-a spela »

Pozdravljeni. Na tem forumu in pri vrtičkanju sem nova, zato se na vas obračam z vprašanjem. Ker imam zelo malo prostora, sem se odločila, da bom paradižnike paprike in feferone kakor lani gojila v loncih in koritih. Poleg tega pa bi letos res rada imela vrt. Čez zimo sem veliko iskala po internetu in naletela na metodo square foot gardening, ki bi bil zame idealen. V angleškem jeziku je informacij o tem ogromno, v slovenščini pa bore malo. Zanima me, če je ta metoda primerna tudi za naše okolje. Najbolj me skrbi kar se tiče mešanice prsti. Vermikulit in šoto najbrž kupim v vrtnariji, kako pa je z kompostom čimveč različnih virov? Velja, če dam material iz kompostnika in hlevski gnoj (od katere živali)? Moram med mešanjem že dodati vodo? Kaj pa naslednjo sezono? Je treba menjavati mešanico oz kaj dodajati? Kako globoka oz dvignjena mora biti greda? Sadila bi fižol, kumare, solato ter zelenjavo in začimbe za juho (por, korenje, zelena,...? LP, Špela
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Uf, koliko možnih odgovorov. Smile
Bom jaz raje tebe nekaj vprašal.
Kje v Sloveniji se nahajaš in kakšna tla imaš?
Kakšen gnoj imaš na voljo, koliko je star?
V kakšenm stanju je kompost?
Kako velik vrt boš imela? V prvemu letu priporočam, da tako velik, kot je tvoja postelja.
Nazadnje urejal/a zuf 21 Mar 2017 03:09; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

zuf je napisal/a:
Kako velik vrt boš imela? V prvemu letu priporočam, da tako velik, kot je tvoja postelja.
Tole je pa zanimiva mera za velikost vrta!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

Vrt v velikosti postelje res ne more dati prav veliko pridelka, zlasti, če mu še ne znamo res prav postreči.
Prav gotovo pa se z Zufom strinjam, da je treba začeti z malim, ker drugače bo le veliko vloženega truda, uspeha pa malo in razočaranje veliko.

Ko se nečesa tako kompleksnega, kot je obdelava zemlje in gojenje rastlin, lotevamo na novo, je potrebno imeti tudi veliko dozo radovednosti in potrpljenja! Nikakor ob prvih neuspehih ne smemo obupati. Poizkusiti je treba vedno znova in znova in se veseliti vsakega, tudi najmanjšega uspeha. In seveda napake popravljati.

Potem pa pride tisto pravo veselje za telo in dušo: zdrave, okusne in lepe rastline.

Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
Odgovori