Plodova vinska mušica - Drosophila suzukii

Odgovori
miljan

Odgovor Napisal/-a miljan »

mfranc je napisal/a:
Neem tonik je vredno uporabljati. Lani sem poskušal tedensko škropiti z njim vse rastline v vrtu, ki so na udaru raznih škodljivcev. Torej preventivno..

V kakšni koncentraciji pa je potrebno uporabiti Neem azal proti vinski mušici ?
miljan

Odgovor Napisal/-a miljan »

crtj je napisal/a:
V toplejših območjih so se na zorečih češnjah že pojavile poškodbe, ki jih povzročajo ličinke plodove vinske mušice (Drosophila suzukii). Breznoge ličinke se hranijo z vsebino plodov in povzročajo njihovo gnitje. Škodljivka je v preteklem letu povzročala škodo in izpad pridelka tudi na breskvah, jagodah, borovnicah, grozdju in nekaterih drugih gojenih in samoniklih rastlinah v večjem delu Slovenije. Ima velik potencial razmnoževanja, zato je pomembno, da mušico v nasadu pravočasno odkrijemo in zatiramo. Sadjarjem priporočamo, da v nasadih spremljajo pojav plodove vinske mušice s pomočjo prehranskih vab, ki jih pripravijo na sledeč način: Na zgornjem delu prazne plastenke izvrtate nekaj odprtin premera 4-6 mm, v plastenko pa vlijete mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1 ter dodate pol žlice sladkorja in nekaj kapljic detergenta. Tako pripravljene pasti obesite v nasadu na več mestih. Plodove vinske mušice so velike 2 do 3 mm, imajo rdeče oči, samčki pa značilni temni lisi na krilih.

Za zatiranje je za poklicne uporabnike z dovoljenjem UVHVVR v nujnih primerih registiran pripravek Laser 240 CS (0,3 l/ha, karenca 7 dni) in za manjše uporabe pripravek Spada 200 EC (20,5 l/ha, karenca 14 dni).

Oba pripravka sta nevarna za čebele, zato je potrebno pred škropljenjem odstraniti cvetočo podrast in preprečiti zanašanje na sosednje rastline. Upoštevajte priložena navodila!

Pripravila: Marjeta Zemljič in Vojko Škerlevaj, Kmetijski inštitut Slovenije (26.05.2015)

Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=8740

po mojem nenju so odmerki/ha napačni . Na tej povezavi se mi zdijo pravi:
http://agromet.mkgp.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=8757
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Plodova vinska mušica je na pohodu.Nastavite pasti in jih vsaj na 14 dni pregledujte in precedite vsebino.Dodajte izhlapelo tekočino.Usedlino (insekte) spravite v prozorno vrečko in pustite več dni na soncu.Nato lahko daste na kompost.Luknje na steklenički naj ne bodo večje od 4 mm,
da se ne bodo lovile čebele.Vabe nastavite najprej okoli nasada (grede),
kasneja pa na vsakih 5 m razdalje.Tako zavarovan nasad je bolje varovan kot z insekticidi.Svetujte enako varstvo tudi sosedom,ker s tem boste varovali tudi svoje sadje.Najbolj je na udaru jagodičje,češnje,višnje,
aronija itd.V z.Evropi so ugotovili,da je najboljša mešanica:50% vode,
40% jabolčnega kisa,10% črnega vina,žličko sladkorja in kapljico nedišečega detergenta.
Zaščitite svoje pridelke,da ne bo katastrofe!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad_________________Narava vse povrne!
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Ferdo, kateri detergent je brez vonja. Moji vsi disijo. Lahko pa kupim tistega, ki ima vonj po kisu. Zelim ti uspesen boj z to nadlogo!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Venus, jaz sem mislila vzeti kar Pril. Se mi zdi, da tista kapljica ne bo preveč dišala.
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Eco (ekološki, bio,...)nevtralni detergenti ne dišijo nič. Pri sosedu jih imajo veliko._________________LP Žižola
venus

Jaz tudi mislim, da bo vino in kis pobral ves vonj detergenta. Zdaj pa v akcijo in zbrat plastenke.
ferdo36

V tej vročini še nisem zasledil PVM.Naslednji teden pa bo hladneje in bo
verjetnost za nalet večja!Upam,da bodo samo v stekleničkah.Nastavljenih imamo več kot 400 vab! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad_________________Narava vse povrne!
venus

Ferdo, koliko naj napolnim steklenico? Hvala!
ferdo36

Približno 1 dl.Na 14 dni vsebino precedi in vrni v stekleničko.Dodaj malo sveže vabe.Z lupo poglej vsebino._________________Narava vse povrne!
Odgovori