SONČNICE ZA PTIČKE 2018

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Kaj že polnite krmilnico za ptice? Jaz je še, kar nekaj časa ne mislim postaviti. Ni še čas za krmilnico.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Re: SONČNICE ZA PTIČKE 2018

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljeni,
Na FB strani SAMOOSKRBA za prehransko VARNOST in nacionalno SUVERENOST nekdo prodaja sončnična semena po 0,5€ na kg v 25kg vrečah.
Andrej brečko je objavil:
Andrej Brecko
Sončnična semena 50 centov za kg (25kg v vreči je €12,5).
Na svakovi kmetiji imajo ugodno ceno sončničnih semen za papagaje, ptice , kokoške, račke, goske, konje.. po 50centov za kg. Semena so direktno iz kombajna, neprečiščena in vsebujejo kakšnih 10% delcev. Več informacij direktno kmetija 031475082 Roje 12 8310 Šentjernej ali Andrej 070300078 in če bi bilo skupno naročilo bi za prispevek za gorivo pripeljal tudi v Celje, občasno grem pa tudi v Ljubljano ( petek 15.11 dopoldne sem v Ljubljani) .

Ima oglas tudi na bolhi:
https://www.bolha.com/hrana-za-zivali/s ... aHHyPau8vg
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To je res nizka cena, tako da kar gas... Za moje (ki sem jih tudi pridelal) oči je že na meji "bom raje sam pofutral okoliškim pticam in prihranil čas in prevoz".
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

crtj, če bo kakšna akcija za tvoja semena sončnic, bom vzela, čeprav nekaj že imam. Nobene druge niso tako očiščene kot so bile tvoje. S smetnim semenom imam čisto preveč posla: ostanki se prej ali slej zmočijo in ji težko odstranim, pa tudi v mokrem in mrzlem vremenu mi to ni čisto nič v veselje (beri: boleče revmatične roke pa to).
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Tej iz Šentjerneja so že lani dali oglas za prodajo sončničnih semen. Pa smo razmišljali, da bi jih poklicali in vzeli nekaj vreč, ker cena je ugodna. Ampak, ko smo prebrali, da so neprečiščena smo rekli odpade. S tem je čist preveč dela.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Saj tudi naše so bile direkt iz kombajna in imele zraven kaj koruze in trav. Sem vesel, da ste bili uporabniki zadovoljni z njimi, vendar povem tako, kot je bilo. Letos je zraven več koruze, ker je bila lanska mešanica veliko sončnic - nekaj koruze posejana in je zraslo še več koruze in se tudi poželo še več :)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Crtj: tvoje sončnice so bile povsem v redu. Tistih par zrn koruze ni motilo. Če bi jih bilo preveč pa bi, saj zrna koruze, vsaj pri meni, v glavnem ostajajo.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Mene in tudi naše perjadi zunej ne moti če je še kak dodatek primešan.Saj v končni fazi vse ostane na vrtu ali v naravi in se razgradi.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

muha napisal/-a: Pe Nov 15, 2024 6:39 am Crtj: tvoje sončnice so bile povsem v redu. Tistih par zrn koruze ni motilo. Če bi jih bilo preveč pa bi, saj zrna koruze, vsaj pri meni, v glavnem ostajajo.
Točno tako, prima roba, sveža.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Potem imam pa jaz čudne ptičke. V moji hišici, ki jo imam na okenski polici, ne ostane nobeno zrno koruze. Kaj šele sončnic. Občasno stresem ostanke, ki se vedno naberejo, to je pa vse. V krmilnici, narejeni iz 1,5 l plastenke je važno, da ni koruznih zrn, ker zapolnijo prostor v dulcu plastenke, kjer so odprtine za brskanje za semeni. Tako ni dotoka novih sončnic, koruzna zrna pa so večja od odprtin v plastenki (ne smejo imeti več kot dobre 0,5 cm premera). Za tisto uporabo ročno odstranim semena koruze in kak večji delec sončničnega stebla.
Jasno je, da sončnice, ki so direktno iz kombajna, vsebujejo primesi, če bi šle na dodatno sejanje (vejanje, smo rekli za žito pri nas), pa bi se seveda cena sončnic dvignila. Ne glede, ali je cena 0,5, 0,8 ali 1€, je to nizka cena, vredna nakupa. Povrh so sončnice črne, ki so boljše za ptiče, ne samo, ker so manjše, ampak imajo tudi več olja, mi je razložil enkrat kmet tam pri Petrovčah.
Na trgu je zadosti prečiščenih sončnic (EU zakonodaja dovoljuje, se mi zdi, da 7 semen ambrozije/kg sončnic) lepo spakiranih v 1kg vreče. Trenutna cena, videno v Lidlovem katalogu je 2,65/kg. Pa si s tem lahko prihranimo čas. :roll:
No, jaz bom raje prihranila kak € ali dva, dala vsaj majhen zaslužek domačemu pridelovalcu, in poskrbela, da bodo ptički dobili preverjeno hrano.
Seveda pa, jasno, vsak po svoje. ;)
Bo pa treba poskrbeti še za loj, na ostanke od lani še vedno prihajajo, zadnjič sem videla celo taščico. No, do loja je precej težje priti kot do sončnic.
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”