Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Takšni so naši trenutni paradižniki

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zelo lepi, pisani, nekateri pa pravi velikani. Wink
robert

Eden malo večji

Trenutno stanje v ratlinjaku

In še današnja bera,mnjam,mnjam
tigrček

Odgovor Napisal/-a tigrček »

Meni so tudi hoteli nekaj nagajati plesen pa rumeni listi in podobno pa sem pošprical z akrobatom in je vse ok.Drugo špricanje sledi drugi teden in tako v sake 10 dni do konca sezone
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Robert,
sonce v Prekmurju "lepo" dela. Lepe paradižnike imaš. Katera sorta je 423 gramski na tehtnici?

Lep pozdrav
robert

Brandyvine Pink
Ja sonce pa res dela,vročina ne popušča že več kot 10 dni.Res je bilo vmes nekaj ohladitve z neurjem,a sedaj je spet prijetnih 31. Very Happy
Jala

Odgovor Napisal/-a Jala »

O, kako lepe paradižnike imate Smile Pa lepo pisane! Mogoče se bom pa drugo leto tudi jaz okorajžila s kakimi črnimi in rumenimi Smile Kje pa se da dobiti sadike (če sploh kje? mogoče vse sami vzgojite? )

Nam so se pa šele začeli malo rdečiti. Smo na cca 600m nadmorske višine, bi to lahko bilo zaradi tega? Ali pa morda ker smo se bojevali s plesnijo? No (da potrkam), zaenkrat so v redu, nekaj sadik smo vrgli ven in kar precej listov posmukali, ampak zdaj lepo rastejo in že kak teden nisem opazila nove črnine Smile Mimogrede, ko smo se tako bojevali s plesnijo sem prve češnjevce skoraj skalpirala takoj ko so začeli nekam "čudni" ratovat, haha. Potem sem videla da spreminjajo barvo v rumeno in rdečkasto.
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Na hitro podam mojo situacijo.

Rast se je malo ustavila, velikost plodov se je nekoliko povečala, a še vedno daleč od "deklarirane". Na primer, brandywine prvi plod je imel kakšnih 100g, mogoče 150g, ostali iz iste etaže verjetno še precej manj. Confused
So pa vsi paradižniki začeli zoreti bistveno prej kot je navedeno v osebih podatkih Shocked Kimberly tako 42 dni (če se prav spomnim) po presaditvi v rastlinjak, black russian 60 dni, orange banana 60 dni, black from tula 60 dni, green zebra 55 dni...

Opazil sem pomankanje kalcija, saj se je pojavilo zančilno gnitje pri "muhah" plodov. Šprical sem kar s plantelinim vrt-om ter dodal še nekaj kalcija in fosforja. Upam da bo pomagalo...

Trenutno pa imam težave s sušenjem cvetov; najprej postane rjava tista mala zelena zvezda, ki drži cvetne liste, nato se počasi posuši cel cvet ter odpade. Tudi (predvsem) na koncih nekaterih listov so se pojavile črne do rjave lise; ta del lista se je posušil. Kakšnega značilnega črnenja ni opaziti, tako da mislim da ni paradižnikova plesen.
Je pa siberian-a nekaj malo močneje napadlo. Dobil je rjave pike velikosti 0.5 do 2 cm, okoli pa je list postal rumen. Začela je rumeneti cela rastlina in izgleda kot uvela. Question
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

tigrček je napisal/a:
Meni so tudi hoteli nekaj nagajati plesen pa rumeni listi in podobno pa sem pošprical z akrobatom in je vse ok.Drugo špricanje sledi drugi teden in tako v sake 10 dni do konca sezone

@tigrček, kako se "spopadaš" Vojak s karenco? Naj bi bila 14 dni za krompir....
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Med_Ica, lahko, da so tvoji paradižniki "lačni". Z rastjo, cvetenjem in zorenjem so se izčrpali - moraš jim dati kaj papice Smile
Odgovori