Hruška - Pyrus

Odgovori
turnogo

Re: Hruška - Pyrus

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Lpmami napisal/-a: So Jan 03, 2026 10:44 am Malo više od nas je več starih hrušk. Poskusila sem eno lepo, prakticno nič obtolčeno, in bila prijetno presenečena nad okusom, sočnostjo in teksturo mesa. Sem pri sebi vzkliknila: "Saj to je pa še boljše od viljamovke!" Hruška je približno velikosti viljamovke, svetlozelene barve, zelo sočna. Če je že rumena, je rada kašasta, je rekel lastnik. Povedal je še, da se ne skladišči dolgo, pozna jo pod imenom "vodenka".
Bi kdo vedel, katera hruška bi to bila?
Vodenka - Lange grüne Herbstb. od. Wasserb.
Je omenjena v Umno kmetovanje in gospodarstvo. Ocenjena kot zelo žlahtna (tri zvezdice).
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Turnogo, hvala za tale podatek!
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Tako, zdaj imam dve veji te hruške vodenke, za cepiče. Ni jih lahko dobiti. Ne samo, da ima veje zelo visoko (s teleskopskimi škarjami jim je bil lastnik kos), ima veliko suhih vej in vejic, nekaj poganjkov je pa videti živih, s spečimi brsti (po mojem skromnem znanju, kmet je pa tudi rekel, da ni poznavalec sadnega drevja).
Zdaj iščem drevesnico, ki bi mi to cepila na njihovo podlago. Doslej sem našla le eno, ki pa zapira posel in ne cepi več, ima pa cepljene sadike te hruške, na divjaka. Lastniku sem ponudila, da če mi uspe, priskrbim sadiko še njemu in je bil takoj za. Bi rad, da se ta stara sorta ohrani na njihovi kmetiji. Je pa teren preživetveno zahteven: srnjad, voluhar, zajci, ... Ko je pred leti sadil, je obstala le polovica drevesc.
Drevesničar je povedal, da so jih nekdaj veliko stiskali v mošt. Bi rekla, da je za to prav primerna, saj ima zelo veliko soka. Krasna za odžejat. Za daljše skladiščenje pa ni.
A kdo ve za drevesnico, kjer na njihovo podlago cepijo prineseno vejico?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Poglej v oni drugi temi.
Odgovori