Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rožni vrt Isabella

Moderator: Melona

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Rožni vrt Isabella

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Rožni vrt Isabella

Naš rožnik je poimenovan po moji hčerki Isabelli, to je tri in pol letna ljubiteljica vseh rožic, kar jih je možno najti po okoliških travnikih in še posebej vrtovih. Naj povem, da obvlada večina imen vrtnic, ki jih imamo trenutno v rožnem vrtu, nobenih težav ji ne dela izgovorjava francoskih in angleških besed. Še posebej ji je všeč Belle Isis, pravi, da je zelo podobno kot Isabella. S tem pristnim zanimanjem za vrtnice, si je prislužila, da se naš rožni vrt imenuje prav po njej.

Nebo nad Isabellinem rožnikom

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Posebno mesto v Isabellinem rožnem vrtu imajo dve hibridni čajevki, po imenu Isabella de Ortiz. Najbrž mi ni potrebno posebej pisati zakaj. Mala rožarka je zelo ponosna nanje in vsakemu pove, da na tej gredici pa rastejo Isabelle. Sicer sem potem s pomočjo foruma ugotovila, da so v bistvu »fejk« (srbski vzojitelj, italjanski distributer) in bi v originalu morale biti Isabel de Ortiz, ampak mene je k nakupu pritegnila prav izpeljanka imena in imajo kljub temu častno mesto v rožniku.

Rožna Isabella.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Kako so vrtnice pravzaprav našle mesto pri nas. Od kar se spomnim sva z očetom sadila, cepila ( ja celo cepit me je naučil, vendar sem sedaj to veščino že pozabila), obrezovala vrtnice okrog hiše. Torej me spremljajo že od rane mladosti. Posebno veselje sem imela s potaknjenci, ker se mi jih je ponavadi ukoreninilo več kot očetu. In že takrat sem sanjala, da bom nekoč imela svoj rozarij. Seveda ne jaz, ne oče, nisva vedela nič o imenskih vrtnicah, poznala sva grmičke in plezalke…

Potem se je moje zanimanje za vrtnice umaknilo drugim dejavnostim in tako je bilo kar precej let. Sem pa vedno, kadar sem prišla domov k staršem pregledala kaj raste na novo, kaj cveti in uživala v prekrasnih cvetovih.

Lansko leto smo se preselili v novo hišo, katero obdaja parcela velika cca. 8000 m2, pa so želje in plani iz rane mladosti zopet privreli na dan. Najprej so sledila pogajanja z možem koliko se lahko posadi, da bo on lahko neovirano kosil, potem je sledilo opazovanje rastišča na parceli, ki je v določenih delih precej močvirnata in šele nato sem določila prostor za prve gredice vrtnic. Jeseni 2012 sem poklicala očeta, naj mi prinese veliko potaknjencev in sva jih posadila. Večina se jih je prijelo in seveda jih imam sedaj preveč. Med tem časom sem pričela iskati informacije o vrtnicah v različni literaturi in internetu. In zgodil se je preobrat. Kakšni potaknjenci, imenske vrtnice, to bo to. Kljub temu pa bodo tiste dve gredici, ki sva jih z očetom zasadila, ostale kot spomin na moj rojstni dom in najino skupno ljubezen do vrtnic. Mogoče pa kdaj skupaj ugotovimo imena tudi teh rožic.

Še preden sem ugotovila, da obstajajo antične vrtnice sem kupila štiri vrtnice na katerih je pisalo AUSCOT, pojma nisem imela, kaj sem prinesla domov. Naredila sem še eno gredico in jih posadila zraven potaknjencev in spravila etikete. Potem sem šla neko popoldne raziskovati ter ugotovila, da so to angleške vrtnice ( no to je sicer tudi na etiketi pisalo) in sem mislila, da sem kupila imensko vrtnico Abraham Darby. Ampak, ko se je razprl prvi cvet, so se mi porajali dvomi. Barve niso bile prave. Tako te angležinje ali kar koli so že, do nadaljnjega ostajajo brez imena.

Naslednji nakup je bil nakup Isabell, kupila sem jih izključno zato, ker imajo enako ime kot moja hči. Ko so bile tudi te posajene, sem ugotovila, da od daleč te gredice ne izgledajo najbolje in da bo treba nekaj spremeniti. Tako se je pričelo srfanje po netu in iskanje idej oz. dopolnjevanje le teh.

Naredila sem načrt za svoj rožni vrt in ga razdelila v tri sklope oz. podvrtove. En del rožnika predstavlja Angleški vrt, kjer bodo rastle same angležinje s spremljevalnimi rastlinami. Iz angleškega vrta se pride v moderni vrt, kjer so posajeni moji prvi poskusi vrtničarstva, torej hibridne čajevke in rožni grmi, kasneje so se jim pridružile še gredice z floribundami. Zadnji sklop pa predstavlja Antični vrt. Na tem delu rožnika so zasajene stare sorte vrtnic, katerih pa pri meni ne bi bilo, če ne bi odkrila vaših prispevkov na forumu in internetu.
Trenutno na Isabellinem rožnem vrtu še ne raste prav veliko vrtnic, vendar se bo seznam občutno povečal jeseni.

Seznam vrtnic:

Burbonke
Rose Edouard

Angležinje
4x neznanke (ex. Abraham Darby)
Mary Rose
Crocus Rose
Gentle Hermonie

Mahovne
Duchesse de Verneuil

Damaščanke
La Ville de Bruxelles

Galke
Belle Isis,
Duchesse de Montebello

Bengalke
Irene Watts

Stolistnice
Cabbage rose

Floribunde
Gruss an Aachen
Queen Elisabeth
Mariatheresia
Red Leonardo da Vinci,
Gebruder Grimm
Kurfurstin Sofia
Jubile du Prince de Monaco,
Schneewichten 1901
Leonardo da Vinci
Heidi Klum

Grmi
Comtessa
Chippendale

Hibridne čajevke
Nostalgie
Isabella de Ortiz 2x
Imperatrice Farah 2x

Neznanke- potaknjenci 22x

Posajene jeseni 2013

Angležinje:
Queen of Sweden
Gertrude Jekyll
The Alnwick Rose
Heritage
Cottage Rose
James Galway
Pretty Jesica
Princess Alexsandra of Kent
Evelyn
Abraham Darby
Grace
Summer Song
A Shropshire Lad
Fallstaff
Sophy s Rose
The Dark Lady
Winchester Cathedral
Claire Austin
William Shakespeare 2000

Portlandke
Jaques Cartier
Blanc de Vibert
Rose du Roi
Rose de Recht
Comte de Chambord

Damaščanke
Leda
Mme. Hardy
Blush Damask
Quatre Saisons

Mahovne
Chapeau de Napolenon
Salet
Marechal Davoust
Rene d Anjou

Burbonke
Sir Joseph Paxton
Louise Odier
Souvenir de Mme. Auguste Charles
Mme. Isaac Pereire

Galke
Capitane Williams
Cardinal de Richelieu

Hibridne ponavljalke
Vic s Caprice
Louise Crette
Duke of Wellington
Yolande d Aragon

Stolistnice
Rose de Meaux Withe
Rose de Meaux
Village Maid
Fandtin Latour

Albe
Felicite Permentier
Konigin von Danemark
Maiden s Blush Great

Bengalke
Hermosa
L Ouche

Climberji
Jasmina
Eden Rose
Dancing Queen
Aloha
Indigoletta

Posajene spomladi 2014

Angležinje
Geoff Hamilton
Alan Titchmarsh

Hibridne čajevke
La France
Prešeren

Rambler
May Queen

Climber
Donau
Dr. W Van Fleet
Crimson Glory Clg.

Portladke
Jaques Cartier White 2x

Rugoze
White Grootendorst standard 2x

Floribunde
Blue for You 2x
Rhapsody in Blue 2x

Posajene jeseni 2014

Portland
MME. BOLL
MME. KNORR
REMBRANDT

Galke
BELLE DE CRECY

Damaščanke
ISPAHAN

Mahovne
NUITS DE YOUNG
PRINCESS ALICE

Albe
BELLE AURORE
BELLE DE SEGUR

Burbonke
SOUVENIR DE MALMAISON
MME. DUBOST
HONORINE DE BARBAT
VARIEGATA DI BOLOGNA

Hibridne ponavljalke
CAPITAIN CRISTY
EMPEREUR DU MAROC
ELISA BOELLE
PRINCESS OF WALES
BLACK PRINC

Grm
ASTRID GRAFIN VON HARDENBERG
ARTEMIS
CINDERELLA
OCTAVIA HILL

Floribunde
JOHAN STRAUSS
HOME & GARDEN
TCHAIKOWSKY
POMPONELLA
NOVALIS
LAVANDER ICE
PASTELLA
SPEK'S CENTENNIAL
SUPER TROOPER
GARTEN SPASS
HOT COCOA ROSE
IT'S MAGIC
MARIE ANTOINETTE

Hibridne čajevke
BIERERMEIER GARTEN
ORANGES'N' LEMONS
Pokrovne

SWANY 14X

Glede na obliko hiše in stil, ki ga imam namen vzdrževati, da bo slika hiše nekako usklajena z okolico, bo vrt oblikovan nekoliko bolj formalno, nikakor pa ne strogo. Vsekakor pa mora biti med gredicami dovolj prostora, da se lahko nemoteno kosi s traktorsko kosilnico (to seveda ni bil moj pogoj, ampak sem ga morala sprejeti, če sem hotela imeti pomoč pri kopanju jam).

Najprej je pričel nastajati Moderni vrt. Na slikah so vidne prve, dokaj ponesrečene grede v obliki kvadratov, ki jih vsak čas čaka prenova. Ampak začelo se je na teh kvadratih. To bom letos preoblikovala v dve ovalni gredi, mogoče kasneje celo v eno okroglo. Moram pustiti, da ideja dozori.

Nadaljnje oblikovanje sloni na okroglih, torej mehkejših linijah, ki mi je bližje, pa kljub temu lahko z njimi dosežem določeno mero elegance.

Rožnik spomladi 2013 Very Happy
Pogled na moderni in angleški vrt

Antični vrt

Stanje sredi junija 2013

Moderni vrt z gredicami v večini posajnimi z floribundami

Pogled iz modernega vrta proti angleškemu

Antični del

Kot vidite, se na rožniku kar tre vrtnic... Wink

Moderni vrt je sestavljen iz treh gredic s florubndami in tistih kvadratov iz hibridnih čajevk in 4 neznank iz Kalije.

Floribunde in grme sem posadila v tri sklope in sicer t.i. Kraljeva greda (sama kraljeva imena):

kjer so od leve proti desni posajene: Queen Elisabet (najmanjša, še ni cvetela), Comtessa, Mariatheresia, Jubile du Princ de Monaco in Kurfursin Sofie.

Comtessa solo

Comtessa duet

Mariatheresia grmiček

Mariatheresia cvet

Kurfustin Sophie popki

Kurfursin Sophie odprto socvetje

Druga greda trenutno gosti same moške predstavnike, zato se imenuje Moška greda, prostor je še za eno vrtnico, bomo videli če bo moška...

Tu se nahajajo od leve proti desni Red Leonardo da Vinci, Chippendale, Gebruder Grimm in Gruss an Aachen.

Red Leonardo da Vinci grmiček

Red Leonardo da Vinci cvet

Chippendale

Gebruder Grimm

Dan ali dva kasneje

Gruss an Aachen

Tretja greda je še v povojih, zato samo slika Schneewichten 1905, ki že ima tu svoje stalno mesto.

Utrniki iz vrta kjer so hibridne čajevke, potaknjenci in neznake kupljene kot Abraham Darby pa to niso.

Prvi cvet podtaknjenca -neverjetno velik cvet glede na to, da ga nosi samo neko malo stebelce.

Nostalgie

Nostalgie tik pred odcvetom

In še neznaka v polnem razcvetu.

Isabella de Ortiz ožgana od sonca, res velik prvi cvet

Angleški vrt je trenutno še bolj kot ne prazen, poleg brinov, ki bodo služili kot središčne točke gredic so tam trenutno samo tri, pa še od teh ena ni cvetela.

Angleški lepotici Mary Rose in Crocus Rose

Antični vrt je tudi še bolj osiromašen. Predstavljam nekaj slik posameznih cvetov.

Galke:
Belle Isis

Duchesse de Montebello

Stolistnica Cabbage Rose

Mahovna Duchesse De Verneuil grmiček ( tu še v loncu, sedaj je že na stalnem mestu)

še od blizu...

Damaščanka La Ville de Bruxelles

še ena malo bolj abstraktna

in za konec še burbonka, tokrat še vsa v popkih, Rose Eduard

In to je zaenkrat to, lahko bi rekli veliko besed za malo stvari, samo so pa pričakovanja zelo velika in se veselim prihodnjih let...
Nazadnje urejal/a Isaan 05 Mar 2015 14:29; skupaj popravljeno 3 krat
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Dobrodošla Isaan. Krasne vrtnice imaš. Zelo lepo. lp_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Vidim,da bomo čez par let hodili na celjsko na oglede Laughing ,krasno parcelo imaš-prav sigurno ti jo prav vsi, ki že z lupo iščemo prostor,zavidamo Laughing in ne dvomim, da bodo krasne tudi vrtnice,ki si jih in jih še nameravaš posaditi Laughing ,kar pogumno naprej,ker te čaka še veliko dela Wink
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Ojoj Isaan draga naša, kako si ti vse lepo opisala, da bomo sedaj z lahkoto sledili naprej tvoji zgodbi. Imaš ogromno prostora in ne samo to, vrtnice so že sedaj prekrasne in kako lepo cvetijo. Nedvomno boš sedaj izživela svojo mladostniško zavedno ali nezavedno nagnjenost k vrtu in vrtnicam.
Zelo, zelo vzpodbuden je že začetek. V nadaljevanju pa ti želim da z izborom narediš vrt, kateri bo dihal zate in ti z njim._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Lahko bi rekla- nepregledne planjave pripravljene na sprejem vrtnic, res, sanje ljubiteljic vrtnic. Krasno.
geisha

Odgovor Napisal/-a geisha »

Isaan pugumno si si začrtala rožnik in nedvomno boš ustvarila nekaj kresnega.Ena lepša od druge Confused.Kar tako naprej Laughing ._________________LP
E.
Isaan

Punce prisrčno dobrodošle pri meni enkrat v prihodnosti, ko bo kaj videti, ker brez vas tole ne bi bilo takole zasnovano, najbrž bi ostalo pri potaknjencih in 4 kvadratnih gredah Shocked

Hvala za spodbudne besede in pohvale, super ste res.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

O Isaan, kakšno posestvo, kakšen potencial.
Ko sem pogledala fotografije, sem hkrati že videla zasajen rožnik in dame, ki se sprehajajo med gredami. Res upam, da se bo tvoj mož strinjal z okrasnim vrtom, tule lahko narediš nekaj res veličastnega._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Isaan

Ja dame s klobuki in košarami, v katere si režemo vrtnice Laughing . Točno tako mi je tudi dejala neka gospa ki je bila na obisku pred kratkim, tako, da bo že nekaj na tem..

Sem pa ugotovila, da imam izredno srečo, da kupim nekaj kar to ni Crying or Very sad .

Do par dni nazaj sem trdila da imam 4 Isabelle de Ortiz, no izkazalo se je, da sta dejansko dve, drugi dve sta pa eni drugi lepotici. Kupljene so bile vse 4 istočasno, v popolnoma identični embalaži, iz iste police...

Sicer vrtnici z lepimi in zanimivimi cvetovi, ki iz rumeno bele sredine prehajajo v močno oranžno barvo. Res zanimive barve nimam kaj reči, cvetovi veliki tam cca 7 cm. In z njima se mi zopet povečalo število neznank. Če katera sumi katere bi lahko bile, se priporočam za informacije.

???
Odgovori