Fižol

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Tako je tipicno za vijolicnega: spodaj dela, kup malih strokov. Ostali preklarji imajo spodaj manj ali nic. Pri meni za hiso do 2m nic.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Lani sem prvič posejal Justo ( visok - za zrnje ). Bil navdušen nad zrni in pridelkom. Večino sem ga pobral svežega in ga dal v skrinjo. Imel sem 8 ali 10 prekel.
Letos sem ga posejal k 16 preklam ... in katastrofa. Pridelka bo morda enkrat za skuhat.
Rastline je napadla neka bolezen ( fižolova rja ?! ); listi so se začeli sušiti od spodaj navzgor. Zrasel je sicer visoko, ampak na koncu so ostali skorajda samo še goli poganjki, le na vrhu je bilo še malo zeleno.

Razmišljam, da bi opustil visoke fižole za zrnje ... ?!
GrGr

Re: Fižol

Minuli vikend sem dal v zemljo prekle, letos prvic manj kot 40, ter posadil Cudo Piemonta v toplo gredo (in naokrog nje, ker sem ga prevec namocil).
Letos opazam zelo slabo ponudbo preklarja za stroke, cene semen pa so sle visave :(

Topla greda je prej scitila mix solata + cvetaca, a slednja je prvic do zdaj komaj kaj zdrasla. Enako ostale kapusnice na drugih legah. Ocitno vpliv hladne pomladi...
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Jaz sicer imam po tri prekle visokega, ampak sem vzgojo za zrnje že davno opustila. Če ga ni rja, so ga uši, če ga niso uši, ga je prezgoden hlad in dež ... Gojim ga za stročje in delno za mlado zrnje.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz bom imel le tri prekle Batrianca. Ostalo bodo nizki fižoli.
Prevelika loterija so postali preklarji za zrnje, škoda časa, dela in prostora !
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tudi jaz sadim Barianca, ki res lepo dela. Pri meni je odvisno od suše, takrat ni nič fižola (kar je večino let). Obstaja za zrnje zgodnji, sivkast, ledvičast, je tudi na seznamu na Gartlcu, ne vem, kako se mu reče. Še en za zrnje visok fižol, ki zraste le 1,5 m visoko, zrnje je okroglo in svetlozelene barve, ampak drobni stroki in ga ne gojim.
Nizki fižol ni tako okusen kot visoki.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ravno zaradi prostora vztrajam pri preklarjih, prekla vzame manj prostora kot greda. Ampak tudi mene mineva. Lani je bila katastrofa s smrdljivci, so praktično vso letino uničili. Ne vem, kakšno preklo bom vseeno še postavila. Z nečim se pa človek mora jeziti, ne?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Melona napisal/-a: Sr Apr 16, 2025 7:56 am ... Z nečim se pa človek mora jeziti, ne?
:lol: :lol: :lol:
No, meni za takšno jezo čisto zadoščajo polži.
GrGr

Fižol gojim striktno za stroke, večina pridelka je za ozimnico.
Visoki je pretežno zelo okusen, sploh maslenci in vijolični, a nizki Čudo Piemonta (mi) je še boljši, pridelka pa da skoraj kot visoki.
Prekle so in bodo zato, ker jih imam za hišo, na severni legi v senci, kjer ne raste praktično nič drugega - da pride do sonca, je tretjina prekel daljših od 4m.
No, zadnja leta opažam, da v senci rasteta solidno nadzemna koleraba in ohrovt.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

GrGr, tudi blitva in v hudi vročini solata, recimo Canasta, bi se obnesli.
Odgovori