Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
brbr

Re: Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovor Napisal/-a brbr »

Colombo gojim kot zgodnji krompir že kar nekaj let. Mi je zelo všeč, ker ima krasne okroglaste gladke gomolje. Se pa ne skladišči dobro. Pri meni začne odganjati že septembra.
Letos je pri meni s krompirjem bolj čudno. Imam posajeno Colombo (nakaljene gomolje sadila 25.3.) in Aluette in Romano (3.4.) za zimo.

Krompir sem nekajkrat zalila, a vseeno so zdrave, zelene cime začele polegati in se posledično sušiti. To se dogaja tako pri Colombi, ki jo moram kmalu vso izkopati, ker so cime že povsem suhe in jih kmalu ne bo več, kot pri Aluette in Romanu.
Še najbolje se drži Romano, ki sem ga sadila pod seno. Ta ima sicer poležene cime, a se ne sušijo.

Mislim, da ves krompir predčasno dozorel. Tako bomo letos imeli zelooo droben krompir. Še sreča, da nismo preveliki krompirjevci pri hiši. :)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

No, UI mi je napisala, da se skladišči do pozne jeseni in naj bi imel zelo visok pridelek Colomba. Naj bi ga pa sadili globje, ker so gomolji pod površino.
Torej odpade. Filipa je ena nova sorta, odlične ocene ima za plesni.
brbr

Od mojega zadnjega zapisa je šel ves zgodnji krompir iz zemlje. Sadila sem drobno seme, pridelek je bolj droben a zadovoljiv.

No, tudi doberšen del krompiraj "za zimo" (Aluette in Rmano) sem morala že izkopati, ker so bile cime povsem posušene. V zemlji so bili sami drobni krompirčki. Je pa Aluette nastavil oogromno gomoljev.
Vse rastline, ki so imele še sveže cime, sem pustila, da bi vendarle uspele še kaj narediti. No, zdaj so vse odgnale novo zelenje. To naj ne bi bilo dobro. Pa me zanima, zakaj. Mogoče veste?. No, drugače bom pa jaz povedala, ko bo krompir dozorel in bom videla, kaj je nastalo v zemlji. Drugače sje bil krompir vseskozi zdrav. Zdelale so ga visoke temperature.

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Novo zelenje po suši rado pomeni, da je krompir znotraj prvih gomoljev morda naredil sekundarne, ti pa v glavnem ne dozorijo.Videno na moji domačiji po eni več tednov trajajoči suši. Izkoplji kako sadilko in preveri.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Tudi pri nas doma se je zgodilo tako: po dolgotrajni hudi suši, pa še na peščeni zemlji, se je po deževju mama razveselila, ko je krompir odgnal znova misleč, da bo "dvojni" pridelek. Veliko razočaranje: stari gomolji so bili več ali manj iztrošeni, novi pa nedozoreli.
brbr

Hvala. Ko se zemlja malo osuši, bom izkopala eno rastlino, da vidim.

Me pa bega sledeče: zelenje odganja iz starih cim, ne iz zemlje. Predvidevam, da niso odgnali letošnji gomolji, ki bi morali dozoreti sredi avgusta. Ali se ti gomolji posušijo, ko rastlina nastavi nove?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Da, stari gomolji "rodijo" ( "s carskim rezom" - saj boš videla) nov krompirček, star prične počasi propadati.
Morda pa pri tebi ne bo tako. Imam v spominu, da se niso čisto vsi gomolji obnašali na enak način.
Odgovori