Radič - Cichorium intybus

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Re: Radič - Cichorium intybus

Odgovor Napisal/-a metuljc »

iskra napisal/-a: To Okt 28, 2025 9:08 pm Da niso srne ?
Zagotovo ne, one pojedo srček, oz glavo radiča, imajo pa rdečega res rade.
Pred mnogo leti, ko je bil vrt pokrit z debelo snežno odejo, so nam pojedle vse glavice rdečega in nobene glavice zelenega radiča, čeprav sta rastla mešano na gredi. Človek ne bi verjel, če ne bi doživel. Kako so ga zavohale skozi kar debelo pokrivalo snega.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Srne??? Metuljc je odlično opisala njihovo delo. Imam izkušnje tudi z njimi. Namesto ograje je čez radič položena protitočna mreža, ki odlično varuje. Ko namesto slastne solate dobijo v gobček mrežo, jih mine želja po žvakanju. ;)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Lani sem prvič posejal radič Mantovana.
Sem kar zadovoljen. Lepo je zrasel, nobene gnilobe do sedaj nisem zasledil, pa tudi kar okusen je.
Malce drugačen od rdečih, morda malenkost mehkejši, praktično nič grenek; lepo rumena sredica skoraj malo sladkasta.

Slika

————/
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

O, Ab, me veseli, da ti je všeč. Jaz ga gojim že kar nekaj let in nikoli ne razočara. Preživel je vse zime doslej. Mi je všeč kot barvna popestritev rdečim. Meni so všeč tudi njegovi zunanji listi, ki so svetlo zeleni, kot zelena solata.
Trenutno je moja greda z radiči na debelo prekrita z snegom. Zaenkrat je ne mislim nič kidati. naj bodo radiči na toplem.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tale Mantovana se je znašla pri meni zaradi pisanja na Gartlcu o tej sorti radiča. Običajno imam trde, grenke.
No, včeraj pa dam našemu otroku, ki uživa samo zeleno solato, tale radič. Seveda sem tiho, da je radič. In vse poje. Pravi, da ni grenak (kar me napeljuje, da tale otrok ni neumen in ve, da to ni solata) in je dober.
Odlično!
žal pa je zelo malo glavic, večinoma listje, nekaj kar na steblu.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
živa

Ne vem, kaj je krivo, da je tako malo glavic oz. rumenkaste sredice.
brbr

Mantovano gojimže kar nekaj let. Pri meni, po navadi, ne naredi čvrstih glavic ampak bolj rozete. To mi je še bolj všeč, ker radič najraje pobiram tako, da mu obrtgujem liste (če naredi glavico, tega ne morem). Tako ga imamo dovolj do maja, ko se mora posloviti z gred zaradi fižola.

Zelena barva je tudi "bolj krepka" kot bledolična rumena :oops:
živa

Brbr, saj nad rozetami se ne pritožujem. Vidiš, kakšne rastline so: suličasti listi, rjavijo robovi... Morda bi morala spodnje liste vse obtrgati. Pri nekaterih to delam in nesem kuram.
enega bom tudi sama poskusila. Seveda zelene liste.
brbr

Po navadi spodnje zunanje liste pustim, da malo zaščitijo ostale pred umazanijo. Če imajo listi rjav rob (mislim, da posledica zmrzali), robove pač zavržem. Je pa res, da imajo ene rastline lepe liste bolj svetle barve, nekatere pa naredijo take zgrbančene bolj zelene barve. Razloga ne poznam. Mogoče pa je bolj nestabilna sorta, ki lahko razvije malo različne rastline...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enkrat v zadnjih dneh je metuljc nekje omenila, da radič bolj kot mraz prizadene suša. Bi bilo to lahko vzrok?
Odgovori