Paradižnik 2024
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Re: Paradižnik 2024
Paradižnikovih semen najbrž ne bom kupovala, ker jih imam že dovolj. No, če bi bil kak zanimiv oker, bi ga mogoče vzela. Ne vem, kako je z Ivčkino trgovino - ali že prodaja? Pri Vertiloom imajo še nekaj izbire, a tudi tam letos ne bom nič izbrala. Naročila sem semena parih čilijev pri Badskin's garden. S to trgovino sem bila doslej zadovoljna. Imajo tudi paradižnike. A od naročila je že 3 tedne, pošiljka pa še ni prispela, niti ni nobene informacije, če so odposlali. Danes sem jim pisala.
-
Ab, pohvale in dober tek.
Mi se že crkljamo z vloženimi. V promet gredo samo za zajtrke ob koncu tedna. Drugače mi pozimi paradižniki ne "dišijo".
Mi se že crkljamo z vloženimi. V promet gredo samo za zajtrke ob koncu tedna. Drugače mi pozimi paradižniki ne "dišijo".
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Nekaj paradižnika sem nasušila in vložila v olje. Manjši koščki so preveč posušeni in zato pretrdi. A take uporabite za kuhanje (omake, juhe)?
-
- Kraj: Rimske Toplice
Lpmami, če jih ne boš pojedla kar tako, se dobro obnesejo pri kuhi, ko se imajo čas zmehčati. Izkušnje.
-
Tiste ,ki so pretrdi,sem kar na lazanjo dala.Ali na pico ,kanelone itd.Sir jih je lepo zmehčal.
-
Zdravo vidim da ste tu sami profesionalci
Za drugo leto nacrtujem posadit kar nekaj paradiznika, ker nimam rastlinjaka me zanima je dovolj streha visoka cca 2m široka zgoraj 1m ? Izgledalo bi kot nekaksen kozolček dolg 3m
Pa še količkov nebi rabil ker bi potegnil dol vrvice
Za drugo leto nacrtujem posadit kar nekaj paradiznika, ker nimam rastlinjaka me zanima je dovolj streha visoka cca 2m široka zgoraj 1m ? Izgledalo bi kot nekaksen kozolček dolg 3m
Pa še količkov nebi rabil ker bi potegnil dol vrvice
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Timi: si že član Gartlca ali le novi neregistrirani? Če si bil že prej in si spremenil nik in e-mail, se mi javi na Starem Gartlcu, da urediva povezavo na dosedanje prispevke in na redno prijavo.
Glede paradižnika: Tudi pod tako streho se ga bo dalo vzgajati, le po previsokih sortah ne smeš seči. Pelati recimo hitro zlezejo vse tja proti 3 metrom višine. Če je možno, streho razširi, ker bo drugače preveč na udaru kapljic od strani.
Glede paradižnika: Tudi pod tako streho se ga bo dalo vzgajati, le po previsokih sortah ne smeš seči. Pelati recimo hitro zlezejo vse tja proti 3 metrom višine. Če je možno, streho razširi, ker bo drugače preveč na udaru kapljic od strani.
-
Sem nov neregistrirani (sem opravil registracijo pa čakam na potrditev) zato pišem kot nereg. Vem sem neučakan hehe.
Hvala za odgovor.
Za nasledno sezono imam v planu novosadski jabučar, volovsko srce ter nekaj big zack-a. Paradiznike bi imel na vrvici da lahko po potrebi malenkost spuščam če bo sila. Sicer sem pa na na cca 600nmv (gorenjska) vprasanje ce bi se kater razvil do 3m.
Me pa skrbi predvsem plesen zato tudi povprašujem po strehi
Hvala za odgovor.
Za nasledno sezono imam v planu novosadski jabučar, volovsko srce ter nekaj big zack-a. Paradiznike bi imel na vrvici da lahko po potrebi malenkost spuščam če bo sila. Sicer sem pa na na cca 600nmv (gorenjska) vprasanje ce bi se kater razvil do 3m.
Me pa skrbi predvsem plesen zato tudi povprašujem po strehi
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Si že aktiven.
Ročno aktivacijo imamo zato, ker bi v nasprotnem primeru imelu tule na desetine robotov-spamerjev. Dnevno jih brišem.
Od naštetih sort paradižnika predvidoma nobena ne bo šla blizu 2 metrov. Plesni se s postavitvijo strehe precej uspešno izogneš. Vseeno pa je treba biti pozoren nanjo, še zlasti ob deževju od srede junija dalje. Nekako naj bi veljalo, da sme biti rastlina mokra zdržema manj kot 8 ur, da je za razvoj plesni najugodnejša temperatura med 18 in 24 °C. Prepišna lega zelo pomaga, preveč zatišna pa gre na roko plesni, če ni strehe. Megle na 600 metrih najbrž nimate pogosto. Ta je v nižjih predelih proti koncu poletja in naprej huda nadloga.
Jaz bi streho razširila na 2 metra. Učinek lahko predvidiš s primerjavo z dežnikom: dovolj je velik, da te celega pokrije, pa si kljub vsemu hitro moker po hrbtu in naprej dol.
Ročno aktivacijo imamo zato, ker bi v nasprotnem primeru imelu tule na desetine robotov-spamerjev. Dnevno jih brišem.
Od naštetih sort paradižnika predvidoma nobena ne bo šla blizu 2 metrov. Plesni se s postavitvijo strehe precej uspešno izogneš. Vseeno pa je treba biti pozoren nanjo, še zlasti ob deževju od srede junija dalje. Nekako naj bi veljalo, da sme biti rastlina mokra zdržema manj kot 8 ur, da je za razvoj plesni najugodnejša temperatura med 18 in 24 °C. Prepišna lega zelo pomaga, preveč zatišna pa gre na roko plesni, če ni strehe. Megle na 600 metrih najbrž nimate pogosto. Ta je v nižjih predelih proti koncu poletja in naprej huda nadloga.
Jaz bi streho razširila na 2 metra. Učinek lahko predvidiš s primerjavo z dežnikom: dovolj je velik, da te celega pokrije, pa si kljub vsemu hitro moker po hrbtu in naprej dol.
-
Super hvala
Vsekakor bo skrb za plesen vedno obstajal kljub strehi katero je smiselno razpotegnit na 2m se strinjam. Sicer je lega odlična sončna prepišna brez jutranjih megla je pa vsak dan kaksno stopinjo manj tako da je sezona tudi za kaksen dan krajsa.
Bom razpotegnil streho pa upajmo na cim manj dezja z vetrom.
Zapiral pa nebi ker se mi vseeno zdi samo streha boljsa izbira iz več naslovov samo dimenzijsko jo je treba prilagodit.
Potem pa upam da v 2025 ne hodim vec v trgovino po paradiznik
Vsekakor bo skrb za plesen vedno obstajal kljub strehi katero je smiselno razpotegnit na 2m se strinjam. Sicer je lega odlična sončna prepišna brez jutranjih megla je pa vsak dan kaksno stopinjo manj tako da je sezona tudi za kaksen dan krajsa.
Bom razpotegnil streho pa upajmo na cim manj dezja z vetrom.
Zapiral pa nebi ker se mi vseeno zdi samo streha boljsa izbira iz več naslovov samo dimenzijsko jo je treba prilagodit.
Potem pa upam da v 2025 ne hodim vec v trgovino po paradiznik