Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Re: Čebula - Allium cepa L.

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Čebulček smo vedno sadili spomladi. Če že, potem majski srebrnjak jeseni, a pri nas morda 1 ali 2x.
Sta pa čebula in česen iz naših okolij in načeloma nimata težav z nizkimi temperaturami, vsaj sorte, ki so bile pri nas običajne. Kakšna južnoitalijanska bi jih pa imela, bi rekla.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Stroka pravi, da gre jeseni posajena čebula naslednje leto rada v cvet,, zato jo jaz sadim zgodaj spomladi (februarja) na njivo. Tam ni (zaenkrat) čebulne muhe. Na vrtu pa sem jo sadila v drugi polovici aprila, da je ušla čebulni muhi.

Za mlado čebulo, pa jo sadim jeseni. Ravno predvčerajšnjim sem posadila drobne čebulice, ki so zrastle letos na njivi. Te bodo spomladi še kako prav prišle kot mlada čebula. Predno sem prišla na to idejo, sem jeseni sadila majski srebrnjak, a mi kot čebula ni posebno všeč.

Čebulo se lahko vzgoji tudi iz semen. V ta namen se jo seje v drugi polovici marca (tam enkrat, ko so skoki v Planici pravi prijatelj, ki jo prideluje na ta način)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Posadila sem Majski srebrnjak in Belokranjko, ki ima zelo ozke in podolgovate čebulčke, bolj kot na slikah na internetu. Te ne poznam in sem jo vzela iz radovednosti. Pa še šalotko Red sun. Če bo preživela, bo, če ne pa ne. Če bo zima mila, najbrž bo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Belokranjka je odlična čebula. Čebule so elipsaste oblike. Odlično se skladišči in je dobrega okusa.
Jaz sadim Belokranjko in Ptujko (ptujska čebula), ki je tudi imenitna čebula. Na moji njivi Belokranjka dosti bolje naredi kot Ptujka.
metuljc

Ja Belokrajnka ima rada suho, lahko tudi zbito zemljo, ima malo korenin, tanek olupek, malo plasti in tanke luskoliste. Meni najljubša.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Kot sem na čveku pisala, čebulček lahko sadimo jeseni. Do letos sem ga tudi jaz, dva tedna pred spomladi posajeno je dozorela, bila je pa za zgodnjo rabo in ozimnico. Ker pa sem pred kratkim prebrala, da jeseni sajena se ne skladišči dobro, sem jo samo v plastenjak med solato in je letos ne bom na prosto. Nič pogosteje ne gre v cvet kot spomladi sajena.
Če pa komu čebula ne uspeva, pa ni v njegovem delanju česa narobe, pač pa ji zemlja ne paše. Tako pri meni nikoli ne uspevajo endivija, brokoli in cvetača, pa naj jih sejem/sadim kamorkoli. Za čebulo velja enako. pa to o negnojenju ne velja, ker brez nič je nič. Vedno so pisarili, da se česen sadi v negnojeno zemljo, po novem berem, da mora biti zelo bogata s hranili. In res je tako.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ptujska čebula je tudi meni zelo všeč, letos je lepo naredila. Spomladi bom kupila čebulček, saj ga zdaj niso imeli.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Živa, jaz nikoli ne gnojim česna, pa mi je vedno krasno delal. Razen letos, ko je bilo celo za česen pri nas res čudno poletje. Pred zimo zemljo samo malo zrahljam z vilami (je itak kar preveč rahla), čez pa dava ene 3 do 5 cm komposta in mu to več kot zadostuje. Edino malo pepela je deležen vsake toliko, najbolje kar preko snega. ;) Posadim ga pa precej globoko, da pride mimo komposta do zemlje.
Če se odločim, da posadim tudi čebulo, je tudi ne mislim gnojiti.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Verjetno je "negnojenje" mišljeno za gnojenje z dušikom. Dušika je na vrtu lahko hitro preveč.
Sicer pa, strokovnjaki so napisali, kaj pomaga k dobremu pridelku: https://www.ivr.si/rastlina/cebulnice-2/. Ni ravno vsa tehnologija uporabna na vrtu, nekaj pa se da naučiti.
metuljc

živa napisal/-a: Če Okt 23, 2025 10:51 am Vedno so pisarili, da se česen sadi v negnojeno zemljo, po novem berem, da mora biti zelo bogata s hranili. In res je tako.
V bistvu se je vedno reklo, da čebula ne prenese svežega gnojenja, spomladi, ob štihanju, s hlevskim gnojem.
Vsekakor pa ima rada kvalitetno prst, ne prebogato z dušikom.
Odgovori