Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ja če je en cvet zapakiran v vrečko, kako se oplodi? Veter in rukanje ni problem, samo mislil sem, da se morajo cvetke med seboj pomešat, da lahko nastane plod. Torej lahko cvet oplodi sam sebe?
@gregah, vzrokov je lahko kar nekaj, med drugim tudi suša, ali pa preveč vlažen substrat zaradi prepogostega zalivanja, vendar gre največkrat zgolj za naraven pojav, ko rastlina odvrže liste, ki so "odslužili svoje" in jih ne potrebuje več.
Zaradi rumenih listov in odpadanja moraš vsekakor biti zaskrbljen. Tu ni nobenega "naravnega pojava" ko ostareli listi odpadejo - seveda šele takrat, ko ima rastlina dovolj zdravih, zelenih listov, brez katerih ni fotosinteze, osnove pri rasti rastlin.
Boš moral sam ugotoviti, so se rastline (korenine) skuhale na soncu v črnih posodah, ali si preveč zalival ali pa gnojil čilije.
Pa od blizu preveri, če nimaš slučajno pršic na rastlinah. Za vsak slučaj.
Mogoče kdo ve zakaj Jalapenotu odpadajo listi? Mogoče preveč sonca/vročine?
Nisem odpiral vaše fotografije, ker sem imel težave z internetno povezavo, no, danes pa sem si jo le ogledal. Strinjam se z @mfrancem, da tu res ne gre za naravno odpadanje odsluženih listov, saj vaš Jalapeño nima tiste zdrave zdrave, temno zelene barve... Bo treba razmisliti kaj spremeniti pri vzgoji te rastline, a potrpežljivo, saj pozitivni rezultati ne bodo takoj vidni.
@gregah; jaz pa pravim, da je razlog v zemlji v katero jih imaš posajene. Palmina šota.
Moje izkušnje z njo so zelo slabe in je tudi ne uporabljam več, kot le takrat, ko sem jo preizkusil. Kaj je dejanski razlog težko trdim, bi pa rekel, da so rumene rastline zelo podhranjene. Glede na zeleno rastlino v ozadju verjetno ni težava v odsotnosti gnojil, ki jih dodajaš med zalivanjem, pač pa bolj v občutljivost posameznih sort čilija na neustrezno pH stanje in posledično porušen, ter za njih še sprejemljiv, razpoložliv in uravnotežen nivo vseh potrebnih hranil. (mikro in makro hranila)
Lahko je razlog tudi enostavno v tem, da v substratu nimaš medija preko katerega bi potekala izmenjva hranil, ni t.i. koloidnih delcev, ki jih kot edini predstavljajo minerali gline in pa humus (vmesna stopnja pri mineralizaciji organske snovi). Tako imaš v zemlji zadovoljivo stanje prehranjenosti, rastlina pa dobesedno strada.
Kaj storiti? (če drži moja domneva, v kar sem dokaj siguren) Poizkusi dobiti glino in jo raztopi v vodi s katero boš zalil rumene rastline. To stori na testnih primerkih, vzporedno pa pusti eno "netretirano", da boš lahko opazoval morebitne spremembe. To je v primeru težave s koloidnimi delci.
Za neprimeren pH pa lahko poizkusiš nabaviti lakmusov papir s čimbolj natančno skalo v območju pH 4 - Ph 8. (ne vem če se ga sploh dobi), nato pa se lahko poigravaš z dodajanjem alkalnih snovi vodi, z njo pa uravnavaš pH. Vse to bo zgolj igra in se resničnih problemov tako nikakor ne rešuje.
pH lističe dobiš v trgovini za male živali, akvaristiko. Tam naj ti razložijo, kako jih uporabiš, ker ne boš meril direktno tekočine ampak prst, ki jo boš moral najprej zmešati z vodo. Najbrž bo potrebna destilirana voda. Drži se navodil, ki ti jih bodo dali (najbrž pa so napisana tudi na/v škatlici).
Ti lističi v akvarističnih trgovinah so tako zelo netočni, ko sem se še bolj z akvaristiko ukvarjala sem jih testirala in v primerjavi s kapljičnimi testi lažejo ponavadi od 1-2 enoti kar je zelo zelo veliko. Priporočam nakup kapljičnih, res so dražji ampak so tudi za precej več merjenj, le vse trgovine nimajo več dovoljenja, da jih prodajajo.
Hvala za odgovore. Letos se prvo leto ukvarjam z gojenjem čilijev, tako fa nimam nič izkušenj s tem. Očitno sem naredil dosti napak ker moji čili rastejo zelo počasi in so zelo majhni proti vašimi. To zemljo sem kupil zato ker so mi jo priporočili v trgovini. Občasno zalivam z zelenim mineralom in nekim organskim gnojilom. Bom probal z glino. Kaksno kolicino gline dam v vodo? Na koliko časa zalivam z glino?