Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
huhu, glih danes probal prvi letosnji pekoci feferon (semena od semenarne), hohoho, se zdej me pece jezik, potem mi je se ratal refleksno pomencat oko, z roko tako, da se obcutek solzilca
sem obral tiste, ki so ze delovali malce izsuseni, ko ga rezes mas res obcutek, da ni nic od nic, ker je samo tanka skorja in semena, samo zge pa kot hudic.
LP
Dejan
sem obral tiste, ki so ze delovali malce izsuseni, ko ga rezes mas res obcutek, da ni nic od nic, ker je samo tanka skorja in semena, samo zge pa kot hudic.
LP
Dejan
Sem v nekakšni dilemi, če bi že začel senčiti rastlinjak ali ne. Trenutno je v rastlinjaku 33°C (odzunaj 27°C) lonce pa imam zaščitene s stiroporjem in zemlja v njih na otip sploh ni vroča.
To, da čiliji ne marajo pretirane vročine vem, vendar a to samo zaradi kuhanja zemlje v loncih ali kar nasplošno?
To, da čiliji ne marajo pretirane vročine vem, vendar a to samo zaradi kuhanja zemlje v loncih ali kar nasplošno?
koliko je to "pretirana vročina" za čilije? namreč predlani ko je bilo nesnosno vroče je v moji dolinici v I. bilo 45 stop. ko je zapihala sapica in to nekaj ur na dan celi mesec. čiliji so bilo zelo zadovoljni in bilo jih je kot ponavadi veliko. izpostavljeni plodovi paprik so se zapekli, dobili mehurje, paradižnikovi so se skuhali in ni bilo nič od njih. zalivala sem jih 1x na teden obilno direktno iz vodovoda (pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj). zastrti so bili s pokošeno suho travo kar na debelo.
letos ni šlo drugače in imam samo Giant rocoto red, Peperončin tondo calabrese in mogoče še kakšen od mojih. na odprtem pod napušč so šli že 25 marca. temperatura je kakor kdaj čez dan bila od 7-15 , čez noč se je spustila tudi do 3-4. skupaj z pararadajzi so ratali temno zeleni in zelo čokati a nikamor rastli. ko sem jih dala v zemljo pred enim mesecem,( v luknjo eno manjšo pest konjskih briket) so se ojunačili in vsak dan so večji. nočne tem. so in še nihajo do 10 stop. paradajzi so zrasli cca 50 cm in so na drugem mestu kot leta poprej. čiliji nekaj cm a imajo tendenco širenja (saj jima tako narekuje narava rasti). upam, da ne bo bolezni, ker jih nisem posebej negovala ne v lončkih prej ne sedaj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
letos ni šlo drugače in imam samo Giant rocoto red, Peperončin tondo calabrese in mogoče še kakšen od mojih. na odprtem pod napušč so šli že 25 marca. temperatura je kakor kdaj čez dan bila od 7-15 , čez noč se je spustila tudi do 3-4. skupaj z pararadajzi so ratali temno zeleni in zelo čokati a nikamor rastli. ko sem jih dala v zemljo pred enim mesecem,( v luknjo eno manjšo pest konjskih briket) so se ojunačili in vsak dan so večji. nočne tem. so in še nihajo do 10 stop. paradajzi so zrasli cca 50 cm in so na drugem mestu kot leta poprej. čiliji nekaj cm a imajo tendenco širenja (saj jima tako narekuje narava rasti). upam, da ne bo bolezni, ker jih nisem posebej negovala ne v lončkih prej ne sedaj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
koliko je to "pretirana vročina" za čilije? namreč predlani ko je bilo nesnosno vroče je v moji dolinici v I. bilo 45 stop. ko je zapihala sapica in to nekaj ur na dan celi mesec. čiliji so bilo zelo zadovoljni in bilo jih je kot ponavadi veliko. izpostavljeni plodovi paprik so se zapekli, dobili mehurje, paradižnikovi so se skuhali in ni bilo nič od njih. zalivala sem jih 1x na teden obilno direktno iz vodovoda (pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj). zastrti so bili s pokošeno suho travo kar na debelo. letos ni šlo drugače in imam samo Giant rocoto red, Peperončin tondo calabrese in mogoče še kakšen od mojih. na odprtem pod napušč so šli že 25 marca. temperatura je kakor kdaj čez dan bila od 7-15 , čez noč se je spustila tudi do 3-4. skupaj z pararadajzi so ratali temno zeleni in zelo čokati a nikamor rastli. ko sem jih dala v zemljo pred enim mesecem,( v luknjo eno manjšo pest konjskih briket) so se ojunačili in vsak dan so večji. nočne tem. so in še nihajo do 10 stop. paradajzi so zrasli cca 50 cm in so na drugem mestu kot leta poprej. čiliji nekaj cm a imajo tendenco širenja (saj jima tako narekuje narava rasti). upam, da ne bo bolezni, ker jih nisem posebej negovala ne v lončkih prej ne sedaj. lpvoda |
Pretirana temperatura je nad 40 stopinj čez celi dan.