Zelena solata - Lactuca sativa

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Re: Zelena solata - Lactuca sativa

Odgovor Napisal/-a copatka »

V soboto sem šla v Bauhaus, niso imeli niti ene sadike. Na tržnico v BTC pa nisva uspela priti, ker je promet kar stal in bi zamudila praznovanje 96 let mojega tasta. Popoldne sem šla še v Kalijo na Rudniku, kjer sem dobila eno čisto mini in spufano gentile.

Danes sem šla pogledat v našo zadrugo v Nazarjah in sem bila veselo presenečena - imeli so štiri različne sorte prezimnih solat. :D Vzela sem gentile in canasto.
Delno ju bom posadila v toplo gredo, probala jih bom pa ene par dati tudi v korita od češnjevčkov kot Muha. Prepustila jih bom zimskim razmeram, pa da vidimo. ;)

A vi sadike pri presajanju odrežete/skrajšate?
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Oglašam se le zato, ker sem pred mesecem brskal po netu na to temo: odreže se le, ko so pogoji neugodni. Vem pa ne, ne delam tega...
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Jaz porežem samo, kadar presajam v vročini oziroma v sončnem vremenu, pa še takrat zasenčim za dan, dva.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Porežem le radič, če ima že predolge liste in če ga presajam v vročih suhih dneh. Zelene solate nikoli, sploh, če kupim sadike v posodicah. Včasih poleti, če jih sadim ob vročih sončnih dneh, za par dni čez sveže posajene poveznem belo plastično embalažo (pollitrski jogurt ...). Pomaga v dneh, ki jih koreninice rabijo, da se vrastejo v okolico.

Te dni pa to ni prav nič potrebno, je vlage več kot dovolj v zemlji in zraku.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala za vse odgovore!

Jaz jih tudi ne krajšam, le zunanje večje liste odstranim in pojem. Večkrat gledam Trag biljke in tista teta je zelo kruta do sadik - skrajša liste in korenine, da se močneje ukoreninijo. Tudi sadike pora poreže vsakič, ko gre mimo njih. :lol:

Takole zdaj zgleda moja topla greda - nekaj še endivije, peteršilj, drobnjak, veliko pora, radič in obojna današnja solata. Mogoče bom dala čez nekaj dni še malo slame za zastirko. Upam, da bo kaj preživelo do pomladi. ;) Po dve sadiki canaste in gentile bom dala pa za probo v korita od češnjevčkov, kot jih ima Muha, in jih pustila zunaj, malo zaščitene pred snegom in vetrom.

Slika

Slika
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori