Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

In zdajle zorijo? Ja, suuuper. Tole je že na mojem seznamu želja!

Ker prvi rod malin je že kaput, na drugega bo treba čakat še nekaj časa in trenutno ni na vrtu nič sadja za zobat.
Tole bi pa lepo popolnilo zevajočo luknjo lakote po jagodičevju ob tem času. Če boš kako rozgo ven metala, se toplo priporočam! Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi na mojem seznamu, v vrzeli med prvim in drugim rodom malin.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Če se jaz "prislinim" bo najbrž preveč za enkrat, a ne ? Bi počakala, če bo treba. Hvala ! pozdrav_________________
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

A ima kdo sorto Polko?
Nekaj sort bi rad kupil jeseni, pa se še nisem odločil. O Polki berem veliko pozitivnega.
A so na splošno enkrat rodne debelejše in okusnejše od dvakrat rodnih?
En možakar je imel na tržnici 1x rodne, take lepe, zelo debele, temno rdeče, okusne, ampak ne ve katera sorta je.
Katere sorte bi svetovali, če bi hotel podobne? Torej debele, aromatične, dobro rodne, ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Predikat pravi, da bodo sredi maja, torej zelo kmalu, imeli platojčke po 60 mladih malin raznih sort - če komu prav pride.

Sam sem se pod vplivom letošnje zmrzali odločil precej povečati maline, tako da povrhu autumn bliss dodajam amiro in polko. Dobil sem tudi autumn treasure iz UK prek ebaya, vendar se nisem cisto preprican, da so zive.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Danes pojedena prva malina Smile Vendar to takšna "divja", neznanega izvora, ki je prišla skupaj s posestjo.

Na gojenih autumn bliss je prva generacija cvetov pozebla na dan upora proti pomladi in bo zdaj v kratkem startala nova.

Vmes sem vse skupaj razširil z 60 x polka, 60 x amira. Prijele so se dobro, samo ena se mi zdi uničena od živali, pa še na tej čudežno poleg posušenega stebla gleda iz zemlje odrasel zelen list. Tudi one angleške autumn treasure so žive.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,

koliko pa imajo maline "življensko dobo"?
Moji grmi že korakajo proti 20+ letom in letos je napram prejšnjim letom pognalo zelo malo rozg za prihodnje leto... Poleg tega je na mladih rozgah polno rumenkastih pik.
Razlog za nabavo nove garniture ali samo muhavost rastlin?
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Iztrošena tla za maline, preseli jih drugam.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Po tistem, ko so prvi nastavki konec aprila pomrznili, so autumn bliss šele pred kakim tednom začele z masovno proizvodnjo.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

babaco je napisal/a:
Iztrošena tla za maline, preseli jih drugam.

Kaj pa če jih dobro spet prekopljem, dognojim, skratka izboljšam kvaliteto zemlje?
Rastejo mi ob ograji, drugje pa zanne ni prostora... Crying or Very sad
Odgovori