Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
robert je napisal/a: |
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.? |
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu in mi je veliko boljše sončnično. Sploh, če je hladno stiskano in nerafinirano.
Suh paradižnik je dober v obeh primerih, najboljši pa v sončničnem olju. Sploh je meni všeč, če ob pričetku sušenja malo "popopram" paradižnikove koščke z mešanico soli in suhih zelišč.
Naj ti dobro uspe in dober tek.
In še malo za zdraven, o botulizmu, ki pogosto straši pri suhem paradižniku. (verjetno upravičeno)
Dodajanje soli vsem shrankom je varovalo pred bakterijami botulizma.
V primerih fermentirane hrane botulizem ni problematičen, ker ga mikrobiološka konkurenca močno omeji, poleg tega pa mu ne odgovarja kislo okolje. Kadar pa je govora o suhih živilih, kot na primer paradižnik, pa te konkurence ni. Zato je lahko sol tisti faktor, ki nas malce obvaruje.
"Adding salt to a ferment also reduces C. botulinum's ability to grow, .... "
Vir: tukaj
Danilo je napisal/a: |
Leksikon, čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre? Lep pozdrav Danilo |
Starši imajo to sorto desetletja, dobili pa so semena od soseda, kateri je pripeljal to sorto iz Italije. V naši vasi pravijo italijanski paradajz:) V glavnem no name žal.
juglans je napisal/a: |
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu |
Jap, zelo specifično je, z okusom malo nasilno in rado "prevpije" okus osnovnega hranila. Po domače bi rekel, da je majčkeno prevrednoteno v kulinariki; ali če hočete, modno olje ...
Za posušene čilije sem testiral kar nekaj olj. Kot glavno v uporabi je arašidovo olje, bil sem prijetno presenečen, kako nevtralno je v primerjavi z oljčnim oljem.
http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje
Tudi repično olje ( oljna ogrščica) uporabljam, nekako toliko kot oljčno. http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje
Seveda, pa kot vedno, "sto ljudi, sto okusov"
LP_________________mfranc
Vse lepo in prav z letošnjimi paradižniki, ampak nisem pa še našla sorte, ki si je želim - okrogel, lepe rdeče barve, plodovi nekje v rangu 200g, v grozdih, dober okus. Mi lahko prosim svetujete, katero sorto naj sprobam, da bo zadovoljila zgornji opis? Ivčk, kakšna ideja?
Iščem tudi sorto, ki je po izkušnjah najbolj zgodna.
Iščem tudi sorto, ki je po izkušnjah najbolj zgodna.