Lepi cvetovi, hvala za slikice in razlago.
A je na srednji sliki spodaj Coreopsis?
Rudbeckia - rudbekija
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Rudbeckia - rudbekija
Tako je!
- muha
- Site Admin
Majčkeno sem pobrskala po internetu. Semena podobnih imajo v Eurogardnu, kjer pišejo, da zrastejo do 1 metra in Agronet, ki jo ponuja pod istim imenom z zanimivimi podatki: prvi del opisa: Ameriška Črnooka (Rudbeckia hirta) elegantna visoka rastlina, ki cveti poleti, v drugem delu pa Rastlina doseže višino 35 cm
No, pravzaprav se niti ne motijo preveč, važno je, kako jo gnojiš. Lahko potrdim, da je po potrebi glede hranil prav skromna.

-
- Kraj: Rimske Toplice
Malo botaničnega popravka. Tisto niso venčni listi, so jezičasti cvetovi koškov, znotraj so cevasti. Rudbekija je nebinovka, po starem košarnica.
Obstaja tudi Rudbeckia laciniata, v dveh izvedbah, s polnjenimi in z enostavnimi koški. Zraste do 2m, ima deljene liste. Včasih so jo, polnjeno, sadili ob kapelicah in čebelnjakih. Pri čebelnjaku na kmetiji, od koder izvira moja mama, sem jo videvala že v ranem otroštvu. Še zdaj pa je lep grm ob kapelici med Dolom in Hrastnikom. Vsakič ga z veseljem pogledam.
Tista z enostavnimi koški se rada seje in šteje med tujerodne invazivne vrste.
Obstaja tudi Rudbeckia laciniata, v dveh izvedbah, s polnjenimi in z enostavnimi koški. Zraste do 2m, ima deljene liste. Včasih so jo, polnjeno, sadili ob kapelicah in čebelnjakih. Pri čebelnjaku na kmetiji, od koder izvira moja mama, sem jo videvala že v ranem otroštvu. Še zdaj pa je lep grm ob kapelici med Dolom in Hrastnikom. Vsakič ga z veseljem pogledam.
Tista z enostavnimi koški se rada seje in šteje med tujerodne invazivne vrste.
- muha
- Site Admin
metuljc: hvala za popravek! Znanje strokovnjakinje pač. 
Rudbeckio laciniato s polnjenimi koški poznam tudi jaz iz vrtov moje mladosti. Pogosta je bila.

Rudbeckio laciniato s polnjenimi koški poznam tudi jaz iz vrtov moje mladosti. Pogosta je bila.