Hranilna vrednost doma pridelane zelenjave

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No ja, tako zelo hitro pa količina vitamonov ne more padati. Celice ostanejo žive in aktivne tudi v odrezani solati in vitamini so ključni del njihove presoje.
Ne poznam sicer izsledkov nobene tovrstne znanstvene raziskave, bi me pa zelo zanimali.
Se mi zdi, da pogosto govorimo kar malo na povprek.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

labia je napisal/a:
Del raziskav je primerjal pridelavo pred letom 1950, ko še ni bilo umetnih gnojil ...

Splošno znano je, da Popaj nastal po zaslugi stare raziskave, ki je napačno določila količino železa v špinači. Tega niso odkrili desetletja. Tako da v taki primerjavi bi rezultat pokvarilo tudi to.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

hja, metuljc sem našel precej podatkov. Nekako največ abstractov in linkov na znanstvene članke se najde na tej strani ( nekako od sredine vseh tekstov naprej, ko se pričnejo odgovori):
http://answers.google.com/answers/threadview/id/273328.html

Tu je navedeno več deset zelo kredibilnih povezav na kredibilne raziskave.

Se pravi od tega ( navedenega) uvodnega teksta naprej:
===============================================================
REASONS FRESH VEGETABLES ARE MORE NUTRITIOUS THAN STORE-BOUGHT
===============================================================

SUMMARY
-------

From the moment they are harvested, plant matter begins to undergo
senescence -- a genetically regulated process which leads to the death
of cells, organs, or whole organisms.

In plants, senescence is accompanied by structural changes and/or
changes in biochemical and biophysical metabolic properties. This may
involve degradation of proteins, chlorophyll and nucleic acids.

This cell breakdown causes vegetables to cease forming nutritive
chemicals. As a result, they begin to lose nutrients in the form of
water soluble vitamins (B & C), antioxidants, and protein.

For this reason, time from field to consumer and the care of the crop
in between, are the defining variables that differentiate the
nutritive value of farm-fresh vegetables from those bought from
grocery stores.

Also, any type of processing, even minimal, including cutting, slicing
or trimming increases the rate at which vegetables undergo nutritional
and quality deterioration.

Additionally, the more hands (and processes) they pass through on
their way to the consumer, the more likely they are to pick up
contamination such as bacteria.

Finally, because vegetables going to market must be picked earlier in
their development cycle than farm-fresh vegetables, many are harvested
before they achieve maximum nutrient capacity.
+++++++++++++++++++++++++
Imam pa še dosti drugih linkov za ilustracijo , ki navajajo:
http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/promocija_lokalne_hrane/lokalno_pridelana_zelenjava/zdravje_in_prehranska_vrednost/
Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se drastično zmanjša vsebnost C-vitamina v zelenjavi, prav tako se zmanjšajo vrednosti vitaminov A, B in E. Če povečujemo delež lokalno pridelanih živil v prehrani, lahko ugodno vplivamo tudi na zagotavljanje virov teh živil in zmanjšamo možnost pojava pomanjkanja nujo potrebnih vitaminov in mineralov.

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/du1_jezernik_vinko.pdf
Padec vitamina C

consumerlab.com
Many vitamins and other supplements can degrade faster and lose effectiveness when exposed to excessive heat, light, oxygen in the air, or humidity. Even under ideal conditions, vitamins normally degrade over time, but this process is accelerated by poor storage conditions. Although overly degraded supplements may not be unsafe to take, you won't receive the amount of ingredient stated on the label and may not get the desired effect.

itd......
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Ko sem iskal do kake napake je prišlo pri špinači glede železa (http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/1289/%C5%A0pina%C4%8Da ali http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=208) sem videl, da ima tabela na začetku teme dokaj nenavadno mersko enoto "mili ekvivalenti". Zakaj niso kaki mg?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ker me stvari že kar nekaj časa zanimajo, sem prečitala raznorazne knjige tako o rastlinah, zemlji, organizmih v tleh kot o vsebnosti tako in drugače pridelane zelenjave.

Mislim, da je ključna razlika industrijsko pridelane zelenjave (če odmislimo uporabo raznih zaščitnih sredstev) v tem, da pri industrijski pridelavi kot hrano dozirajo točno določene snovi, v točno določenih količinah, v lahko dostopni obliki (že pripravljeno hrano) - jaz si to po "brbrjevsko" predstavljam kot človeka priklopljenega na infuzijo... Skratka rastline lahko "jedo" le tisto za kar mi ljudje mislimo (poznamo), da je najboljše zanje. Seveda se najboljše meri po količini/velikosti pridelka. Ker pa ne poznamo vseh stvari/skrivnosti Narave, ki je popolna, tudi rastlinam ne moremo zagotoviti popolnega obroka. Tako so industrijske rastline podhranjene na eni in prehranjene na drugi strani.

Če pa rastlinam pustiš, da rastejo kar se da naravno, v kar se da naravnem okolju, v katerega posegamo čim manj, potem rastlina lahko razvije svojo komunikacijo z okoljem v katerem raste v polni in zanjo optimalni meri. Ker ni preforsirana z enostransko jedačo in pijačo, temveč se hrani po svojih željah/potrebah, je tudi bolj zdrava. Samo zdrave rastline/živali pa lahko dajo zdravo hrano, ki vsebuje vse snovi (tiste za katere vemo in tiste, ki jih bomo še odkrili)._________________naredimo svet lepši
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

hmmm, tale poudarjen del ravno ne drži:
.........Ker ni preforsirana z enostransko jedačo in pijačo, temveč se hrani po svojih željah/potrebah, je tudi bolj zdrava..........
Rastlina ne izbira, kaj bo jedla-črpala preko korenin. Če jo damo v slano vodno raztopino ali v nafto ali karkoli bo pač vsrkala tisto v čemer je.

Je pa res, da morajo biti vse snovi v substratu (zemlji-tekočini), ker če nečesa ni, tega tudi rastlina ne dobi. Pa še vse naj bi bilo v pravem razmerju.
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Dokler ne bo zakonsko določeno koliko in katere hranljive snovi more vsebovat kupljena zelenjava, bo proizvajalcu primaren izgled in rok trajanja. Daleč nekje je okus in tu se konča. Tako, da bojo še naprej vzgajali zelenjavo s čim manjšimi stroški in čim večjim dobičkom.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Peter je napisal/a:
Dokler ne bo zakonsko določeno koliko in katere hranljive snovi more vsebovat kupljena zelenjava, bo proizvajalcu primaren izgled in rok trajanja. Daleč nekje je okus in tu se konča. Tako, da bojo še naprej vzgajali zelenjavo s čim manjšimi stroški in čim večjim dobičkom.

In, ker je enako z večino potrošnikov,......................
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Labia, kolikor sem prečitala razne literature o organizmih v tleh in komuniciranju rastlin z njimi, sem na večkrat zasledila trditev, da si rastline v predelu korenin ustvarijo/privabijo tiste organizme, ki so potrebni za pripravo snovi iz prsti, ki jih rastlina v določeni razvojni fazi potrebuje. Ravno zaradi tega je tako pomembna skrb za zdravo zemljo, kjer se življenje nemoteno odvija. V prsti se odvijajo procesi podobni procesom v črevesju živali/človeka - množica organizmov predeluje organsko in neorgansko materijo in jo dela uporabno za hrano rastlinam.

Rastlina še kako izbira kaj bo jedla in česa ne, le, če ji to omogočimo. Če bi veljala tvoja trditev, potem bi na isti gredi vse rastline vsebovale enake snovi v enakem razmerju in bi bilo torej vseeno ali poješ špinačo, solato, korenje, brokoli...._________________naredimo svet lepši
Odgovori

Vrni se na “Novice in opozorila iz sveta rastlin ter ohranjanja narave”