Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Buddleja davidii - davidov metuljnik (in sorodne vrste)
Metuljc se strinjam s tvojo razlago invazivnosti, a moje besede so bile bolj "razpoložljivo" napisane. sem že dva dni v hiši (nek prehladič, ki se vleče. pa nekaj prši) in sedaj na glas pojem rastlinam čez balkon...jutri pride invazija in vas pošteno poradira, če ste se preveč razrasle...mimogrede mož pravi, da se vidi pri čem sem, ker da tisti ki so malo čez les imajo rad vijola barvo. (namreč sedaj je pri meni v I. zelo veliko vseh odtenkov vijole in modre) to sicer drži odgovarjam jaz a enako jo imajo za čudovito navadni umetniki, ki so roko na srce res malo čez les. saj drugače ne morejo ustvarjati, ni potencijala. hja taki smo - po celem telesu tudi mi kateri smo nekje vmes. lpvoda
PS: moram čimprej ven v naravo, ker bo zaključek da je invazija modrovijolične barve, a to vsi vemo da ne drži. jaoo oprostite mojim mislim prosim._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: moram čimprej ven v naravo, ker bo zaključek da je invazija modrovijolične barve, a to vsi vemo da ne drži. jaoo oprostite mojim mislim prosim._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
Voda draga, pozdravi se! Rastlinam pa kar poj. Jaz se z mojimi na glas pogovarjam, enkrat jih hvalim, drugič jim grozim. Sem že navajena, da me imajo za čudno, posebno ko mi za petami sledi mačja tolpa (samo 13 nas je), jaz pa se bosa in bolj ali manj umazana pogovarjam z molčečimi sogovorniki. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
-
Tanja1, ne govorimo o tujerodnih rastlinah, ampak o tujerodnih INVAZIVNIH rastlinah. In metuljnik JE med njimi, ne glede na tvoje mnenje in izkušnje. Strokovnjakom ni oporekati. Tukaj.
Lahko ti verjamemo, da se pri tebi ne razširja, a to še ne pomeni, da se ne razširja nikjer. In vsako opozorilo o invazivnosti neke vrste JE umestno. In odgovorno od nekoga, ki to pač ve. Tak je moj pogled in tako je moje ravnanje.
Lahko ti verjamemo, da se pri tebi ne razširja, a to še ne pomeni, da se ne razširja nikjer. In vsako opozorilo o invazivnosti neke vrste JE umestno. In odgovorno od nekoga, ki to pač ve. Tak je moj pogled in tako je moje ravnanje.
Samo tako, da smo pravočasno obveščeni, lahko preprečimo invazivnost nam ljubih okrasnih rastlin, saj bi se jim neradi odrekli.
Metuljnik imam posajen nad cesto in dokler nisem prebrala, da je invaziven, se nisem trudila preprečiti, da bi semenil. Lepega dne sem na bankini spodnje ceste, ki je nihče ne vzdržuje, presenečena opazila par že kar krepkih rastlinic. Od takrat se vsaj enkrat na mesec spravim odstranjevati odcvetela socvetja, ki gredo nato v Organko. Tudi v naravo odvržene porezane veje se znajo ukoreniniti, če so na dnu večjega kupa.
Metuljnik imam posajen nad cesto in dokler nisem prebrala, da je invaziven, se nisem trudila preprečiti, da bi semenil. Lepega dne sem na bankini spodnje ceste, ki je nihče ne vzdržuje, presenečena opazila par že kar krepkih rastlinic. Od takrat se vsaj enkrat na mesec spravim odstranjevati odcvetela socvetja, ki gredo nato v Organko. Tudi v naravo odvržene porezane veje se znajo ukoreniniti, če so na dnu večjega kupa.
Muha, kaj se pa s semeni zgodi v Organku? Kaj to mislis, da ga das v organske odpadke, ki jih odpeljejo? Kaj tam semena ne prezivijo?
Tudi moj metuljnik se ne siri. Okoli njega sproti kosimo. Odcvetelo cvetje sem pa odlagala na kup, kjer imam odlozene stvari, ki jih ne dajem na kompos. To pocnem ze nekaj let in nisem opazila niti ene nove rastlinice.
Se mogoce ti vzgojeni metuljniki ne razmnozujejo tako invazivno? Mogoce bi bilo najboljse te odpadke sezgati.
Tudi moj metuljnik se ne siri. Okoli njega sproti kosimo. Odcvetelo cvetje sem pa odlagala na kup, kjer imam odlozene stvari, ki jih ne dajem na kompos. To pocnem ze nekaj let in nisem opazila niti ene nove rastlinice.
Se mogoce ti vzgojeni metuljniki ne razmnozujejo tako invazivno? Mogoce bi bilo najboljse te odpadke sezgati.
venus, ni take panike. Če socvetja porežeš, preden je seme zrelo, jih lahko zmečeš kamorkoli. No, organko je malo bolj siguren, ne vem, če je že kaj vzklilo, kar sem vrgla vanj. Rahlo sumim edinole paradižnikova semena, pa še to ne vseh sort. Tudi sprotna košnja morebitne sejančke po moje zamori. Zato sem posebej poudarila, da tiste bankine nihče ne ureja in je tam vzklil in se razvil v miru. To isto se dogaja tudi, če veter seme zanese nekam v divjo naravo. Gre le za to, da ne bi grmov puščali semeniti ali odrez odlagali tja, kjer bi lahko nemoteno nadaljevali z rastjo (npr. svetle jase v gozdu z divjimi odlagališči, obrobja gozdov, zapuščeni travniki ...)
Večina rastlinoljubcev že s skrbno nego in ravnanjem s svojimi rastlinami prepreči invazivnost - če zanjo ve.
Organskih odpadkov pri nas ne odvažajo. Tudi če bi jih, bi vsi moji ostali na domačem vrtu, so predragoceno gnojilo.
Večina rastlinoljubcev že s skrbno nego in ravnanjem s svojimi rastlinami prepreči invazivnost - če zanjo ve.
Organskih odpadkov pri nas ne odvažajo. Tudi če bi jih, bi vsi moji ostali na domačem vrtu, so predragoceno gnojilo.