Posajene imam tri sorte nizkega za stročje: Tema, Provider in Starozagorski. Raste v zavetju češnje, deležen je dopoldanskega in pozno popoldanskega sonca. Tla so prekrita z debelo plastjo sena. V teh razmerah obilno zalijem na dober teden. Do zdaj sem uspela pobrati slabe 4kg stročja. Nekaj ga bom še. Je pa veliko cvetov in mladih stročkov odpadlo. Zdaj listi Teme pa tudi Providerja rumenijo, dosti bolje se drži Starozagorski.
Visoki fižoli za stročje (Kofetar, Barianec, Švicar), cvetijo. Kofetar je najzgodnejši in je že postregel z nekaj stroki.
Fižoli za zrnje pa eni (nizki) že zorijo, drugi (visoki) cvetijo ali pa že imajo stroke. Koliko fižola se bo uspelo prebiti do zrelosti, si pa ne upam napovedati...
Včeraj sem govorila z enim branjevcem. Je rekel, da letos praktično ne bo pridelal nič fižola.
Fižol
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Re: Fižol
Brbr, podarila si mi bel visok fižol.
prvo sajenje okoli 18.4. - nič ni vzklilo, drugo sajenje, ko sem ugotovila, da ne bo nič, oba kola polna. Dejansko je edini fižol, ki je obilno naredil, seveda je zrnje minimalistično, ampak odlično se je letos obnesel.
Naslednje leto sadim samo tvojega, sivega zgodnjega in morda nekaj pisanega. Laški je imel tako obložene kole, da ga je bilo veselje gledati. Cvetel tudi, ampak seveda nič pridelka. Vročina je bila prehuda.
prvo sajenje okoli 18.4. - nič ni vzklilo, drugo sajenje, ko sem ugotovila, da ne bo nič, oba kola polna. Dejansko je edini fižol, ki je obilno naredil, seveda je zrnje minimalistično, ampak odlično se je letos obnesel.
Naslednje leto sadim samo tvojega, sivega zgodnjega in morda nekaj pisanega. Laški je imel tako obložene kole, da ga je bilo veselje gledati. Cvetel tudi, ampak seveda nič pridelka. Vročina je bila prehuda.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Fižol
Jaz sem letos na novo sadila nežiko, barjanca in ribničana. Visoki je začuda dobro prenašal vročino in ostal zelen, a brez omembe vrednega pridelka. Ribničan je pa dal lep pridelek, kljub začetnemu močnemu napadu bolezni.
Zrnatega še nisem jedla, sem ga samo mabrala, saj ob obilici druge zelenjave še ni prišel na vrsto. Stročjega sem pa pojedla samo "za piko odret".
Zrnatega še nisem jedla, sem ga samo mabrala, saj ob obilici druge zelenjave še ni prišel na vrsto. Stročjega sem pa pojedla samo "za piko odret".