Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cigarovec

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, Crtj, ga bom vesela. Morda prideš na srečanje v Podgradu ali kako se lahko zmeniva. Kar ti povej, kako ti bo najlažje.

Če iščeš rastline, ki jih obožujejo čebele, je ena takih ožepek http://forum.gartlc.si/gartlc-about904.html. Grmiček ali dva ti z veseljem prinesem, če ga še nimaš.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To pa bi z veseljem, hvala. Bom pogledal za Podgrad, ponavadi mi zgodaj jeseni ne znese, ker je še dosti dela na ranču.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

crtj je napisal/a:
Lahko. Te sadike so za podaritev, tako da menjava sploh ni obvezna. Pa moja povpraševanja so malo posebna čebelja (evodija, oksidendron, vitex).

A si Oxydendrum arboreum že sejal?
Kako pa nameravaš z zemljo, kislost pa to?

Jaz ga nisem uvrstil na seznam želja.

Drugače pa pri meni cveti v istem času kot cigarovec tudi lipovec, ki ga imam cca 15 velikanskih dreves + okolica in nima smisla mešati čebel, ker ne bo efekta.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ne, nisem še sejal. Za kislost se niti ne bojim toliko, ker tukaj zemlja že sama leze v tisto smer, bolj je vprašanje, koliko se da držati "prepustno, vendar vlažno". Po moje bolj slabo, tako da je oxy verjetno slab kandidat. Evodija preverjeno super deluje, jih že nekaj raste, naslednji cilj sta heptacodium in vitex.
juglans

Meni Heptacodium ni skalil in ga morem ponovno nabrati.
Hočem pa povedati, da takrat, ko sem ga opazoval ni bilo nič čebel na njemu. Tudi sicer ima zgradbo cvetja takšno (dolga cev do medičine) da bo nemogoč dostop, ... čeprav se čebele tudi znajdejo in lepo pregriznejo cvetno cev pri dnu ter posrkajo nektar.

Glede vlage ("oxy") bo pa resnično izziv. Morda kanta pa "iba iba andre". Laughing Laughing Laughing
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ne vem, po raznih forumih po svetu so ljudje kar navduseni nad njim. Bom poskusil in videl v praksi. Neke velike skode ne bo Smile

Glede vlage - jaz predvsem zelo pridno zastiram s koseno travo v sirokih in debelih krogih. Pa vendarle vcasih ni dovolj. Ker zalivam pa pretezno ne, razen sveze sajenih rastlin.

Anyway... A bi se kdo cigarovec Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Zdajle potujejo 4 cigarovci in 2 makluri MS -> LJ.

Pa 8 mladih evodij, upajmo, da bo kaj iz njih.

Pride še kaj kasneje.
juglans

... in ko bodo v LJ, kako potem? Ker na jesensko srečanje te menda ne bo, in bo zato treba nekako do njih.

Z evodijami pa se bo dogajalo kaj?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Nič, potem se bomo zmenili a la carte z vsemi, ki bi kakšnega imeli. Tole je prva runda, pride jih še.

Evodije so še zelo frišne, kakšne 3 sem mislil obdržati zase, pa recimo da bosta tako statistično 2 od 8 kala, tako da bi moralo ostati tudi viška.
juglans

Uredu, ko bom kaj gori in bo poleg tega še čas se dogovoriva za prevzem.
Saj, če se pravilno spomnim, so zadeve v lončkih. A ne? (govorim o makluri)

In kakšno evodijco bi tudi imel. (katera pa je? T. daniellii, ali T. d. hupehensis) Seveda, ko in če.

Pa hvala.
Odgovori