Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi pri meni se je zdaj začelo bolj konkretno. Doslej sem obtrgovala ta male pa posamezne velike, danes sem si pa prvič letos naredila razkošno porcijo paradižnikove solate. Mmmmm_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Tudi pri nas se je nekaj začelo dogajat. Very Happy

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pri meni tudi dogaja že nekaj časa. ko so začeli zoreti zorijo kot nori. predvčerašnjim sem skuhala gosto mezgo (takorekoč narejena polivovka-pasirana) cca 3 litre od ubranih paradižnikov iz 9-tih sadik v treh dneh. a sedaj se dogaja, da vsak rozik paradižnik malčice zaužijejo tudi ptiči. tako sem danes okoli in okoli raztegnila kopreno. upam, da bo pomagalo.
paradižnik v grozdu kljub rdečilu ne poskušajo. hvalabogu ta je za solato in je trd sočen in zelo okusen. tudi če je v hiši se ne zmehča.

sonce in vročina dobesedno sfrigajo povrhnjico paradižnika, če ni prekrit z listjem. nekaj listov je rumeno ob straneh. nekaj jih potrgam nekaj pa ostane. od teže plodov se je par vej prelomilo čez vezavo. samo sem jih dvignila in znova višje zvezala. mislim, da jih ne moti.

vroče je kot v peklu a telo se enako kot paradajzi privaja na vročino in bi rekla da funkcionira popolnoma normalno. namreč po 14-tih dneh visoke tem se zdravo telo privadi. lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

voda, "pozlatnile se tvoje rjeći" Very Happy Jaz se čuvam, ker sem lani ob navalu vročine 2 dni močno bruhala. pozdrav_________________
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

orhyca, saj se tudi jaz sredi dneva cca 5 ur zatečem med debele zidove in mirne vesti prebiram. sedaj že teče polčetrti meter knjig. kljub 15 dnvnem prilagajanju se je dobro paziti. lpvoda

PS: da vse zalijem in postorim vstajam ob 5.oo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
polarbear

Odgovor Napisal/-a polarbear »

Pisanice Cool

In kot je Orhy ugotovila letos še nimam dozorelega polarnega medota...verjetno jim tale tropska vročina ne paše Twisted Evil_________________Teaming with microbes
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Čudno, Polarbear je bil pri meni v rastlinjačku ponavadi med prvimi debelejšimi. Recimo malenkost kasneje kot Feuerwerk in Malakhitovaya Shkatulka.
Zana

Odgovor Napisal/-a Zana »

polarbear, jaz imam eno vprašanje, če lahko... kako se imenuje zelen podolgovat paradižnik, ki je čisto zgoraj predzadnji v vrsti? Ga imam tudi jaz pa sem očitno izgubila ime...

hvala!_________________You never know how strong you are until being strong is the only choice you have.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Ha, tudi pri meni se "dogaja".
Tale lepotica bo presenetila marsikoga. Po svoji obliki ( no, tudi barvi) zagotovo izstopa in verjamam, da bo všeč vsaj nekaterim gojiteljem.

Seveda je moj unikat. Ostalo pa naj bo zaenkrat skrivnost.
Nazadnje urejal/a labia 21 Jul 2015 11:32; skupaj popravljeno 1 krat
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Zana je napisal/a:
polarbear, jaz imam eno vprašanje, če lahko... kako se imenuje zelen podolgovat paradižnik, ki je čisto zgoraj predzadnji v vrsti? Ga imam tudi jaz pa sem očitno izgubila ime...

hvala!

Zana, tudi če ti Polarbear pove ime sorte, ne moreš z gotovostjo vedeti, da imaš popolnoma isto sorto.

Sort, podobnih na videz, se namreč najde zelo veliko, in če nisi semen ali sadike dobila od njega ali sta oba dobila od iste osebe, pač kljub imenu, ki ga bo podal, ne moreš biti sigurna, da imata isto sorto in shraniti semen pod istim imenom.

Tako hitro pride do zmešnjav, sorte pa se shranujejo (in delijo) pod napačnim imenom.

Raje pobrskaj po spominu (ali še bolje arhivu podatkov ali slik, če ga imaš) in se probaj spomniti, katero sorto imaš, ali vsaj od koga si jo dobila in vprašaj to osebo za pomoč pri identifikaciji.

Pa ne zamerit, tole je dobronamerno (in velja za vsakogar, ki ne ve točno, katero sorto ima in bi jo želel 'poimenovati')! Wink

Že kar nekaj let se namreč po forumih trudimo uvesti red v sortiment paradižnikov in pravilno imenovati sorte, da se ne delijo pod napačnimi imeni...
Hvala ti! Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori