Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Prispevkov: 1517
Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
Kraj: Obala

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Jaz pa kakijev ne sušim. Ta mehko sorto vedno obiram, ko so kakiji oranžni (nikoli zelene) in pokapam pri peclju z nekaj kapljicami žganja in počakam, da dozorijo. Pol pridejo odlični. Nekaj smo jih že obrali. Ampak ne vse.
Life is like a game ... play it ...

Slika
mfranc
Prispevkov: 4829
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha napisal/-a: Če Okt 30, 2025 1:53 pm
mfranc napisal/-a: Če Okt 30, 2025 1:31 pm Do kdaj pa zdržijo posušeni kakiji?
Ne dolgo, so preveč slastni. Nekateri "izginejo" že na poti iz sušilnika v kozarčke. ;) :lol: Pri nas niso zdržali niti pol leta. :oops:
He, he, muha, si me spomnila na desetletja star pogovor s sosedom, druga tema, ampak poanta skoraj slična.
Mu razlagam in bentim kako sem razočaran nad gojenjem bele čebulice, ki mi je vsako leto ušla v cvet. On pa meni momogrede navrže; a res, nam pa nikoli!
Jo prej zmažemo! :D

muha napisal/-a: Če Okt 30, 2025 1:53 pm
No, pa resno: tako shranjeni, kot jih bo imel GrGr, bodo najbrž brez težav dočakali naslednjo jesen (sem hotela napisati: naslednjo letino, a kaj, ko se lahko pripeti, da leto-dve ne bo nič. To je pa že kar dolga doba).
Hmm, ne vem če se lahko sušenje kakija primerja z recimo sušenjem sliv. Že čisto na začetku mojega gojenja kakija, sem razmišljal tudi o sušenju ko bodo kakšni viški. Vendar sem našel tudi opozorila, da se ne sušijo preveč radi. Sam jih lahko primerjam samo z jabolčnimi krhlji, dobil sem jih spomladi od znanca, jih en čas zelo rad zobal (z lepo kislo noto, za delanje sline ki mi manjka) potem pa pozabil na njih. Še vedno so v kuhinjski omari. So pa še vedno enako okusni, ko slučajno naletim na njih.
Andrej Banko
Prispevkov: 5561
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni so se prav lepo posušili. In to v poceni namiznem sušilcu za 50€. Narežem debelo - na 1,5cm. Sušim počasi, s premori.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 9491
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Meni so suhi kakiji zelo dobri. Včasih sem jih nekaj kupila, narezala in sušila na širokem radiatorju. Pa mi ni šlo prav dobro od rok - redkokateremu krhlju je uspelo priti do kozarca. Tudi napol suhe, še precej vlažne, a že z malo spremenjenim okusom imam zelo rada :D
mfranc
Prispevkov: 4829
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a mfranc »

AB, sem se nerodno izrazil; sušijo se dobro, seveda tudi od naših izkušenj, problem je časovna zdržljivost posušenega kakija.

Seveda nekaj kilc posušenega kakija ni problem zmazati na brzino :-)
GrGr
Prispevkov: 888
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Susim zadnjo rundo mojih kakijev >> zrezal sem jih priblizno 100, stiri kozarce za vlaganje s(m)o jih ze pojedli, ostali so v hladilniku. Danes sem preverjal njih stanje, vse OK.
V vseh teh kakijih sta bili natanko 2 koscici - pa je bilo lisastih/obrocastih/ipd. vmes precej.
Sestra v Kr jih ima 170; po mojem predlogu je poskusila s susenjem in jih bo predelala na ta nacin, saj so posuseni dobri vsem šestim, sveži pa le dvema.
Jaz pa cez vikend pogledam po goricah okrog mene, ce je kak kaki zapuscen. Enega imam ze "zamerkanega" :D
turnogo
Prispevkov: 279
Pridružen: Če Maj 19, 2016 2:00 am

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Da bi kdo zapustil kaki, pa težko verjamem.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 18677
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a muha »

Niti ni tako težko verjeti. Tisti, ki ga je posadil in negoval, umre, dedičem pa zemlje ni mar. V bližini sem imela priliko opazovati, kako so propadale lepe neškropljene slive in jabolka, ker dedičev celo leto ni bilo naokoli, kljub temu, da imajo kar nekaj naraščaja.
Odgovori