Majorana hortensis - vrtni majaron

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Re: Majorana hortensis - vrtni majaron

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V obare, ajmohte obvezno. Če kuham krompir na župi, tudi. V gobove juhe, sploh take s krompirjem. Pa tudi kuhan v mleku, pa malo medu, ni od muh, da se malo pocrkljaš.
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Jaz "enoletni" majaron zadnja leta uspešno prezimujem v plastenjaku. Samo še dodaten šotorček iz zimske koprene dobi, ko je najbolj mraz. Potem ga vsako leto 3-4-krat porežem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Iz vejic, ki mi jih je priskrbela metuljc, sem vzgojila lep grmiček prezimnega majarona. Posajen je v bližini neprezimnega, torej ima enake pogoje.

Razlika je, a opazna le, če jo iščeš. Tako v rasti, kot vonju. Prezimni rahlo, ampak res rahlo vleče proti origanu. Nekako tako, kot je pri pehtranu (francoski-slabo prezimen, ruski-neuničljiv, minimalna razlika v vonju v prid francoskega).

Tukajle na slikah (kliknite v povečavo) se vidi, da ima prezimni malenkost večje cvetove in je bolj razvejan, podobno origanu, listi so malenkost bolj zeleni . Prezimni je na prvi sliki desni, na drugi pa zgornji.

Slika
Slika

A, ja, še to: neprezimni je bil že ob sajenju lep grmiček, prezimljen na toplem, od neprezimnega pa le 2 vejici. Ta drugi že skoraj prehiteva prvega.
Odgovori