Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vendar bo pa situacija precej drugačna julija, ko bo pregrevanje loncev in kuhanje korenin osnovna težava, če jo ne bomo ustrezno rešili.
Kako ostali rešujete omenjeno težavo? Jaz imam rastline v loncih in v rastlinjaku, ki je (bo) cel dan na soncu, prenašat jih pa ravno ne mislim. Na srečo imam svetlo rjave ter bele lonce, tako da bo to malo omililo zadevo. V pripravljenosti imam tudi senčilno mrežo za zelo vroče dni. Razmišljal sem tudi o montaži stiropor plošč čez lonce, če bo prehudo kuhalo.
Včeraj so končno tudi moji čiliji in paprike odšli na vrt. Vsaki sadiki sem pod korenine podložila velik kosem ovčje volne..._________________naredimo svet lepši
Odkar berem ta forum se na njem kot mantra ponavlja, da čiliji nehajo rasti pri temperaturah, ki so nižje od 15°C pa o posledičnih "mrzlih nogah", ki jim ne odgovarjajo itd. Diskutabilno... Tudi mnenja tujih gojiteljev o tej tematiki so na njihovih forumih zelo različna. Tako recimo priznan finski gojitelj in prodajalec semen Jukka Kilpinen (Fatalii.net) v navodilih za gojenje, ki jih prilaga k pošiljki semen priporoča, da damo čilije na prosto že, ko se nočne temperature stabilizirajo na 5°C (40 F)... Imam sicer svoje mnenje (in izkušnje), vendar ne želim zdaj z nikomer polemizirati okoli tega kaj je prav in kaj narobe. Resnica je najverjetneje nekje vmes
Pri meni se letošnje nočne/jutranje temperature še niso dvignile nad 12°C, čiliji pa mi rastejo takole (nekaj fotografij)
7 pod/7pot
Habanero:
Carolina reaper:
Nepalese bell:
Cheiro roxa:
štiri "no name" sorte:
Bolivian rainbow:
Vse rastline so bile sejane letos, v posode zasajene sedmega maja, s trenutnim stanjem njihove rasti pa sem popolnoma zadovoljen.
Heh, Spiridon lepo ti uspevajo. Vse čestitke za tako lepe rastline.
Seveda so vse fotke čiliji v loncih-koritih in tam jim je seveda bolj toplo v noge- vsaj en del dneva. Že ob manjšem soncu se substrat v loncih-koritih precej segreje in sicer bistveno več kot je tempertura ozračja. Pri 20-tih stopinj čez dan je substrat lahko že na 30 stopinjah. Še posebno, če so korita črne barve ( zato so sončni kolektori črni).
Podoben efekt, kot če pustimo avto na soncu. Pri temperaturi ozračja 20 stopinj je avto kar konkretno vroč, še posebno če potipamo pleh, ob vročih poletjih je lahko temperatura karoserije lahko tudi 70 stopinj.
Druga zgodba pa je ogrevanje zemlje v vrtu. Ker je količina zemlje ogromna je vztrajnost hladne zemlje bistveno večja. Zato se v bistvu sploh ne more ogreti v kratkem času ( čez dan) in zemlja ostane hladna. V globini 10 ali 15 cm, kjer so korenine bo vsaj še mesec dni temperatura pod 15 stopinjami. In ravno o tem sem v prejšnjem prispevku pisal.
Podoben efekt je ogrevanje morja. Sedaj je kljub soncu še premrzlo za kopanje. Bo moralo sonce ogrevati še vsaj mesec dni, da se bo tempertura morja dvignila čez 20 stopinj.
Večje mase se rabijo ogrevati dalj časa, da se jim spremeni temperatura.
Podoben efekt, kot če na štedilniku ogrevamo 2 decilitra vode za kavo- kar se zgodi relativno hitro ali pa ogrevanje 5 litrov vode do zavretja, kar traja približno 25 krat dlje. Čez fizikalne zakone zadeva žal ne gre. Je pa vsako mnenje dobrodošlo, le tako bomo prišli do bolj verodostojnih ugotovitev. Na internetu je veliko dobronamerno zapisanega, nekaj prav, nekaj pa tudi neumnosti. Verjetno pa precej takega, kar je potrebno kritično obravnavati in postaviti v pravi kontekst. Sam se najraje zanesem na osebno preverjene zadeve, pa še tu se dostikrat zmotim, ker ne upoštevam vseh okoliščin ( katera pokrajina v SI, nadmorska višina,tip zemlje,klimatski pogoji,osončenost-mikrolokacija,......)
Moji čiliji v rastlinjaku na vrtu (posajeni v vrtno zemljo), kjer imajo prav poletne temperature (zrak podnevi 32°C, zemlja na globini 10 cm pa 20°C) so še vedno znatno nižji od teh v koritih in loncih
Morda sem pozabil omeniti, da imam vse čilije zunaj na prostem - tisti na vrtu pač rastejo počasi, nič kaj posebej pridni niso niti tisti v odprtih teglcih na balkonu. Med tem ko čiliji, ki so pokriti s kopreno, rastejo mnogo bolje (ok, Bhut Jolokie ne štejem, ker mi tako ali tako nikoli ne uspeva in jo imam letos zadnjič).
Saj morda je res, kar pravi Spiridon - resnica je nekje vmes. Najbolj pa štejejo izkušnje in sreča. Jest zase upam, da bom imel vsaj nekaj letine, sem se pa v dobrem letu že naučil, da bom gojil le še morda največ 5 vrst, s tem da bom delil teglc - vrt na pol.
Pol pa kar bo, pač bo. Glevno je, da smo zadovoljni, ko gledamo (predvsem) rdeče plodove...