Sredstev za cvetno monilijo na češnji je več: https://agromet.mkgp.gov.si/APP2/Progno ... loId=15224
Za Sylit na pamet vem, da je registriran proti breskovi kodravosti, chorus pa ima registracijo za monilijo na nekaterih sadnih vrstah.
Iskalnik FFS je na naslovu https://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/index.htm
Škropljenje - kaj, kdaj in s čim
-
Pepe
- Kraj: Štajerska
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Škropljenje - kaj, kdaj in s čim
Glede na rezultate v iskalniku na linku, ki ga je prilepil Pepe - se zahteva FFS potrdila. Torej tudi ta zame odpade, ker kot prvo, nimam namena delati izpita za eno samo samcato češnjo, kot drugo ga niti ne bi mogla, ker nimam ustreznega statusa. Če letos na češnji spet ne bo nič, gre ven.
-
markor
- Kraj: orehova vas
..muha, kakšen status pa rabiš? Sam sem nekaj let nazaj naredil ta izpit - in nisem rabil nobenega posebnega "statusa"..
Jaz vsekakor vsakemu priporočam, da opravi ta tečaj in izpit - pa ne gre le za to, kaj lahko kupiš in kaj ne, ampak se mi zdi tudi na takšen način pomembno "osveščanje" nas uporabnikov s tem področjem..
Jaz vsekakor vsakemu priporočam, da opravi ta tečaj in izpit - pa ne gre le za to, kaj lahko kupiš in kaj ne, ampak se mi zdi tudi na takšen način pomembno "osveščanje" nas uporabnikov s tem področjem..
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Status kmeta oz. pridelovalca. Tako je po novem, od lani. Več smo o tem debatirali tule. Ima kdo nove informacije? Vse to, o čemer smo debatirali drži, ali je kaj omiljeno?
Tečaj in obnovitve je prej opravljal sin, sedaj ne bi bilo več smiselno.
Tečaj in obnovitve je prej opravljal sin, sedaj ne bi bilo več smiselno.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Mislim, da ni nič novega. Meni se je veljavnost izkaznice iztekla lani junija. Izpit sem opravila 5 let nazaj in nisem mogla niti enkrat podaljšati.
-
Pepe
- Kraj: Štajerska
Sranje je. Jaz sem lahko opravil obnovitveni tečaj, ker sem vpisan na kmetiji staršev kot naslednik.
Dejansko je smotano, marsikatera aktivna snov ni bolj nevarna od snovi, ki se prosto uporabljajo na telesih ljudi (denimo kozmetika), če pa vključimo še snovi, ki sestavljajo barve, lepila, lake in podobno prosto dosegljive izdelke, pa smo gotovo že pri četrtini FFS glede vplivov na okolje.
S češnjami nimam izkušenj glede monilije. Moja drevesa jo dobro prenašajo. Res je, da sem jih sadil pred 20-imi leti. Sedaj pa me je strah, da bi še kako posadil. Kaj če bo preobčutljiva? Češnje konec koncev precej hitro rastejo in težko jo je držati tako nizko, da bi jo lahko škropil, tudi če pripravek lahko kupim.
Monilija pa mi napada marelico in verjetno ima eno drevo zadnje leto. Škropil sem jo z bakrom pred cvetenjem in enkrat z registriranim sredstvom proti moniliji proti zaključku cvetenja. V letošnji suhi pomladi bi to moralo biti dovolj. Pa ni in sem prejšnji teden že rezal in žagal veje, ki venijo.
Dejansko je smotano, marsikatera aktivna snov ni bolj nevarna od snovi, ki se prosto uporabljajo na telesih ljudi (denimo kozmetika), če pa vključimo še snovi, ki sestavljajo barve, lepila, lake in podobno prosto dosegljive izdelke, pa smo gotovo že pri četrtini FFS glede vplivov na okolje.
S češnjami nimam izkušenj glede monilije. Moja drevesa jo dobro prenašajo. Res je, da sem jih sadil pred 20-imi leti. Sedaj pa me je strah, da bi še kako posadil. Kaj če bo preobčutljiva? Češnje konec koncev precej hitro rastejo in težko jo je držati tako nizko, da bi jo lahko škropil, tudi če pripravek lahko kupim.
Monilija pa mi napada marelico in verjetno ima eno drevo zadnje leto. Škropil sem jo z bakrom pred cvetenjem in enkrat z registriranim sredstvom proti moniliji proti zaključku cvetenja. V letošnji suhi pomladi bi to moralo biti dovolj. Pa ni in sem prejšnji teden že rezal in žagal veje, ki venijo.