Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Viola odorata - dišeča vijolica in druge vrste vijolic

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še nekaj fotografij:

avgustovski cvetek, ki se navadno skriva pod listi:

v popku. Še en mini kuka iz srčka leve rastline:

Z zanimanjem bom spremljala kako bo s tvorbo semen.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Morda še bodo, za zdaj še ni cvetkov.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Tudi jaz prvič slišim za jesensko pocvitanje dišečih vijolic. Verjetno bodo res šele začeli. Jaz sem našla samo enega._________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jesensko pocvitanje je popolnoma skrito pod listjem in ga ni moč opaziti, če ga posebej ne iščeš. Tisti cvetek na sliki je v resnici velik le 2 mm, popki pa velikosti manjše mušice. Temu primerno je tanek tudi pecelj in polega med liste.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Točno tako je, kot praviš muha. Zanimalo bi me seme, ker bi jih rada razmnožila. Zdaj imam nekaj primerkov že od spomladi v lončkih na balkonu, ampak s semenom bi bilo lažje pa ne vem, če bo kaj ratalo iz tako majhnega cvetka, saj ga še čmrlji ne bodo našli._________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Menda pride v teh mini cvetkih do samooprašitve oz. ali do razvoja semen brez oploditve (sem pozabila, nekaj od teg pa je). Čeprav sem še vedno prepričana, da zraste glavnina novih rastlinic iz spomladi dozorelih semen.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Pri nas imamo pod jablanami navadne vijolice. Tudi cvetijo z malimi, neopaznimi in skritimi cvetki sivo zelene barve s pridihom vijolične.
Kot pravi muha, jih vidiš samo, če jih poiščeš. Malo slabša slika - tvorijo seme:
metuljc

Figula, to je plod, če so v njem semena, se (še) ne ve.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Mi daješ nalogo, da spremljam preobrazbo ploda v seme in sejanje in čakanje, če bo kaj zraslo? Laughing
metuljc

Ne, plod se ne preobrazi v seme, v plodu se razvijejo (ali se ne) semena, no, lahko eno samo. paradižnik je plod, v njem so semena, vse, kar niso semena, je osemenje. To je pri paradižniku sočno, pri vijolici pa suho.
Ja, seveda me zanima, če bodo v plodu semena. In še bolj, če bodo kaliva. Ampak, mislim, da morajo preživeti zimo na hladnem, da bi kalila.
Odgovori