Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buče - Cucurbita

Odgovori
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Labia, res so dekorativne, lepe! Very Happy Je to sorta zephir f1? Si jih že nekaj časa ogledujem. Smile
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Ja, je ta sorta, seme je od Thompson-Morgana, sem pod sliko dal link.
Ravno danes sem jih pripravil v jedi. Zelo dobre enakomerne teksture, kljub velikosti se komaj vidijo semena- morda so velika 1mm.
Kompaktni in tudi obstojni plodovi. Kožica tenka , z nekaj sijaja.

Tista zelena konica- dvobarvnost je tudi mene pritegnila, zato sem jih tudi sejal.

Žal je F1 in je treba vsako leto kupiti semena. Bom pa poskusil en plod pustiti do konca zorenja, če bo kaj uporabnega semena , kaj bo pa zraslo je uganka. Lahko bo, če bo sreča, zelo podoben F1, če nista starša ravno močno različna.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

labia je napisal/a:

Žal je F1 in je treba vsako leto kupiti semena. Bom pa poskusil en plod pustiti do konca zorenja, če bo kaj uporabnega semena , kaj bo pa zraslo je uganka. Lahko bo, če bo sreča, zelo podoben F1, če nista starša ravno močno različna.

Zakaj pa ne bi bilo uporabnega semena? Tudi F1 ima precejšen del potomcev enak staršem. Vsekakor je vredno preveriti, saj dobri so lahko enako, četudi ne bodo enako obarvani, recimo.
labia

Ha, zakaj naj nebi bilo uporabnega semena sem zapisal zato, ker v nobenem plodu nisem zasledil večjih semen, kot pri drugih bučkah. Le neke zasnove semen okrog 1mm. Lahko tudi , da je križanec sterilen.

Drugače vem, kaj je F1, f2,... in da so potomci lahko po materi, po očetu, del mešano in del lahko kaj tretjega.
Hja in ravno zunanji izgled je tisto, kar me je najprej pritegnilo.
Vsekakor bom poskusil. Nekatere rastline bodo nedvomno enake F1, kakšna bodo odstopanja se pa bo tudi videlo. Dehibridizacija je tudi ena od variant za prišparat kakšen €.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

labia je napisal/a:
...Dehibridizacija je tudi ena od variant za prišparat kakšen €.
Kaj pa je dehibridizacija - kako poteka in kaj se z njo doseže?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
labia

hja, vsako leto pobiraš semena iz všečnega ploda. Prva leta se iz semen razvijajo lahko različni plodovi, ker so rastline različne ( po očetu ali materi ali kaj vmes).

Ko po nekaj letih iz semen nastajajo enake rastline- enakih plodov je v bistvu dehibridizacija končana.
Rezultat je lahko zelo podoben začetni-prvotni rastlini ali pa tudi precej drugačen.
Kaj se bo zgodilo, je predvsem odvisno od večje ali manjše različnosti "staršev".
Če je med njima bila majhna razlika, bo tudi po dehbridizaciji rezultat skoraj enak prvotnemu plodu.
Seveda je odvisno tudi od selekcije ( torej, katere in predvsem kakšne potomce smo vsako leto izbirali) Izbiramo tiste, katere lastnosti so nam všeč in se tega držimo vsako leto.
metuljc

Odvisno je tudi od tega, kako so geni, ki določajo nam zanimive lastnosti, razporejeni na kromosomih, so vezani ali ne. In še od česa.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Znanka me je prosila, če ji pomagam ugotoviti, kakšne bučke ji rastejo. Kupila jih je v vrtnariji za jedilne bučke, pa takih še ni videla in je zdaj v dvomih.
Cvetijo takole:

Bučka je takale:

Po tleh se razteza ...

... in vzpenja na ribezov grm:

Vnaprej hvala za pomoč Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami, mislim, da je hokaido. Bom poslikala svojo za primerjavo (zvečer, ko bom spet upala ven Wink )
metuljc

Po moje tudi hokaido. In samo še kak dan, potem bučko nareže na prst debele rezine, popeče na olivcu, mal začini in - dober tek!
Odgovori