Bob - Vicia faba

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Re: Bob - Vicia faba

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bobar je tale tvoj uničevalec boba, pišejo. Iz druščine hroščev.lepencev. Prvič slišim zanj.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, fižolar pride v fižol že med rastjo strokov in ne v trdo, suho zrnje.
Tako kot tale moj bobar. Ja, Metuljc, sem tudi jaz prečitala en članek o njem. Kar pošteno sem jezna sama nase, da nisem prej malo pobrskala po morebitnih jedcih boba. Očitno sem bila preveč navdušena nad nekaj letno izkušnjo, da nima kakšnih zajedalcev.
No, bom vedela za v naprej. Zanimivo mi pa je, ko pravijo, da suha zrna dodatno sušiš na 50st. To naj bi uničilo ličinke, ki so v notranjosti. Jaz bi ga raje zmrznila tako kot fižol.
metuljc

Mogoče so ga tako sušili v časih, ko je bil čislan, zamrzovalnikov pa ni bilo. 🤔🤔🤔🤔🤔
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr napisal/-a: Pe Jul 31, 2026 4:37 pm Muha, fižolar pride v fižol že med rastjo strokov in ne v trdo, suho zrnje.
Tudi jaz sem prej menila tako. Ampak: fižol je bil par mesecev v zamrzovalniku na - 18°C, kar naj bi fižolarja docela uničilo. Kar sem ga skuhaja prej, direktno iz zamrzovalnika, je bil docela vegetarijanski. V tej zadni vreči je bilo pa na videz hroščev enako, kot fižola :evil: . Da bi preživel tako dolgo zamrzovanje? :o :o
metuljc

Mislim, da tudi v člankih piše, da se ličinke zavrtajo v suha semena. Vsekakor piše, da samica odloži jajčeca na semena. Ta torej ne smejo biti v stroku. Govorim o fižolarju.
Odgovori