Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Vprašanja okrog lonicere - sibirske borovnice - sem citirala v pravo temo in prosim, da nadaljujete tam.
Vlado je napisal/a: |
ferdo ti imaš največ iskušenj....ali je amonsulfat 100% topljiv v vodi in ga lahko dodam v vodo za kapljično namakanje ali obstaja nevarnost da zamaši šobe? |
Lani sem cca. 100g AS raztopil v 10l vode in zalil borovnico posajeno v loncu na balkonu....borovnica je v parih dneh odvrgla listje in se posušila...umrla...očitno sem skuril korenine.
lp, Miha
miha34 je napisal/a: | ||
Lani sem cca. 100g AS raztopil v 10l vode in zalil borovnico posajeno v loncu na balkonu....borovnica je v parih dneh odvrgla listje in se posušila...umrla...očitno sem skuril korenine. lp, Miha |
Tudi jaz raztopim enako (že leta), vendar s tem zalijem cca 4 grmičke v zemlji (cca 1/3 kg porabim za 11 grmičkov). Na ta način koncentracije sigurno ne presežem. Zalivam v cca 7-10 dnevnih zamikih. Skupna količina je v priporočenem letnem odmerku. Po 15-20 juniju ne gnojim več._________________lp
Količine N je treba prilagajat raznim faktorjem, če pa je malč recimo 8cm je pa potrebno dodati 50% na osnovno količino. Prvo leto pa lahko rastlini primanjkuje N tudi zato, ker razgradnja malča in svežega supstrata požre ogromno dušika tako, da osnovne tri aplikacije včasih niso dovolj. Tudi ispiranje dušika iz zone korenin ob velikih nalivih je velik problem. ferdo??
... sem mnenja, da moraš biti pri umetnem gnojilu ZELO previden. Imam na sumu, da je vzrok za lanske odmrle borovnice gnojilo in ne vročina meseca maja in junija.
Letos bom 5 letne grme pognojil z max 3 × 50 g amonosulfata, 3 letne grme pa z ca 3 × 30 g. Pošteno bom potrgal tudi cvetove, ker hočem, da rastlina pridobi na rasti in se ne izčrpa. Rodila bo lahko naslednja leta, ko bo velika in zdrava.
Sicer pa prakticiram gnojenje s kavno usedlino... Bomo videli kako se to obnese - baje ne moreš predozirati. Ker doma samo jaz pijem turško kavo so tudi količine majhne
Letos bom 5 letne grme pognojil z max 3 × 50 g amonosulfata, 3 letne grme pa z ca 3 × 30 g. Pošteno bom potrgal tudi cvetove, ker hočem, da rastlina pridobi na rasti in se ne izčrpa. Rodila bo lahko naslednja leta, ko bo velika in zdrava.
Sicer pa prakticiram gnojenje s kavno usedlino... Bomo videli kako se to obnese - baje ne moreš predozirati. Ker doma samo jaz pijem turško kavo so tudi količine majhne
ferdo36 je napisal/a: |
Vlado lepo te je spet kontaktirati.Amon sulfat je 100% topljiv tako,da lahko uporabiš za fertirigacijo.Problem je lahko samo točkasto gnojenje,ker naj bi bil AS rastresen na široko okoli sadike. Pozdravi soprogo in hčerko! Ferdo |
Ferdo,
Ali je za 3- letne rastline količina 3x8g primerna ali je prevelika? In koliko je "široko okoli sadike"?
LP