Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

robert je napisal/a:
Mfranc-v 7,5 literskih,takrat nisem imel večjih.
Nevem pa,ali bi jih lahko presadil sedaj v večje,verjetno nebi bil ravno idealen čas.

Robert, ravno včeraj sem imel dan presajanja, predvsem rožic; izkoristil sem priliko in presadil še jalapeno, ki je bil do včeraj v 7,5 L loncu.

Ti ni treba ugibati Wink , desni je bil v manjšem loncu in sem se že nekaj časa pripravljal na presajanje (plus, levemu sem dodal manjkajoči substrat).

Novi lonec je cca 14 L.

Kar se tiče sezone, je še vedno čas za presajanje; lahko pa presadiš samo kakšne favorite.

LP_________________mfranc
rok82

Odgovor Napisal/-a rok82 »

Lp.Letos sem tudi sam zacel z vzgojo cilijev(prvic v zivljenju da bi sploh kaj sadil razn paradiznikov).Vse je bilo uredu s pridelkom do tedaj ko sem ugotovil da mi nekaj liste ter cilije unicuje.Sem sel ponoci ponoci pogledat kaj je to in ugotovim da so to cisto majhni polzi(brez hiske).A mi gdo lehko pove ali svetuje kako naj se te nadloge resim.lp
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Mfranc-ja razlika je očitna.So pa eni in drugi bujno obloženi z plodovi.Krasni so.
Moji v višino rastejo nekateri verjetno preveč in so manj obloženi,nekateri pa dokaj obloženi.
Bom jih presadil v večje lonce.
Kje pa jih lahko prezimim,verjetno najbolje,kar v hiši.
mfranc

Za prezimitev bi najbolj odgovarjal prostor s 5 - 10 °C, ne presuh, ne prevlažen. Sam ga še vedno iščem po hiši Wink .

robert

To bi našel.Kaj pa dnevna svetloba? Verjetno več ko je imajo,bolje funkcionirajo. Very Happy
mfranc

V bistvu nižja je temperatura, manj svetlobe rabi, ni pa škodljiva Wink .

V bistvu je čili južna rožica in ne potrebuje zimskega spanja, dormance kot naše rastline, recimo sadje.

http://www.zeleniraj.si/2015/01/zimsko-mirovanje-rastlin-ali-dormanca/

Čilije damo pravzaprav v prisilno dormanco, s tem da jih postavimo na hladno, in jim odvzamemo rastne pogoje.
Če imaš pogoje - veliko svetlobe in temperaturo okrog 20 - 25 stopinj, si lahko čez zimo privoščiš kak "delujoč" čili. Lep primer je okenska zimska vzgoja od Choco_chili-ja.

Za takšno okno bi šel po kolenih okrog lokalne cerkve Cool Laughing .

robert

Hm,potem bi jim verjetno prostor kjer imam pozimi,eksote,kar nekako ugajal.
Bom poskusil,v to smer.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Danes velika čistka v rastlinjaku samo 1 mesec prepozno. Najmanj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Robert, tak prostor bo čisto OK!

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pajo to pomeni, da obiraš ali "pometaš" odvečno.

spotoma ena slikica feferonov iz Niš. zelo prijazni, takorekoč za nežne okuse .

Odgovori