Paradižnik 2025

Odgovori
brbr

Re: Paradižnik 2025

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ko sem jih pobirala, so bila stebla trudi okužena. Ravno zaradi tega sem pobrala vse plodove. Seveda, jih je nekaj splesnelo tudi v zabojčik, ampak večino se jih je obdržalo. Presenetilo me je, da so dozoreli tudi tisti za katere sem bila prapričana, da ne bodo. Iz njih sem nameravala narediti namaz. No, pa ne bo nič, ker je zelenih čisto premalo...

Takole izgledajo trenutno.

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imaš veliko srečo - ali pa je morda odvisno od tvojega načina vzgoje? Pri meni je takle izkupiček izključno iz povsem zdravih rastlin.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tale sonček, ki danes greje že od jutra, je prava božja mana za vrt.
Še dobro, da sem včeraj začel s čiščenjem plodovk na gredah. Predvsem staro, bolno listje, pa kakšen paradižnik je bil tudi za odstrel.

Začel sem z Purple Heart Dwarf, ta je bil najbolj košat in plodovi zasenčeni. Veliko plodov pa se je znašlo skoraj na tleh, popustil je sistem privezovanja vrhov in težkih grozdov.

https://ibb.co/bMdZngVj

Tole pa je kolateralna škoda "premontaže" največjega grozda paradižnikov

https://ibb.co/RknLTk5B

Danes sem počistil še šavje pelatov, nekaj jih je pred dozoritvijo, še več pa jih bo pobrano z upanjem da dozorijo na topli terasi. Do sedaj so tako kar uspešno zoreli plodovi, ki so samo nakazali spremembo barve, sedaj pa stebla hitro požira plesen ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ho,ho, pri vas se boste še dolgo mastili z njimi. No, pri nas pa so zdržali do nekaj dni nazaj. Zdaj je konec paradižnikovih solat, le nekaj plodov je ostalo za zajtrke. Mogoče zdržijo do konca tedna...
mfranc

Eeeeh, pozno so začeli zoreti, tako da tole ni kakšna huda "dodana vrednost" :roll:
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bravo, MFranc!
mfranc

Hvala!
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Meni sta dva paradižnika Orange Banana, delno pod streho, zelo na soncu in v premajhnih loncih, preživela napad črne plesni konec avgusta pri drugih brez vidne okužbe. Dolgo sem jih po malem še obirala, ko so jutra postala hladna, sem napol zoreče pobrala in so lepo dozoreli na pultu v kuhinji. Zeleni na rastlinah so bili še vedno zdravi in sem jih dala zoret na pult.
Zanimivo, da se je tudi samosevni potovalni paradižnik držal zelo dobro brez vsake strehe in ima še zdaj zdrave zelene plodove.

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Z nastopom hladnejših temperatur, pod 17 °C, če imam prav v spominu, plesen nima več pogojev za razvoj. Najhujši so topli deževni poletni dnevi, ko se listi ne uspejo osušiti.
Odgovori