Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Oenothera biennis - dvoletni svetlin

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Moram malce pobrskati po spominu/zapiskih od lanskega leta. Sporočim.
juglans

Recimo torej takole.

Posajenega sem imel za cca 40m vrste. Konkretno imam njivo široko približno 10m in posajene so bile 4 vrste. Sadim ga z predvzgojenimi sadikami na razdalji 40x40cm. Pridelka (semena) je bilo 4kg. Je pa izločanje semena kar zoprno opravilo, nič manj pa v nadaljevanju še čiščenje, oziroma izločanje nečistoč.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Hvala za pojasnilo. Če boš imel na voljo kaj semenskega materiala viška, se postavim v vrsto._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
juglans

Absolutno. Prinesem na srečanje, ..... no ja, hm, beležka bo potrebna.

Skratka, da. Dobiš.
primorc

Odgovor Napisal/-a primorc »

A ima kdo mogoce viška semen tega lepotca?
Če je kdo tako prijazen, bi mu dal za kafe če mi pošlje po pošti nekaj semen..
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Kako se pride to teh slikc? Lp Mil
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Primorc, najprej napiši, od kod si doma, bo morda kakšen tvoj skoraj sosed poslala semena, še bolje, sadike. Ampak, veš, zdaj res ni čas za presajanje rastlin, sploh takih, ii cvetijo. Počakaj na jesen, pa boš prišel do sadik, ki ti bodo prihodnje leto že cvetele. Se pa najdejo ti svetlini na številnih grobljah, ob cestah, marsikod.

Mil, do katerih slikc? Question
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Da ne boste delali mojih napak! Večkrat sem posadil cvetoči cvetlin z zemjlo vred pa nič uspeha, ko pa sem posadil samo rozeto mi je drugo leto cvetel, zdaj ga imam po celi parceli.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj, ni naključno imenovan dvoletni. Po cvetenju, ko naredi plodove z zrelimi semeni, rastlina odmre.
juglans

Tudi tukaj je bila letina 16 bogata.

Se pozna, da je bilo dovolj dežja tudi poleti.

Sedaj, ko imam mlatilnico in vejalnik je čiščenje mala malica in pravo olajšanje predhodnim mukam "na roke".
Ne gre pa brez sušenja cvetnih stebel, ki se dogaja v najmanj ugodnem delu leta. Dozoreva v jeseni.

Prah ob mlatenju je neverjetno iritirajoč za nos. Brezpogojno opravilo za na prostem, idealno pa ob blagem vetriču.
Odgovori