Z vrta na mizo

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Z vrta na mizo

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Odrezala sem zadnjo glavico solate, ki sem jo jeseni pustila, ker je bila zanikrna. Zraven pa sejance neke solate v velikosti manjšega motovilca. Prav sveža popestritev kosila, saj zdaj bolj jem kislo zelje. Radič je še majhen, bo spomladi ... če bo. So na bližnjih travnikih srne pa kakšen oster ali daljši mraz lahko pride.
Do kdaj pa lahko na vrtu ostanejo zeljne glave? Saj ni veliko, bolj pozno sem sadila, gosenice so precej napadale. Še po prvih slanah so obžirale zunanje liste.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Beki: saj bo kmalu kaj novega, spomladanskega, še sploh, če imaš na tvoji parceli kaj regrata. No, če ga še ni, se bo že še zasejal. ;)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zeljne glave lahko ostanejo zunaj, prenesejo zmerno zmrzal. Nekoč sem enega kmeta spraševala zakaj poberejo zelje, če pa dobro prenaša mraz. Mi je rekel, da zeljne glave dobro prenesejo temperature tja do -10st, potem pa začnejo pokati in posledično propadati. Tako jih oni raje prej poberejo, ker bi drugače imeli preveč dela naenkrat (če bi morali pobirati pred napovedanimi nizkimi temperaturami).
Jaz zelje(kadar ga imam) pustim na gredi in ga sproti režem. Seveda takoj poberem tudi glavo, če poči.

No, letos glav nimam. Na vrtu za zimsko rabo raste por, radiči (bolj majhni), endivije (bolj majhne), broskva, blitva, motovilec (velik), nekaj repe in rumenih kolerab (majhne) in peteršilj.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Nekaj repe imam tudi jaz še v zemlji, bolj majhne. Kaj lahko pričakujem? Pustila sem zato, ker me tam ne moti pa iz firbca, kaj bo iz nje spomladi.
Odgovori