Mislim, da je čas, da začnemo novo sezono pogovorov o česnu... Zato odpiram novo temo, čeprav sem zadnja, se mi zdi, ki je prihodnjo letino spravila v zemljo in bi bilo bolje, da bi temo odprl prvi, ki je posadil česen...
V preteklem tednu sem uspela posaditi ves česen in ga tudi pokriti. Pokrila sem tudi površino, kjer bom spomladi sadila čebulo in bob. Ko sem v petek končala, sem se počutila zelooo zmagovito.
Ko bi bil človek vedež...
11.10. sem sadila kupljen bel česen (ne vem imena, imam spravljeno etiketo) in nekaj domačega, mislim da 4 x po 2 m dolžine. Bala sem se deževja, vendar je bilo suho. Ta česen je sedaj velik cca 15 cm, ima že dva ali tri listke. Kasneje sem eno nedeljo, verjetno 26.10., posadila še 3 vrste po cca 6 m. Ta tudi že sem in tja kuka ven. Za moje pojme veliko posajenega česna, ker otroka pravita, da bi uporabljala suhi mleti česen. Lepo paše na zrezke.
Mislim pa, da suhi mleti česen nima skoraj ničesar več v sebi, ker eterična olja izhlapijo. Mogoče se pa motim. Sesekljan in dan v steklen kozarec v olje pa mojemu želodcu ne odgovarja, sorodnici pa. Taki smo
Če bi vedela, da bo oktobra in tudi pol novembra suho, bi ga sadila šele prejšnji lep in topel vikend.
Živa, kolikor sem jaz prebrala člankov, se v sušenem česnu nekoliko zmanjša le vsebnost alicina in C vitamina. Vse ostalo (antioksidanti, minerali ...) pa ostanejo. Enako se dogaja s kakorkoli toplotno obdelanim česnom. Samo svež ohrani vse sestavine.
Jaz ga s pridom uporabljam, ker je precej bolj prijazen do želodca kot sveži.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, hvala za pohvalo.
V eni vrsti, dolgi cca 80m, je posajenih cca 800 česnov. Štiri vrste sta jedilnega, torej cca 3200 strokov in dve vrsti semenskega (posameznih stročkov, večino pa celih cvetnih glavic). Ostalih šest vrst je praznih, pripravljenih na spomladansko sajenje.
Posajenega je več kot lani in manj kot običajna leta. Upam, da letos s semenskim materialom spet pridem na zeleno vejo.
Glede ohladitve se ne bojim, ker je bila zemlja do pred kratkim zelo topla za ta čas in ker je zdaj pokrita s senom, ki bo upočasnil ohlajanje.
Brbr, pri takih količinah bi bilo praktično, če se povežeš z g. Alešem Čadežem, letošnjim inovativnim mladim kmetom, ki je izdelal napravo za sajenje korenčka.