Pozeba 2026

Odgovori
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Re: Pozeba 2026

Odgovor Napisal/-a aladin »

Pri nas smo jo odnesli zgleda zelo dobro... brez slane, češnjice in ostale zadeve se še dobro držijo na pecljih, prav tako cvetovi ameriške borovnice
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Slika

Pri nas je padlo za kratek čas na nulo, nato pa ob svitu strmo gor. Paradižnik, ki je ostal v rastlinjaku zaenkrat ne kaže kakšnih sprememb.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Hm, a da v rastlinjaku pri nuli v okolici prav tako pade na isto temperaturo? Sem si mislil, da je stopinjo ali 2 vec.
Imas folijo ali PC plosce?
Sicer pa fina "igracka", podas podrobnosti? Zakaj pa ob svitu tako strmo gor, sije direkt na senzor sonce?
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Oj, rastlinjak je na polnem soncu, nobene sence blizu, folija iz vetise, pripeta s sponkami, z dosti "zračenja" - spoji niso ravno diht.
Igračko pa imam izposojeno, žal ne bo ves čas pri meni: https://datalogger.lu/gb/shop/23-mx2203 ... V0A8-IwRwA
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi v mojem plastenjaku so jutranje temperature izenačene z zunanjimi, saj tudi ni hermetično zaprt, zato v primeru potrebe rastine dodatno pokrivam. Pod kopreno pa je topleje, danes zjutraj + 5 °C. A, ker je v njem manj vlage, kot zunaj, računam na to, da rastline laže prenesejo temperature okoli ali blizu ničle. Moji paradižniki so v njem že par tednov pa lepo napredujejo. So sicer nekoliko nižji, kot bi bili ob vzgoji na toplih okenskih policah, a zato bolj temno zeleni in čvrste pokončne rasti. Razen tistih, ki jim je šibka rast že v naravi. Cvetijo pa še ne.

Nekako imam vtis, da je za dobro rast zelo pomembna tudi toplota tal, ki je v plastenjakih/rastlinjakih gotovo precej višja, kot v okolici in ostane enako topla tudi čez noč.

Balkončkarji, ki sem jih v hladnih nočeh nosila na toplo, imajo iz prvih cvetov že kar nekaj lepih plodov.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Grgr, izgleda, da tvoja mikroklima ni primerljiva z mojo: kar ni pomrznilo prvič, je pomrznilo prejšnji teden, ker je bil minus; orehi, asimina in trta do konca, figa tako nima nič. dva mnv višje pa nič.
živa

Pozabila omeniti še krompir, vse, kar je zunaj, je posmojeno, rjavo.
Zanimivo, da buče, ki so se same zasejale na njivi (pozimi nanjo vrgla gnilo bučo), pa nobena.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Aja, komaj verjamem? :-o
Mogoče pa res šteje, da sem na bregu in mrzel zrak "steče" v dolino. Čeprav tudi tam nisem opazil nobenih posledic pozebe...
Pri meni so fige prve runde velike kot češnje, seveda pa pričakovanj glede pridelka nimam nobenih.
Pri včerajšnjem podrobnem ogledu me je presenetila količina sliv >> če jih pol dozori, bo sliva polna.
Asimine pa so v taki fazi, da je prezgodaj sklepat karkoli...
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Vinogradi so se sadili po pobočjih prav zaradi pozno spomladanskih pozeb, ki so bile nekdaj še pogostejše kot danes. Mrzel zrak se usede v kotlino, na hribu pa je hitro stopinjo topleje in še nekaj več možnosti je, da se zrak malo premika, kar spet pomaga rastlinam, da preživijo.
živa

pepe, veeeeem, imamo vinograde malo več kot 1 km stran od mene. Na srečo smo vse tri vinograde posekali, nekaj prodali. Sedaj ima večina lastnikov vinograde posekane in posajeno sadno drevje, ki ne pozebe in je zdravo (verjetno zaradi zanosa škropiv s trt na drevje).

Grgr, ja, že prva zmrzal (dva tedna nazaj?) je posmodila vse troje rahlo, sedaj pa do konca. še kivi, ki je ob steni, je sedaj malo posmojen. Krompir se bo obrasel.
Odgovori