Sanjarka Ana - Sprehajanja
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Hvala za lepe misli.
Cinija1 vedno najdeš lepo besedo. Res pohvale vredno.
Figula -ne. Priznam, da za to prvič slišim. Zeliščno sol delam sila preprosto in vedno samo iz enega zelišča. Vedno svežega. Tako dobljeno mešanico zaprem in nesem v hlad in temo na staranje. Tam nekje v začetku decembra pa jih bom preverila, kakšno od njih pri 40 stopinjah posušila in naredila mešanice za določen okus, rabo. Npr.: dva dela origana in en del timijana za pice ali testo za obložene kruhke.
Kako pa je to z limonami? Imaš kak drugačen recept, namig?
Nič, lpmami. Tiste glomalazne cevi so šle notri (4 kom.) in sedaj na vsakem koncu Lune gledajo ven iz zemlje in čakajo elektro epilog. Tam nekje kjer sta bili rabarbara in luštrek je sedaj v zemlji(dve tretjini, eno pa zunaj) kovinsko podnožje za elektro omarici. Teren se je potem poravnal z bagerjem in sedaj se dela izkop tik ob prizidku zaradi izolacije, drenaže in položit bo treba betonske robnike, saj so švelerji iz katerih je bila pot šli ven. Ob cesti na dvorišču je v asfaltu luknja 3x3 metre, ker mora tam biti nek energetski jašek. So včeraj že zabetonirali ogrodje 2 metra visoko, danes pa bodo po meri vlili še pokrov za ta jašek. Potem pa jutri dalje. Skratka: teren je sedaj precej nižji, ni več tolikšne klančine proti cesti. Navozit bo treba tudi nekaj kupljene zemlje. K sreči je Humko tu zraven s svojo cenovno ugodno ponudbo, za prevoz bomo pa kar kamionček teh delavcev tu uporabili.
Upam da se kaj premakne kam, kajti danes teden jaz odhajam z otroci na dopust. Je že Miha sanjal, da me lahko pride za kak dan iskat, pa potem pelje nazaj. Japajade! Sva pa ko majhna otroka. Za blažitev "rastlinske stiske" se ob kavi ali v senci ubadava z novo okvirno nasaditvijo in ostalim. Tako bo ena od novosti tudi nova fontana. Od prejšnje bo ostal le tisti del, ki sva ga imela v zemlji, v krogu naložen porfido ba bo delno romal za nekakšne nametane potke med rastlinami, da se bo vsaj prvo leto do razrasta čim manj hodilo po goli zemlji sem ter tja. Zgornji del pa naj ostane skrivnost do takrat, ko ga bova lahko začela sestavljati.
Cinija1 vedno najdeš lepo besedo. Res pohvale vredno.
Figula -ne. Priznam, da za to prvič slišim. Zeliščno sol delam sila preprosto in vedno samo iz enega zelišča. Vedno svežega. Tako dobljeno mešanico zaprem in nesem v hlad in temo na staranje. Tam nekje v začetku decembra pa jih bom preverila, kakšno od njih pri 40 stopinjah posušila in naredila mešanice za določen okus, rabo. Npr.: dva dela origana in en del timijana za pice ali testo za obložene kruhke.
Kako pa je to z limonami? Imaš kak drugačen recept, namig?
Nič, lpmami. Tiste glomalazne cevi so šle notri (4 kom.) in sedaj na vsakem koncu Lune gledajo ven iz zemlje in čakajo elektro epilog. Tam nekje kjer sta bili rabarbara in luštrek je sedaj v zemlji(dve tretjini, eno pa zunaj) kovinsko podnožje za elektro omarici. Teren se je potem poravnal z bagerjem in sedaj se dela izkop tik ob prizidku zaradi izolacije, drenaže in položit bo treba betonske robnike, saj so švelerji iz katerih je bila pot šli ven. Ob cesti na dvorišču je v asfaltu luknja 3x3 metre, ker mora tam biti nek energetski jašek. So včeraj že zabetonirali ogrodje 2 metra visoko, danes pa bodo po meri vlili še pokrov za ta jašek. Potem pa jutri dalje. Skratka: teren je sedaj precej nižji, ni več tolikšne klančine proti cesti. Navozit bo treba tudi nekaj kupljene zemlje. K sreči je Humko tu zraven s svojo cenovno ugodno ponudbo, za prevoz bomo pa kar kamionček teh delavcev tu uporabili.
Upam da se kaj premakne kam, kajti danes teden jaz odhajam z otroci na dopust. Je že Miha sanjal, da me lahko pride za kak dan iskat, pa potem pelje nazaj. Japajade! Sva pa ko majhna otroka. Za blažitev "rastlinske stiske" se ob kavi ali v senci ubadava z novo okvirno nasaditvijo in ostalim. Tako bo ena od novosti tudi nova fontana. Od prejšnje bo ostal le tisti del, ki sva ga imela v zemlji, v krogu naložen porfido ba bo delno romal za nekakšne nametane potke med rastlinami, da se bo vsaj prvo leto do razrasta čim manj hodilo po goli zemlji sem ter tja. Zgornji del pa naj ostane skrivnost do takrat, ko ga bova lahko začela sestavljati.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
he he, tega o staranju pa jaz ne poznam. Dodatek limete mi je všeč, ker nekatera zelišča ne ohranijo dobro svojega vonja in je potem sol tako čudno, zamolko "dišeča", kar mi ni všeč.
Takole delam - je še bolj preprosto. Kupim debelo morsko sol. Naberem zelišča. Sol, veliko zelišč in limetin sok dam v mikser in zmiksam. Sol še vedno ostane bolj groba (možu je taka bolj všeč), sestavine se združijo. Potem dam sušit v pečico na najmanjšo temp. Naredi se tudi nekaj grudic, te se zlahka razdrejo. Nekaj soli pustim take grobe, nekaj jo v kavnem mlinčku fino zmeljem. Groba je bolj za kuhanje, fina za recimo paradižnikovo solato.
Bom poskusila tudi tvoj način staranja. Mogoče po tem postopku ostane vonj intenzivno prijeten tudi brez citrusov .
Takole delam - je še bolj preprosto. Kupim debelo morsko sol. Naberem zelišča. Sol, veliko zelišč in limetin sok dam v mikser in zmiksam. Sol še vedno ostane bolj groba (možu je taka bolj všeč), sestavine se združijo. Potem dam sušit v pečico na najmanjšo temp. Naredi se tudi nekaj grudic, te se zlahka razdrejo. Nekaj soli pustim take grobe, nekaj jo v kavnem mlinčku fino zmeljem. Groba je bolj za kuhanje, fina za recimo paradižnikovo solato.
Bom poskusila tudi tvoj način staranja. Mogoče po tem postopku ostane vonj intenzivno prijeten tudi brez citrusov .
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
figula je napisal/a: |
he he, tega o staranju pa jaz ne poznam. Dodatek limete mi je všeč, ker nekatera zelišča ne ohranijo dobro svojega vonja in je potem sol tako čudno, zamolko "dišeča", kar mi ni všeč. Takole delam - je še bolj preprosto. Kupim debelo morsko sol. Naberem zelišča. Sol, veliko zelišč in limetin sok dam v mikser in zmiksam. Sol še vedno ostane bolj groba (možu je taka bolj všeč), sestavine se združijo. Potem dam sušit v pečico na najmanjšo temp. Naredi se tudi nekaj grudic, te se zlahka razdrejo. Nekaj soli pustim take grobe, nekaj jo v kavnem mlinčku fino zmeljem. Groba je bolj za kuhanje, fina za recimo paradižnikovo solato. Bom poskusila tudi tvoj način staranja. Mogoče po tem postopku ostane vonj intenzivno prijeten tudi brez citrusov . |
O hvala figula.
Ja, moj približek je po A.Voglu. Po njegovem postopku se posamezne soli (razmerje je 1:2) starajo(macerirajo) med 4-12 mesecev. Potem pa jih kot sem razumela, vakumsko posušijo (tega ipak doma na morem, vakumsko mislim) in pripravijo mešanice za določene namene. Poleg seveda tistih treh najbolj osnovnih treh (Herbamare), ki je sestavljena iz 12 sveže nabranih zelišč in zelenjave (peteršilj, drobnjak, bazilika, luštrek, majaron, rožmarin, timijan in zelena, por, kreša, čebula, česen). Mislim, da je tako nekako.
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
robert je napisal/a: |
Sanjarka Ana-toliko idej in toliko energije,ko je premoreš ti je nekaj fascinantnega,zato ne dvomim,da bo že naslednje leto pri tebi spet vse tipi-topi,kot do sedaj. Res si zaslužiš en velik |
Hvala Robert. Saj dejansko nimam toliko energije. Rada tudi večkrat lenarim kar tja v en dan in prav nič ne čutim nikakršne energije. Ampak me drugi nekako terajo, da sem tu in tam Kot npr. včerajšnje pubertetnice. Kaj mi pa preostane, če je vse prespalo pri nas in bodo tudi še danes ponovile enako vajo
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Evo .... mesec naokoli. Meni dogaja 300 na uro. Navkljub majhnemu vrtičku za zelenjavo (pa še ta je bil letos okrnjen zaradi raznih selitev trajnic iz Pisane Lune (glej temo urejanje okolice), je toliko vsega.....
Sončnice namenjene pticam spet bijejo boj z jablano. Res so visoke in tako polne cvetov in ptic, da se prav nič ne ozirajo na to kako in kam se bodo obračale. Desno od njih pa so prebegle buče. Lazijo po smrekah, sončnicah, jablani. Prebegnile so celo na glavno cesto, ki je skorajda meter višje. Tam vsake nekaj dni pošipljem vršičke, da ne napadajo mimoidočih ljudi (božja pot).
Tudi v papirnem svetu se kar naprej nekaj dogaja. Že pritisnejo (ponavadi zadnji trenutek, tik pred zdajci.
Paradižniki so polni kot že dolgo ne. In prvič imam pelate. Mogoče se je ravno tako poklopilo zaradi starejšega sina, ki je kot evropski prostovoljec trenutno na neki bio kmetiji v Italiji. Tam imajo vse polno njih.
Nisem ravno pridna pri zavezovanju. Me presentijo . Pa nekateri lepo sedijo, drugi pa pač ležijo na zemlji.
Letos nasajene sivke v Kranju (ne najdem fotke) so ponorele. Še dobro, da so 4 spet ukradli, da človek lahko reče, da gre za naravno selekcijo
Živce mi kravžja med drugim tudi ingver, ki ga nekaj napada ali pa nekaj ni všeč. Ne najdem vzroka.
Bajta pa .... itak da vseskozi polna. Najrazličnejših zajedalcev. Ne vem od kod neki se jemljejo. Njihovo današnje packanje ....
Vse ostalo (največji del) pa je te dni pač Nova Pisana Luna (urejanje okolice). Tako da o tem nič tukaj.
Sončnice namenjene pticam spet bijejo boj z jablano. Res so visoke in tako polne cvetov in ptic, da se prav nič ne ozirajo na to kako in kam se bodo obračale. Desno od njih pa so prebegle buče. Lazijo po smrekah, sončnicah, jablani. Prebegnile so celo na glavno cesto, ki je skorajda meter višje. Tam vsake nekaj dni pošipljem vršičke, da ne napadajo mimoidočih ljudi (božja pot).
Tudi v papirnem svetu se kar naprej nekaj dogaja. Že pritisnejo (ponavadi zadnji trenutek, tik pred zdajci.
Paradižniki so polni kot že dolgo ne. In prvič imam pelate. Mogoče se je ravno tako poklopilo zaradi starejšega sina, ki je kot evropski prostovoljec trenutno na neki bio kmetiji v Italiji. Tam imajo vse polno njih.
Nisem ravno pridna pri zavezovanju. Me presentijo . Pa nekateri lepo sedijo, drugi pa pač ležijo na zemlji.
Letos nasajene sivke v Kranju (ne najdem fotke) so ponorele. Še dobro, da so 4 spet ukradli, da človek lahko reče, da gre za naravno selekcijo
Živce mi kravžja med drugim tudi ingver, ki ga nekaj napada ali pa nekaj ni všeč. Ne najdem vzroka.
Bajta pa .... itak da vseskozi polna. Najrazličnejših zajedalcev. Ne vem od kod neki se jemljejo. Njihovo današnje packanje ....
Vse ostalo (največji del) pa je te dni pač Nova Pisana Luna (urejanje okolice). Tako da o tem nič tukaj.