Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malaquetas (Guindilla Roja)

crtj-admin
Site Admin

Malaquetas (Guindilla Roja)

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zaenkrat ga bom imenovala kar Malaquetas, kot je pisalo na čilijih, ki jih je prinesel Bicikel. Ime kasneje lahko popravim, če najdemo pravo ime.

Nazadnje urejal/a Plamenka 26 Jul 2015 09:17; skupaj popravljeno 1 krat
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Auuu, vidim, da že delajo. Zanimivo, tudi moje rastline so (zaenkrat) izrazito ozke krošnje. Našel sem tudi že prvi plod, ne kaže pa kaj veliko naslednjih. Mogoče pridejo bolj množično na vrsto šele kasneje ;-)
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tudi moja rastlina je tako ozka, podobna sladkim feferonom. Nekaj malega je že gor, ampak bo še trajalo.
Bicikel

Letos mi ta sorta lepo dela. Eno sem uspel prezimiti. Poleg nje imam še eno v loncu in dve na gredi. Prvi plodovi se že močno barvajo. Glede na to in vreme, računam, da bo letos vsaj še ena, če ne še dve rundi. Vsekakor bo več kot dovolj plodov za sušenje in potem mletje.

Bicikel

Tole so moji pobrani iz treh rastlin. Srednji so se že skoraj posušili kar na rastlini, ostale sem odstranil, da bo več novih.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

hmmmm, kako lep pušeljc Very Happy_________________
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Zelo lep čili.
Zagotovo pa ni Malagueta. Slednji izvira iz Brazilije , se pa najde tudi na Portugalskem in precej v Mozambiku.
Plodovi so ravno tako rdeči in pokončni, vendar bistveno krajši- maksimalno 5cm dolžine, rastlina pa bolj košata.
Ta na fotki pa je izjemen, ker kljub dolžini ploda ( predvidevam do 10cm) uspe rasti pokončno.
Še nisem videl kaj takega in bo treba malo bolj raziskati kaj za en vragec je to.
Nekaj bi pomagal opis barve cveta in barve prašnikov.
Seveda tudi ostrina bi dodala nekaj več podatka.( Malagueta je oster do 100.000 SCU- torej 6 krat več kot Jalapeno približno). Ta rastlina je tudi bolj ozka v krošnji od Malagueta.
Vsekakor je posebnež vreden vzgoje.
Bicikel

Labia hvala. Po poreklu so semena iz posušenih plodoov iz Španije. Vzeli smo ime kot piše na originalni škatli. Letos so originali bili še kaljivi, pa jih imam že 3. leto.
So izredno dobri za sušenje in čisto spodobno pekoči. Poleg tega sem enega uspel prezimiti.

Originalna embalaža:

Mogoče je pravilno ime sorte Guindillas. Lahko malo raziščeš? Mogoče je tole: http://www.spanishtable.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=TST&Product_Code=1409640041&Category_Code=especies

Po potrebi lahko Plamenka zamenja naslov, mi pa zečnemo uporabljati pravilno ime.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Guindillas prevajalnik prevede v "čiliji".
Odgovori