Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Smer ovijanja vrtnic - vpenjalk

Moderator: Melona

crtj-admin
Site Admin

Smer ovijanja vrtnic - vpenjalk

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V katero smer se ovijajo vrtnice okoli stebra? Menda se različne vzpenjalke ovijajo različno, ene v smeri urinega kazalca, druge v nasprotni smeri. V katero smer naj ovijam vrtnice?
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Jaz sem Honorine de Brabante navijala okoli stebra v nasprotni smeri urinega kazalca. Sploh nisem pomislila na to, da bi to lahko bilo pomembno. Kje pa si to zasledila?_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Uporabniški avatar
Plamenka

Tule http://www.okrasnivrt.com/rastline/vzpenjavke/vzpenjavke.php
piše, da se kovačnik ovija v smeri urinega kazalca, glicinija pa v nasprotni smeri. Za vrtnice nič ne piše, pa me zanima, v kateri smeri bi jim najbolj ustrezalo. Lahko pa da je vseeno.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Plamenka, iskreno povedano, o tem nisem nikoli razmišljala in nimam pojma, kako je prav. Tule http://www.gardenista.com/posts/diy-braided-rose-pillars pa svetujejo, naj glavne veje ovijamo okrog stebra v obe smeri.

Tudi Paul Zimmerman tule https://www.youtube.com/watch?v=h5rLjzkg7Zg na 08:07 pove, da jih lahko ovijaš v obe smeri.
Uporabniški avatar
Plamenka

Hvala. Potem bo očitno res najbolje zavijati v obe smeri.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vrtnica ni ovijalka in posledično tega skoraj zagotovo nima vgrajenega v dedno zasnovo. Torej je verjetno, da ji je vseeno. Z ovijalkami je drugače. Najbolje je to preveriti v naravi oz. tam, kjer ima rastlina sama možnost, da se usmeri v ustrezni smeri okoli opore.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

V vse smeri, tako da je potem cvetenje bogato. Torej ni pomembno. V naravi se visoka vrtnica pripenja na svojo oporo s trni, ups, bodicami._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Aaa, v svetu vrtnic torej preko bodic do zvezd? Dobr, dobr, sam, da vem Wink .
Odgovori