Majorana hortensis - vrtni majaron
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Majorana hortensis - vrtni majaron
V obare, ajmohte obvezno. Če kuham krompir na župi, tudi. V gobove juhe, sploh take s krompirjem. Pa tudi kuhan v mleku, pa malo medu, ni od muh, da se malo pocrkljaš.
-
Med_Ica
Jaz "enoletni" majaron zadnja leta uspešno prezimujem v plastenjaku. Samo še dodaten šotorček iz zimske koprene dobi, ko je najbolj mraz. Potem ga vsako leto 3-4-krat porežem.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Iz vejic, ki mi jih je priskrbela metuljc, sem vzgojila lep grmiček prezimnega majarona. Posajen je v bližini neprezimnega, torej ima enake pogoje.
Razlika je, a opazna le, če jo iščeš. Tako v rasti, kot vonju. Prezimni rahlo, ampak res rahlo vleče proti origanu. Nekako tako, kot je pri pehtranu (francoski-slabo prezimen, ruski-neuničljiv, minimalna razlika v vonju v prid francoskega).
Tukajle na slikah (kliknite v povečavo) se vidi, da ima prezimni malenkost večje cvetove in je bolj razvejan, podobno origanu, listi so malenkost bolj zeleni . Prezimni je na prvi sliki desni, na drugi pa zgornji.

A, ja, še to: neprezimni je bil že ob sajenju lep grmiček, prezimljen na toplem, od neprezimnega pa le 2 vejici. Ta drugi že skoraj prehiteva prvega.
Razlika je, a opazna le, če jo iščeš. Tako v rasti, kot vonju. Prezimni rahlo, ampak res rahlo vleče proti origanu. Nekako tako, kot je pri pehtranu (francoski-slabo prezimen, ruski-neuničljiv, minimalna razlika v vonju v prid francoskega).
Tukajle na slikah (kliknite v povečavo) se vidi, da ima prezimni malenkost večje cvetove in je bolj razvejan, podobno origanu, listi so malenkost bolj zeleni . Prezimni je na prvi sliki desni, na drugi pa zgornji.

A, ja, še to: neprezimni je bil že ob sajenju lep grmiček, prezimljen na toplem, od neprezimnega pa le 2 vejici. Ta drugi že skoraj prehiteva prvega.
- muha
- Site Admin
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Muha, tukaj se najbolje ne vidi, razlika vsaj pri meni je bistvena. Prezimni trajni ima temnejše liste, močnejše vejice. Sejan neprezimni pa svetlejše listke, vejice tanjše in svetlejše, svetlosive in ta ima izredno močan vonj. Si napisala, da slednjega prezimiš. bom poskusila tudi sama, čeprav se bojim kakšnih pršic ali uši (sem enkrat poskusila papriko).
- muha
- Site Admin
živa: če dvakrat klikneš v sličico, da se močno poveča, se bo dobro videlo tudi to, kar opisuješ.
- muha
- Site Admin
živa: če dvakrat klikneš v sličico, da se močno poveča, se bo dobro videlo tudi to, kar opisuješ.
Ravno zato rada nalagam prekom Imgbb, ker ima možnost, ki je nalaganje preko foruma ne nudi.
Ravno zato rada nalagam prekom Imgbb, ker ima možnost, ki je nalaganje preko foruma ne nudi.